搜索

[釣行] 068手竿釣魚---梧桐河新體驗

FELIX009 發表於 29/3/2016 16:49:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
068手竿釣魚 --- 梧桐河新體驗
日期:2016-3-28 星期一(二月二十)
時間1530~1800
釣具:12尺春雨溪流+2號尼龍直出+小浮標+單勾
魚餌:白麵包(釣三尺深)
釣場:氣壩樓梯位
中魚時間:1613
魚穫:藍刀x2,花羅漢x4(上4甩2),甩左條尺零紅白綿鯉
放假嘅最後一天,今日下午冇家事要做,所以走去梧桐河舒展一下身心。
經過上兩次經驗,今日叫做比上次暖番小小,好期望河裏面嘅魚會比較開口。
可能都係啱啱曬左兩日到,魚唔係咁肯開口。
但係釣到嘅花羅漢都好有力,條條都開晒車,係咁冲係咁標。
最尾一口餌,將用剩嘅麵包都拋晒落去當誘餌順便餵魚。
係等左一陣之後,支標有輕微郁動,仲有小小向下沈。
唔理咁多,梗係抽佢。一抽,條魚打兩個轉,好快就見到個魚影。
一條尺零長嘅紅白錦鯉(條魚又好似係如意咁,有長嘅尾鯕)上左水面,不過支竿太軟,
根本有可能就咁彈佢上水。可能太興奮,未中過錦鯉,起初,都唔知點算。
唯有,打下八字玩一陣。條魚係下面打八字嘅同時,見到有條咁上下大嘅鯉魚跟住一齊游。
心諗佢地可能係一對嘅! 真係唔認心分開佢地(其實係冇撈箕係手啫!)
後尾想起,唔好整傷條魚,拖佢埋石樓梯級上,再手拎佢上水。
可惜,拎起佢,隻勾就拉開左小小,跟住甩埋。
佢嘅倩影只有留係心中,留待下次相見。
到時,我會帶埋個撈箕搵佢。
後記:原來釣麵包餌都可以打誘餌嘅,因為今次臨走,將用剩嘅半塊麵包逐小"練"細,
拋落口餌附近。真係可以引到魚埋窩。下次可以一早就咁試,唔駛浪費左咁多寶貴嘅時間。
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......
xo0109 發表於 29/3/2016 18:26:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
恭喜恭喜,我見太多人係氣霸,所以去咗屠房釣
回復 支持 反對

skycat772 發表於 29/3/2016 20:37:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
呢條叫做網紋獅頭, 不是花羅漢.
當你上過一條錦鯉後, 可能會令人著迷, 不能自拔. 小心...
回復 支持 反對

樓主| FELIX009 發表於 29/3/2016 23:14:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
xo0109 發表於 29/3/2016 18:26
恭喜恭喜,我見太多人係氣霸,所以去咗屠房釣

多謝!
請問,由氣壩行去屠房要幾耐呀?
同埋屠房到底係邊個位呢?
因為真係未去過,只係係地圖上見有屠房,
但唔知實際位置。
回復 支持 反對

樓主| FELIX009 發表於 29/3/2016 23:19:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
skycat772 發表於 29/3/2016 20:37
呢條叫做網紋獅頭, 不是花羅漢.
當你上過一條錦鯉後, 可能會令人著迷, 不能自拔. 小心...
...

淡水魚,我真係識好小,剩係識個D大路野。
仲有排跟咁多位師傅學習。
其實,自從見過條錦鯉之後,成日都好掛住佢。
回復 支持 反對

時雨 發表於 31/3/2016 15:02:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原來我地同一日响果度釣wow
回復 支持 反對

樓主| FELIX009 發表於 16/6/2016 08:53:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
時雨 發表於 31/3/2016 15:02
原來我地同一日响果度釣wow

近排好忙, 而家先睇到.
有機會跟你學釣魚丫, 師兄!
回復 支持 反對