搜索

[釣行] 2012年3月開始返大陸船釣朋友大家要小心~

SCARLETTE 發表於 5/3/2012 15:23:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
3月4日一行6人連船家出發經桂山上三牙釣魚,行到上午九點幾冇油入左一入桂山魚排最外邊位上左個小排,等左一陣冇啦啦有隻租船走過黎,見到船上有兩條制服友行出黎心諗大獲,見到香港艇係咁講d唔知咩唔咸唔淡普通話,同場仲有2個港艇師傅泊底左隻船個人行開左,制服友係都要個排主打比船家要急call佢地返黎查牌(只捉香港艇頂佢),問我地拎個船牌,之後話我地唔可以黎呢個海域,又話要拖走d船又盛,其間又有隻香港艇只係經過同我地打招呼,我地經已打哂手勢叫佢地走,制服友係咁大大聲喝停,其中一個艇家即講:有冇搞錯呀經過都要捉埋人地!制服友冇理,拎哂我地d牌話咩返辨事處處理走返上岸就咩都冇同我地講,咁幾個船定就帶埋我上去搵佢睇下佢想點。上到岸行經一個咩海上.廳,一個就咩海關辨事處(唔係好記得個名,都唔知乜春來),我地入左辨事處見到頭先拎牌其中一條友同另一個阿嬸坐係度,見我地入去就扮做野,等左一陣又話為左我地安全著想又盛,,話咩冇表格填唔到野,係個電腦又搵唔到份表格都夠膽死,又係咁打比同事問表格係邊,我見到佢份野都抄左好多個船家d料,其間有人打比制服友,同佢講咩邊隻船係佢朋友叫佢放船,佢就行開左講,之後佢好客氣叫我地入會客室等等等等等,我見到佢個壁報上寫住d咩為人民服務,又話咩要廉潔(心諗dllm啦),見到拉我地果條友張相,原來係新任既其中一個話得事既人叫"林咩武",之後條友又出返黎話大陸比我地既釣魚海域係好遠好遠好遠係小萬山仲要對出,之後又show比我地睇果個咩區域圖,話我地呢d船仔根本出唔到去....(咁你又批証比我地?釣你!)後尾問佢即係想我地點點先比返個牌我地,佢就又好似好趕好忙咁叫我地走又話要我地3點先返黎,話未知我地犯咩法要商量下喎....咁我地又出去釣左陣魚,之後又返返去個排到見到另一個比人捉既船家,佢話制服友話要保護我地人生安全要每隻艇交3萬蚊人仔先比返個牌我地....三四就一十二萬我dllm啦....
       後尾我地連牌都唔拎就返返香港船家話3蚊都唔會比佢,係香港申請轉個no都係五舊,搞個珠海証先五千....佢地話而加試下問下珠海遊艇會果邊問下投訴下睇下點先喎,朋友們要返去果邊同大陸海域都要小心d呀~
1 013.jpg

1 008.jpg

1 014.jpg

評分

參與人數 6金幣 +600 收起 理由
TEN69 + 100 多謝分享
flyfisher + 100 唔該哂!
siusun + 100 多謝分享!!
ykk + 100 多謝分享
最強幻象 + 100 多謝分享...
naobao + 100 多謝分享

查看全部評分

相關帖子

siulung 發表於 5/3/2012 15:29:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

班友仔又洗大左
回復 支持 反對

caution 發表於 5/3/2012 15:33:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

Bruceyo 發表於 5/3/2012 15:34:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
共千和諧
回復 支持 反對

caution 發表於 5/3/2012 15:37:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

樓主| SCARLETTE 發表於 5/3/2012 15:38:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

naobao 發表於 5/3/2012 15:44:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
caution 發表於 2012-3-5 15:33
一句講晒,X街啦去!!媽的B!!廉潔?????哈哈哈,我屁!!!

帖已被小量修改,敬請留意用字
回復 支持 反對

808204 發表於 5/3/2012 15:46:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我想請問你一下, 你地同個艇家熟吾熟? 個艇家都有D嫌疑窩.
回復 支持 反對

樓主| SCARLETTE 發表於 5/3/2012 15:48:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
808204 發表於 2012-3-5 15:46
我想請問你一下, 你地同個艇家熟吾熟? 個艇家都有D嫌疑窩.

好熟啦陰公,係佢要罰錢唔係罰我佢地罰隻艇呀麻.....仲要同場罰幾個呀...而且我仲跟埋上去睇住程睇住麻...我係記者朋友
回復 支持 反對

樓主| SCARLETTE 發表於 5/3/2012 15:49:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
naobao 發表於 2012-3-5 15:44
帖已被小量修改,敬請留意用字

知道了...

回復 支持 反對