漁痴 發表於 26/9/2009 00:28:23

我 (當時係石鯛重磯版版主), 係深海船釣版一貼(當時深海船釣版無版主), "南油無良艇家 " 中,係74樓,   一時情急,回貼開左艇家名, 俾爆叔扣左100分,重xxxx左個艇家名,我睇到,當時好火, 心諗但無講出聲,我一心義務為網做野, 身為版主, 無功有努, 一時犯左小小規, 一d面都唔俾, 一聲唔响,版主都扣分, 我重使企係魚樂網, %^*( @#$%&^*, 跟住爆叔打我手機, 炳左我一輪 (其實係解釋網規, 犯規就處理, 話知你版主唔版主, 當時我覺得係炳),我亦無出聲,跟住炳完收左線, 我火到一野拍落個keyboard度, %^*( @#$%&^*,跟住攞d凍野飲, 冷靜思考一下: 結論,1. 我踩左過界入另一版, 並犯規 2.我, 身為版主,犯左規, 警察衰老強, 知法犯法,唔通唔通, 唔知法, 都要守法喎! 唔知法,就唔使守咩?咁!嘜都唔知, 就嘜都唔使守!(網友犯規, 都要溫馨提示啦),,
衰就要認, 打就要企定,身為版主,什麼事可以唔做, 但一定唔可以自己犯規,犯左規, 十功不能補一過,唔係咩野叫公平公正, 識講唔識做, 得唔得,往我上法庭咁耐, 法庭門口個人像及象徵, 公平公正, 不論權貴平民種族, 一視同仁, (我曾係法庭見到一個女人, 係法庭講, 規矩法律係死嘅, 人係生嘅, 點知俾法官加控x視法庭),好!我係衰左, 我係邊度趺低, 我就要係邊度起番身, 我一定唔會走,今天你看............共勉之.
爆叔, 我當時好唔鍾意你, 但係, 你執行網規, 能公平公正, 不論權貴平民種族, 一視同仁, 講得出, 做得到, 我服, 就係呢一點, 我俾個手指公你,其他我唔知,亦係我留戀魚樂網的原因, 多謝大家俾個機會我吐出心底秘密, 呢d連爆叔都唔知!多謝各位!
再多口, 人好多時被情緒,經歷,立場,價值觀, 道德觀,宗教,學識的影响, 令視野思維會走埋一邊, (包括你,我,他都一樣), 當事人應要懂得主動控制情緒, 才可幚自己調節思維從而修正, 參考別人觀點, 希望搵得到中肯的定論, 否則會思維傾側而影響行為, 會亮紅燈,若互相傳播, 會有好大嘅負面影響, 包括你,我,他, 身邊的一切人, 網上的親愛兄弟姊姊們, 用口來拗, 窮畢生時間, 都唔會搵到答案,就算你認為搵到, 都唔知, 係唔係終極答案,用心對心去體會, 體諒, 包容, 會容易d搵到答案, 就算真係搵唔到, 大家都會舒服d

深淺水 發表於 26/9/2009 01:23:37

呢件事已經過去咗, 係咪應該喺呢道寫一個句號?? 係咪唔應該再攞出嚟講?? 再攞出嚟講係咪對過web有幫助?? 認同二爺...損失兩個active嘅版主, 已經對個web有一定嘅影響! 我哋係咪應該諗吓點樣幫個web, 唔係不停去解釋..., 過去已經過去, 唔可以回頭! 希望大家停一停, 好唔好??

漁痴 發表於 26/9/2009 02:23:34

呢件事已經過去咗, 係咪應該喺呢道寫一個句號?? 係咪唔應該再攞出嚟講?? 再攞出嚟講係咪對過web有幫助?? 認同二爺...損失兩個active嘅版主, 已經對個web有一定嘅影響! 我哋係咪應該諗吓點樣幫個web, 唔係不停去解釋. ...
深淺水 發表於 2009-9-26 01:23 http://www.fishinghk.com/forum/images/common/back.gif
潘兄,

錯!我唔認為失左2個active嘅版主, 因我地心中, 佢地無走到, 不過佢地需要時間靜一下, 真係好唔舍得佢地, 當佢地靜完, 化解誤會, 真係好想佢地返黎

深淺水 發表於 26/9/2009 02:35:31

潘兄,

錯!我唔認為失左2個active嘅版主, 因我地心中, 佢地無走到, 不過佢地需要時間靜一下, 真係好唔舍得佢地, 當佢地靜完, 化解誤會, 真係好想佢地返黎 ...
漁痴 發表於 2009-9-26 02:23 http://www.fishinghk.com/forum/images/common/back.gif

唉! 我認識亞良超過25年, Michelle 都好十年八年, 其實我都心埋有數.....我希望真係可以啦!

bulldog 發表於 26/9/2009 02:44:55

呢件事已經過去咗, 係咪應該喺呢道寫一個句號?? 係咪唔應該再攞出嚟講?? 再攞出嚟講係咪對過web有幫助?? 認同二爺...損失兩個active嘅版主, 已經對個web有一定嘅影響! 我哋係咪應該諗吓點樣幫個web, 唔係不停去解釋. ...
深淺水 發表於 2009-9-26 01:23 http://www.fishinghk.com/forum/images/common/back.gif

深踐水兄,

件事過左去唔代表可以含含糊糊,拉拉扯扯就此過去。

糊糊運運,日後定必成為玄機...秘料...陰謀論....我知但唔講得...等等。

呢件o係紀律問題,重要o係版主o既紀律問題,唔攪清楚對個網一定無幫助。

做版主唔o係做釣魚明星或網上明星,o係做個義務看更,基本條件o係要有

責任心 / 自律 / 重要推銷o埋 fishing 呢種大家都心愛o既體育活動 !!!

