搜索

[釣餌] 見佢幾有趣 買黎試下佢 update 6/12 ver3

時雨 發表於 3/12/2013 16:39:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

包假餌貝,我未摸上手真係以為係真ga包蟲係乾黎 , 有一日屎忽痕 , 又冇餌果陣 , 囉佢出黎浸下水就用得咧{:65_3679:}
5/12update今日專程去左南環路直磗位試釣
今日試左乾蟲嘅效果,同假青口
先講青口,响1700~1730咁上下時間試釣
其實一放落水已經有魚啄啄下,不過都係得個啄定
於是我就邊行邊dum gum行到去碎石位,忽然一下拉竿…………冇左T_T,我真冇試過自己會遇到D睇片先有嘅情况,咬住就去!!我都唔敢講係咪立黎,因為我冇釣到佢上黎
之後再绑個鈎,dum左一陣都冇了

乾蟲,浸完水之後的確充實返,可以作釣,連沙蟲肉身有嘅光澤都出返黎,不過始终都冇生嘅沙蟲咁多水份,落到水係浮面嘅,唔用鉛嘅朋友都要用一用夾鉛聚一聚佢,但就係因為條蟲係浮嘅,分分鐘愛黎打沉底仲冇咁易戟石XD

總括黎講呢……我今日係打龜嘅T_T
所以今日嘅報告係未能作準嘅

6/12update 尋晚釣完南環路直駁位打龜後,轉戰星光大道夜水
尋日攞左乾蟲圖入面左邊果包,買果包嘅原因。因為响香港冇見過呢隻蟲有得賣,佢個身同沙蟲一樣,不過D足爪就再長少,個蟲頭嘅位置冇環間,而且特別大家,而最特別係個口係四方型,D牙好似夾公仔果D爪咁,咁好明顯就唔係香港平時見開果隻沙蟲,我唔敢講係咪日本先有,但至少香港就冇咧

抱住買梗係買D香港冇嘅,順便試下同沙蟲有冇分别,浸完水攞上手聞下,我個人覺得呢隻四方口沙蟲,係比本地沙蟲大味少少,而本身散發果陣蟲味都有D分別

好咧,實戰報告
响星光大道,一放落去就即中梳囉咧,解完鈎再放又即中石九

都叫做有D魚釣下,大魚就未測試到,但至少証明係可用嘅,個人覺得搶口程度同活沙蟲冇乜分別,唯一唔同係有少少浮
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 3金幣 +400 收起 理由
nortoncamel + 200 我好欣賞!!勇於嘗試
TEN69 + 100 我好羨慕!!
DriftsinkAngler + 100 我好欣賞!!

查看全部評分

Dexcyf 發表於 3/12/2013 16:43:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我要你報告
回復 支持 反對

冇鱼大师 發表於 3/12/2013 16:52:36 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東中山
回復 支持 反對

BEAR104 發表於 3/12/2013 16:59:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
等睇報告
回復 支持 反對

FELIX009 發表於 3/12/2013 17:40:58 | 顯示全部樓層 IP:- LAN
多謝分享!
回復 支持 反對

alanballball 發表於 3/12/2013 18:25:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄,可否pm where can buy?thanks
回復 支持 反對

藍巴勒海盜 發表於 3/12/2013 19:04:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄請問邊樹有賣?請PM thanks:-P
回復 支持 反對

Thanatos王子 發表於 3/12/2013 19:14:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
不如我直接將食完既青口殼留起做假餌
回復 支持 反對

kms 發表於 3/12/2013 20:02:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
包蟲幾特別,系邊到買呀。買幾包看門口
回復 支持 反對

寧采臣 發表於 3/12/2013 20:04:34 | 顯示全部樓層 IP:- 台灣
回復 支持 反對