flyfisher 發表於 25/9/2009 00:05:59

有關近日事件

致各版主,

有版主問我近日發生為何事, 我認為各位有權知道事件始末, 整件事是針對事而並非針對人。以下為本人給美雪師姐之短消息, 第一次在 2009-8-6 發出,在沒有收到佢任可形式嘅回覆下, 同一短消息, 在 2009-08-10 重發。我只能話言詞間可能太直接, 而令她不滿! 在魚樂台, 該帖在 2009-08-11 早上發現被刪去, 絕非本人或爆叔所做。

[*]2009-8-6[*]http://www.talkhere.hk/ucenter/avatar.php?uid=10856&size=small2009-8-6 07:23flyfisher      
2009/08/06 0700 重發

致美雪,

妳好,

在接任超版一職後, 我收到好幾個短消息, 投訴網站不公, 不平, 不正。全都是有關妳在魚樂台一帖-----老友同學會 (總部)

有版主問:    點解此帖可以置頂? 又不是甚麼有價值文章, 純粹吹水帖一則!

有網友問:見到第一樓已覺反感, 該帖列上名單, 還不是搞”小圈子”嗎? 想問網主及版主們,有否 理會網上所立規條, 規限我等網友, 這個不能, 那個不許, 卻容許 XX 版主違反規條, 這是網主所講之公平, 公正嗎? 容許州官放火,而我等小民, 出錯少少, 便被扣分,禁言, 關帖處理。……………

網友問: 是否 XX 版主權限高高在上, 可在網上攪小圈子吹水站,並不受網規管轄, 公理何在?.............................你 現身為超版, 表明公平, 公正, 你做得到嗎?

網友問: Uncle, 你好! 恭喜你進升為超版, 希望你能處理 XX 版主在魚樂台XXXXXX 一帖, 你容忍她建立一個小圈子吹水帖嗎?我希望知道你是否如爆叔所指, 辦事能公平公正的?............

以上只是部份版主及網友所提問, 全部短訊投訴, 我已匯報給爆叔, 最新修諚版主工作指引, 相信妳亦有看過, 為能服眾, 有感魚樂網能處事公平, 公正, 在此, 我希望由妳本人把帖子作出以下更改:

1/ 修改帖子一樓,請刪掉人名列表
2/ 更改帖子標題…..撇去 (總部) 二字   ***有人認為本網授權建設擬似新分頁!
2/ 解除置頂

多謝合作

Uncle 字

註:如再未能取得以上要求, 我會在該帖作出更改。
[*][*]2009-8-10

bulldog 發表於 25/9/2009 07:59:56

Uncle,

pm 內容有o物問題 ??

flyfisher 發表於 25/9/2009 09:24:40

Uncle,

pm 內容有o物問題 ??
bulldog 發表於 2009-9-25 07:59 http://www.fishinghk.com/forum/images/common/back.gif

我唔知喎.........
如發覺有問題..........請大家提點.............
好讓我日後作出改良。

***此為私密版塊, 供各版主參考, 請大家勿對外公報!

Kiangsan 發表於 25/9/2009 11:56:11

爆叔,你係咪应該开句聲?

係Uncle未做超版之前,此吹水帖巳經存在最少2星期,
一开帖時爆叔巳同美雪講過帖上之問題,佢哋係电話上联络后,
最初個十几樓已全部删除,然后一直吹,咁係咪爆叔已同意呀??????????

直至超版上任后pm以上給美雪,指名要删乜删物,咁超版權力大定係爆叔呀?
如果超版冇知会爆叔先,定係爆叔叫超版做嘢,就冇人知啦?
以美雪來講,我同爆叔講掂(亦冇需要知內容,我亦冇問),吹得開開心心,
新官上任就揾我開刀,你会點諗.唔嬲就假!

嘅然咁唔滿意就把全帖删咗,你哋滿意未?

Uncle,你自己講有冇知会爆叔先做嘢?

flyfisher 發表於 25/9/2009 12:31:07

4# Kiangsan

二爺,
在發給美雪的短消息內已好清楚指出, 所有投訴, 全部有匯報給爆叔.......
爆叔的指示是叫我同美雪溝通, 美雪唔理會我的短訊, 又怎樣去溝通呢?

在被删除 "超級...老友吹水區" 一帖, 最尾一帖爆叔已有解釋, 我亦唔會 copy & paste 在這裡作答!

大家可以自己睇................

Kiangsan 發表於 25/9/2009 12:45:12

4# Kiangsan

二爺,
在發給美雪的短消息內已好清楚指出, 所有投訴, 全部有匯報給爆叔.......
爆叔的指示是叫我同美雪溝通, 美雪唔理會我的短訊, 又怎樣去溝通呢? ...
flyfisher 發表於 2009-9-25 12:31 http://www.fishinghk.com/forum/images/common/back.gif

咁你仲唔明我講乜?
咁你又明唔明良仔叫心死?

flyfisher 發表於 25/9/2009 13:59:34

咁你仲唔明我講乜?
咁你又明唔明良仔叫心死?
Kiangsan 發表於 2009-9-25 12:45 http://www.fishinghk.com/forum/images/common/back.gif

唉........., 又真係唔知你想我明甚麽............是否美雪認為我不配做"超版", 亦無資格同她對話呢? 祈望你能指點!

