naobao 發表於 23/6/2010 04:10:19

羅菲易釣嗎??

因今屆比賽係分三個賽區,
如某一賽區無魚獲係會扣條數,
兩個咸水區,基本上魚量足夠,
作釣應無大問題!!
唯獨淡水區,可能對某些釣手挑戰性較大,
所以我考慮接受塘內羅菲為認可魚種,
不過有師兄同我講,
因為羅菲太易釣,唔認該接納為認可魚種,
我自己有以下疑問...
羅菲真的咁易釣嗎??
如果易釣,又未嘗不可,起碼新手D嘅選手又易玩D喎,
資深嘅自己可以選擇對象魚,
就算有左易釣優勢,其實都係一樣公平,
因為全日無限制釣手去邊區,
如果只釣淡水菲,放棄其他區,亦未必會贏!!

highbeam 發表於 23/6/2010 12:39:24

我是新手一名, 最近比較多時間去練習台釣...有以下見解.
我覺得當日開口時, 羅非什麼餌都會食就容易釣.
我現時以試餌為主. 是每次都用同一份餌. [大羅非 + 少許香精:或加拉絲粉]
我曾用同一份餌, 平日可以釣到手痛,但試過有釣手比賽日去釣, 我魚訊上魚非常少, 試過另一次比賽日, 同一份餌, 我的魚訊清楚, 上魚多.
也曾經, 兩旁坐了會用餌的高手, 我份餌無魚食.
前日去白泥淡水場, 我用同一份餌, 而在旁釣友只用面粉+花生夫, 上魚比我少, 但其釣友上的羅非一條可以比我3-4條. 而我上很多小魚. 之後我跟釣友用面粉+花生夫加少許香精, 大小通吃, 上魚快.
至於有些釣友說氣壓低會影響魚食, 但我見比賽魚友一樣上魚, 相對賽果可能比較少,但我可能會少更得可憐.
是技術還是開餌的秘技??
究竟羅菲易釣嗎?? 是否真的看天時地利人和
天時 : 天氣對魚食的影響
地利 : 主場之利, 坐的位置, 魚窩位置
人和 : 在場人數及附近釣友的魚餌

naobao 發表於 23/6/2010 16:12:36

我是新手一名, 最近比較多時間去練習台釣...有以下見解.
我覺得當日開口時, 羅非什麼餌都會食就容易釣.
我 ...
highbeam 發表於 2010-6-23 12:39 http://www.fishinghk.com/forum/images/common/back.gif
師兄,
唔好意思,我諗你攪錯...
此帖係討論第二屆路亞賽以路亞釣羅菲的問題,
與台釣無乜關係!!

highbeam 發表於 23/6/2010 16:42:11

師兄,
唔好意思,我諗你攪錯...
此帖係討論第二屆路亞賽以路亞釣羅菲的問題,
與台釣無乜關係!! ...
naobao 發表於 2010-6-23 16:12 http://www.fishinghk.com/forum/images/common/back.gif

唔好意思, 我只睇左內文同title. 唔知係路亞版...
頁: [1]
查看完整版本: 羅菲易釣嗎??