momo323 發表於 6/7/2008 19:46:17

05/07喜靈洲恐怖釣獲

1730到埗
魚僮裝備 竿:石鯛一枝
小妹裝備 竿:廿五號投竿一枝
1810開好竿,一直零魚訊,大約至2230開始,兩個人共起七條油鎚:em42
到0030收竿走,小妹共三條入石起唔倒:em39
最大兩條各約斤半重,諗起江湖傳聞嚇得我:em13:em46

ivanlokc 發表於 6/7/2008 20:09:45

真.真,真係有蛇:em29

偉~ 發表於 6/7/2008 20:13:13

師姊....
我係新手黎噢....
我想知江湖傳聞是什麼噢....?

石鯛師 發表於 6/7/2008 20:14:31

妳哋係咪用魚仔做餌呀..?打沉底用魚仔中油鎚係常事,我同朋友之前喺喜靈洲天然礁嗰邊打鯛都係中好多油鎚,
中到都唔想"起"佢,之後攞技手竿落蟲釣腳邊反而中咗絛斤頭細鱗,我有朋友以前用手竿落蝦中咗條大嘢,
一手都回唔到,幾秒時間連枝竿都"炸"咗,赤到佢.....哈哈...

格古洛 發表於 6/7/2008 20:16:31

真係,真係好恐怖:qq72^ :qq72^

ay145 發表於 6/7/2008 20:22:48

你都幾夠pop喎!
比我就唔釣喇!
下次釣一兩條好喇! 有d野唔好唔信呀!
呢d野都唔係咩江湖傳聞,你查下d油追鍾意食咩你會明白架喇!

momo323 發表於 6/7/2008 20:29:00

回復 板凳 偉~ 的帖子

師兄您好:em70
江湖傳聞係油鎚喜好食腐肉,
如果釣到三條就要走or轉位,
因為嗰度可能有屍體所以吸引大量食腐肉魚種:em46

momo323 發表於 6/7/2008 20:34:37

回復 沙發 ivanlokc 的帖子

嗰度真係好多:em46
已經嘗試掟近啲/左啲&右啲....
但係完全唔得,喺嗰兩小時全部十幾口魚訊都係油鎚:em28

a.. 發表於 6/7/2008 20:37:29

師姐有口福喎,蒸同紋都咁正:em73

momo323 發表於 6/7/2008 20:40:40

回復 地板 石鯛師 的帖子

小妹用魷魚中,
漁僮用鱭魚中,
我懷疑結集左强大油鎚群:em102
完全冇停過食餌,
有朋友開磯竿打粉完全零魚訊:em42
到最後佢用手絲釣咗幾條石狗仔...
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 05/07喜靈洲恐怖釣獲