良版大嘅"心死", 同現在嘅問題有關連嗎? 爆叔亦無對我提及他們二人間有任可事情發生, 我當然不明呀!

arcticwind 發表於 25/9/2009 15:56:21

細佬我立場中立, 人又懶又怕煩, 本來冇想過發表任何意見.
但既然Uncle叫各版主留意下, 我不得不加插少少自己既個人意見:
1) 從uncle對此事既report, 睇唔到有任何處事不公.
2) 對uncle出言侮辱者, 並非君子所為, 話知你係老前輩, 仲邊可以爭得落?
3) 版主從來唔會有任何特權, 若佢本人出既帖子有問題, 超版要刪除係正常做法.
4) 有問題既吹水貼存在左一段時間先被刪除, 實在好難避免, 要知道唔係個個有
    興趣去睇去吹埋一份, 未接獲投訴, 版主們亦唔會做野. 另外亦有可能係個貼經
    過多番討論後變質, 依方面小弟唔清楚, 因我冇興趣吹埋一份, 亦冇追開佢地講乜.
5) "當中玄機有幾多?" "甘你又知唔知?"等等言論, 對整件事冇任何幫助! 旁人睇倒,
   只會有兩個極端睇法:
A) 成件事背後有陰謀, 有人想辦法迫走美雪.
B) 發言者根本冇理據去講, 只想用莫須有罪名加害對方.

與其要我地估估下, 一係就講出黎, 等大家評下理, 一係就少少都唔好提.
6) 成件事根本就小事一則, 知道有事發生既人, 除管理層人員外, 講真少得不得了.
    大部份網友上魚樂網做乜? 分享釣獲釣技, 收下風邊倒有魚釣. 管理層內哄, 吹水
    吹到不歡而散, 對好多人黎講真係好無關痛癢.
最後我想講講, Uncle同爆叔既各樣行動, 點睇都係從道理及版規角度出發.若有反對聲音,
依道理講出, 佢地亦會冇說話好講.
班馬圍插, 粗口滿天飛, 幼稚得黎有失風度.
散播陰謀論, 之後拂袖而去, 對件事有幫助嗎?

Kiangsan 發表於 25/9/2009 18:30:07

細佬我立場中立, 人又懶又怕煩, 本來冇想過發表任何意見.
但既然Uncle叫各版主留意下, 我不得不加插少少自己既個人意見:
1) 從uncle對此事既report, 睇唔到有任何處事不公.
2) 對uncle出言侮辱者, 並非君子所為, 話 ...
arcticwind 發表於 2009-9-25 15:56 http://www.fishinghk.com/forum/images/common/back.gif

你唔清楚事件的內容,妄將你應為啱的意思加進去.
我都講明內裡玄機你哋知几多?你又加自己意見.
就係話比你哋唔清楚事件的人,唔好乱估,
你又咪要去估!

而家Uncle係講近第一篇由美雪起帖的"老友同学会(总部)",並不是第2篇由pmfish出"老友同学会,識...又嚟,唔識....又嚟".
根本連講近乜你都未知?

对於講粗口之人,你可以扣佢分,封佢IP以后不可以入魚樂網.
咁関pmfish乜嘢事? 你删就删粗口個2樓,而唔係把全個帖全関.
爆叔點諗我唔知,但佢跟手個番言論指名道姓就有問題?
關美雪乜嘢事?又唔係佢用粗口駡Uncle.

班馬圍插, 粗口滿天飛, 幼稚得黎有失風度.
散播陰謀論, 之後拂袖而去, 對件事有幫助嗎?
個別网友講粗口,咁就叫做圍插?你理解能力都好高,唔怪之得咁多小圈子問題?
散播陰謀論,你都可以諗到.服咗你.

陰謀論..............哈哈

Kiangsan 發表於 25/9/2009 18:45:01

唉........., 又真係唔知你想我明甚麽............是否美雪認為我不配做"超版", 亦無資格同她對話呢? 祈望你能指點!
我可以話俾你聽,從來美雪没有不支持你做"超版",我都一樣.
至於tdh用粗口駡你,佢亦係亞hiu個曰誌內say sorry.

良版大嘅"心死", 同現在嘅問題有關連嗎? 爆叔亦無對我提及他們二人間有任可事情發生, 我當然不 ...
當然有很大関連,佢都講咗佢唔出聲唔等於佢唔知.我亦冇為多說.

至於因関帖而令到2大版主引退,我個人覺得係魚樂網的損失.

有時想"息事寧人"亦不易,有好多人亦会"斤斤計較".
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 有關近日事件