naobao 發表於 18/4/2007 00:18:15

假餌活動製作簡單教材!!

各位5月5日假餌活動,我想預先製作一個簡單教材俾d新手參考吓,
如果可有資料可以提供,包括(文字內容及圖片),
請幫手回帖提供,我會整合一個pdf檔案俾人下載!!
最好有魚場(海釣池)攻略就最正!!
多謝大家!!

fishwong 發表於 18/4/2007 00:24:05

頂!!
吾系我強項!!有請各位C兄!!:bq51 :bq24 :bq47

DriftsinkAngler 發表於 18/4/2007 00:28:20

去魚塲玩要留意水溫要暖同氣壓要高!餌要慢晃!

愚見咋!!!!

鲶鲤大杀手 發表於 18/4/2007 01:20:23

不错的,,,,我也想跟着学一下

林口廖仔 發表於 18/4/2007 03:43:53

原帖由 鲶鲤大杀手 於 2007-4-18 01:20 發表
不错的,,,,我也想跟着学一下
:bq47 找到~~~~嗯?要怎麼寄給鬧爆叔您呢?:bq34

人人1210 發表於 18/4/2007 08:18:34

爆叔 我呢篇野用唔用得著?

http://www.fishinghk.com/forum/viewthread.php?tid=98&extra=page%3D5

浦克 發表於 18/4/2007 08:53:59

呢一方面....真係要比小小時間搵下:bq25

JOEY_WALTER 發表於 18/4/2007 10:16:02

雖然唔太熟 lure但會盡量幫手

gilsonli 發表於 18/4/2007 11:05:58

希望我的小小小心得可以有用
管理場 篇
1. 自身安全
玩什麼活動都先要注意天氣情況... 雖然管理場釣魚唔會有大浪... 不過我地手持釣竿... 加上要由graphite石墨 做...一定成為最強既避雷針
去管理場玩... . 由於釣場四周都是人工加建... 又有圍欄... 甚至有水泡作救生之用... 一般安全都較高..
自身安全裝備 (建議)
1a. 防蚊劑 - 蚊怕水 / 蚊貼 / bb機
1b. 太陽油 - 30+upf 記得一段時間就要補一次...
1c. 太陽帽
1d. 太陽眼鏡
1e. 手套 - 由於假餌勾比較大或3爪... 好容易在解魚或打結時勾到自己... 如果有倒勾就大件事啦
1f. 包跟鞋 -

續 - 預告 (釣具和配件預備)
頁: [1]
查看完整版本: 假餌活動製作簡單教材!!