搜索

如果當日有釣魚比賽, 你重會唔會去比賽果區釣魚呢?

浦克 發表於 14/5/2008 09:58:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
家下香港每年既釣魚比賽越來越多, 任何一個時間, 任何一區水域都有可能給比賽主辦單位選為比賽之用, 如果你唔係參加比賽既選手, 但係又正想去果區釣魚, 你會點做呢?
正方觀點 (213)

照去! - 唔理佢有無比賽, 照去果區釣, 人地比賽又唔關自己事, 必要時, 早過比賽D人出發, 霸左個"名"位釣先!

VS
反方觀點 (154)

唔會去! - 將心比已, 如果換轉係自己報左名比賽, 都唔會想有人係"左近"影響左自己釣魚, 何況又唔係只係得果度先有魚釣既, 去第度釣咪一樣!

gilsonli 發表於 14/5/2008 10:52:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我覺得件事要公道d 睇....

我同意老浦講比賽越來越多... 香港釣場又唔係十分多... 在所難免...

我見磯釣大型比賽... 有海報有廣告... 我相信將心比己都唔會去果區... 雖然都係公眾地方... 無謂同人爭...

磯釣仲要係岸釣... 冇位走......................

筏釣... 台釣...魚場都係包場比賽... 我估問題唔係太大....

不過... 香港地方小... 大家都要忍讓一下...

場地有限... 又係公眾地方... 賽前又冇咩宣傳... 有時都冇辦法...

希望賽會明白搞比賽唔係大晒... 唔通我私搞seabass pk 賽... 2條友清晒個官塘比賽咩...

所以大家將心比己... 明知就唔好去搞人地... 唔知就忍讓下... 靠一下良心...

同樣地好多時offshore 都會讓下 shore game... 就算唔係比賽...

有boat可以走位... shore game 就冇咩位可以走... 冇謂搞d shore game位....
回復

gilsonli 發表於 14/5/2008 11:04:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復

新釣手 發表於 14/5/2008 11:29:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔去,影人又影自己。
回復

catiii05 發表於 14/5/2008 12:27:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
呢個唔係個人可決定o既事 … 以前試過咁o岩個日出艇又撞到有其他人搞比賽 … 咁你話喇 … 就算成艇人肯轉 … 個艇家又肯唔肯車呢?
就到就就 …但好多時係就唔到o架!
回復

gilsonli 發表於 14/5/2008 12:32:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
剛剛說過........ 禮讓問題...

我相信不會有人反對艇釣機動性比岸釣高... 岸釣走來走去都係個島... 艇釣可以因應不同情況作出改變... 到一刻真是天氣出現問題... 艇釣都可以即時去安全地方... 岸釣就要等艇救命... 我相信一般釣友都明白... 都係禮讓一下就ok... 艇釣唔想俾人罵... 岸釣都唔想罵人...

現在辯論帖講比賽... 我相信比賽都要分一分公開賽和私人賽... 公開賽有一定宣傳度... 比賽人數都比較多... 可能以合法方式搞... 例如向地區當局備案...

我相信當中包括好多問題... 例如大型磯釣比賽... 可能有成百人... 玩晒個島仔... 有釣友想釣都冇位啦... 如果係個賽會仔... 搞個私人賽仔... 十個八個人... 又要霸晒個海來玩... 又好似唔太合理... 你搞個假餌比賽要包魚場... 魚場老闆都要你俾足夠人數既$ 去包啦...

有一點...
我覺得應該出題用對比... 即係
有磯釣比賽會唔會開艇係人地對出釣..... etc

不過我記得小時候艇釣... 船家都會講... 邊樹邊樹有比賽... 叫我地唔好去... 一般釣友都明白... 艇釣釣位多的是...
回復

catiii05 發表於 14/5/2008 13:01:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 gilsonli 於 2008-5-14 12:32 發表
剛剛說過........ 禮讓問題...

我相信不會有人反對艇釣機動性比岸釣高... 岸釣走來走去都係個島... 艇釣可以因應不同情況作出改變... 到一刻真是天氣出現問題... 艇釣都可以即時去安全地方... 岸釣就要等艇救命... 我相信一般釣友都明白... 都係禮讓一下就ok... 艇釣唔想俾人罵... 岸釣都唔想罵人...

現在辯論帖講比賽... 我相信比賽都要分一分公開賽和私人賽... 公開賽有一定宣傳度... 比賽人數都比較多... 可能以合法方式搞... 例如向地區當局備案...

我相信當中包括好多問題... 例如大型磯釣比賽... 可能有成百人... 玩晒個島仔... 有釣友想釣都冇位啦... 如果係個賽會仔... 搞個私人賽仔... 十個八個人... 又要霸晒個海來玩... 又好似唔太合理... 你搞個假餌比賽要包魚場... 魚場老闆都要你俾足夠人數既$ 去包啦...

有一點...
我覺得應該出題用對比... 即係
有磯釣比賽會唔會開艇係人地對出釣..... etc

不過我記得小時候艇釣... 船家都會講... 邊樹邊樹有比賽... 叫我地唔好去... 一般釣友都明白... 艇釣釣位多的是...

艇釣就唔會有咁大問題啦 … 磯釣艇一行最少 8 個撞到相同目的地 … 真係全艇人肯轉地點個艇家都唔啋你呀!
就到就梗係就啦 … 唔係專唔專重o既問題 … 相反搞比賽o既話非參賽者 "霸晒 D 位" … 咁又會係邊方面唔專重呢? … 呢 D 事都發生唔少o架!
回復

最強幻象 發表於 14/5/2008 13:17:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
悟知有比賽去到就無計...知道有比賽就悟會去個D位...
回復

gilsonli 發表於 14/5/2008 18:11:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我都十分同意如果明知有大型比賽... 非參賽釣手應該盡量避免... 無謂發生不必要磨擦
但諗深一層... 係唔係有任何比賽都要避... 不容許其他釣手作釣呢?

天下第一大比賽出晒海報... 玩晒港島南所有地方... 最後只有10個人參加... 係咁既情況之下,我相信一定有人明知有比賽都會釣魚... 係因為人數同地區比例問題 。
呢個係一個唔會有答案既辯論,一個辯論,如果大家所討論既係建基於同一件事,當然可以討論,但係如果議題本來都出現太多”如果”,咁討論既人又應該如何討論呢?
其實成個議題重點係人身上,而根本唔係事件身上,簡單d講,唔好話比賽,有人釣緊個位,你應唔應該上,呢兩個其實係同一個問題。如果因為比賽而將果個地方私有,係藉口定係自私?!

回復

阿恆 發表於 15/5/2008 02:32:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
浦克~~已經是之前既事.....經一事長一智....相信各個攪比賽既單位都會有了經驗及安排....算把啦....釣友有權選擇自己想去既釣點...就是咁簡單....無謂再勞氣啦~~
回復