大家勇敢,客觀,理性面對各種難題,呢個網先會有前途。

( 隻狗又衰多咀喇 !!! 多多包含 !!! )

漁痴 發表於 26/9/2009 02:49:29

唉! 我認識亞良超過25年, Michelle 都好十年八年, 其實我都心埋有數.....我希望真係可以啦!
深淺水 發表於 2009-9-26 02:35 http://www.fishinghk.com/forum/images/common/back.gif
潘兄,
讓小弟獻醜, 其實人生係一手執茅, 一手執盾, 所謂茅盾,
(盾對盾)---------傷害不大, 會有傷, 可頂得住, 因無利口
盾對茅, 茅對盾---,茅盾 兩方都傷, 程度各異, 有利口
茅對茅------------大家pk,
希望大家放下茅, 放下盾,
用手相迎啦, 最好用埋心相迎

flyfisher 發表於 26/9/2009 03:49:11

小弟對於事件已選擇唔再回應,呀潘都好清楚點解,
要講嘅野已於關吹水帖時講晒,亦無乜野要補充,
如果係涉及管理手法或意見,
我會於管理員工作報告內補充,
我建議Uncle關帖,希望Uncle考慮一吓!! ...
naobao 發表於 2009-9-26 02:42 http://www.fishinghk.com/forum/images/common/back.gif

爆叔........我都想事件能平淡過去。 只不過, 我亦想了解整件事有甚麼 "內裡玄機"。唔知有冇人可以長盡解釋一吓呢? 我對美雪及魚神從來沒有過不去, 對整件事, 我嘅出發點亦只是對 "事" 並沒有針對任何人。如果有人誤認為是新官上任去 "針對人", 這個誤會便真的過大了。

如果大家能冷靜討論下去, 而不是審問態度一般, 我認為事件定能化解!

在此.....我要對湯版大講一句 Sorry, 他的出發點亦只是對事, 令他受到批評, 真的過意不去!

joesiu 發表於 26/9/2009 06:49:30

在公,在私,在情,在理......大家立場唔同,出發點唔同,角度唔同,方向唔同,跟本就無得拗.
既然雙方取向唔同,2位版主嘅離開,其實遲早都會發生,uncle你按守則辨事,只不過係導火線啫.唔好擺响個心度喇.

flyfisher 發表於 26/9/2009 12:39:34

訓醒一覺, 精神啲, 不如由本人做一個小小聲明:

1/ 對 "老友同學會"一帖, 本人只是在出任超版一職後即時收到多方面投訴, 所講的全部與給美雪的 PM 相同, 絕非老作, 好相信是有人在"考驗"職權, 職責, 網站守則等問題。
2/ "新官上任"~整件事出發點只是要對投訴作出交代, 並非如一些人所講,"由爆叔策劃, 本人出手, 針對某某" 這個講法, 對爆叔及本人絕對不公。
3/ 投訴等事在與爆叔相討後, 爆叔叫本人嘗試與美雪'溝通', 結果如何, 亦不用多講。
4/以上事件引至 pmfish 出"超級...老友吹水區"一帖, 內中言詞, 不多不少, 含影射/批評語句。針對爆叔及本人。本人得到爆叔指示"多一事, 不如少一事, 盡可能不要在帖內發言, 免招麻煩, 自討沒趣"。所作出嘅讓步, 大家知否?
5/ 本人在"要求"出新帖時, 有清楚問過"大家點睇?" 並無挑剔字眼, 得到的是甚麽樣答覆, 大家亦可心平氣静地自己去睇!
6/ 本人對及後在帖內的粗言穢語, 雖沒有界懷在心, 但也非聖人一個, 感受如何, 大家可想而知。亦從未有要求任何人作出公開或私底下道歉。
7/ 爆叔在帖末解畫, 對整件事作出聲明, 道出前因後果。關帖亦只是制止事件再爭拗下去。與在網上其它有爭帖子一般同步處理。有例在先, 有何不可! 能否講成為針對樓主(pmfish),美雪及各釣界前輩,各位可自細心想想。
8/ 對整件事, 提謂有"內裡玄機", 是否合理, 因為無人道出始末, 本人亦不得而知。亦無心去理解!
9/ 是否 "斤斤計較", 將心比心, 有目共睹! "息事寧人", 亦我所想!

繼續爭拗下去, 亦於事無補, 同意嗎?
以上所講, 希望二爺能夠轉傳達至各當事人, 是否有需要再作討論, 容後再談!

引用古人一句格言: 忍一時, 風平浪靜, 退一步, 海闊天空! 共勉之!

bulldog 發表於 26/9/2009 19:57:42

咁究竟 "玄機" 又係o物東東呢 ?

晌五六十年代黑白武俠片都會聽到,

睇相佬同振聰哥都會用得到。

在我o黎講,"玄" 呢家o野真o係好高。

呢頭咁睇又得,轉頭咁講重得。

Give me a break!!
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 有關近日事件