搜索

DIY失敗事件簿

nortoncamel 發表於 2/10/2007 22:30:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
DIY板咁耐以嚟
見到好多師兄分享他們的巧手精美完成品
諗番轉頭
其實我自己除咗POST完成品外
亦有好多失敗品收埋咗
我有一個建議
不如大家POST一D胎死腹中既失敗品出嚟
約略講吓邊一個步驟,失敗原因,需注意事項及補救手法
此舉可以令各位DIY友從他人的經驗中學習
令他人可以避免重滔自己覆轍
不會浪費寶貴的DIY時間及心血
相信對促進大家交流亦有更大幫助

正所謂各有專長
大家各施各法
只要大家晌呢個貼POST自己既失敗品出嚟(最好有相)
講解一番,俾D小TIPS
定必會令其他想涉足DIY既師兄穫益良多
為表心意,大家覺得學到野既話
亦可以加分俾出POST既師兄作為鼓勵
希望咁樣可以促進DIY版既交流啦

相關帖子

樓主| nortoncamel 發表於 2/10/2007 22:34:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
製作品:改裝富士輪

登錄/註冊後可看大圖

步驟:鑽孔時
成因:一時貪快,改用電鑽鑽孔
後果:富士輪當場爆裂
補救方法:冇,因破裂程度太大,唯有放棄

評分

參與人數 1威望值 +200 金幣 +200 收起 理由
松田先生 + 200 + 200 有建設性~

查看全部評分

飄飄然 發表於 2/10/2007 22:39:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
維記師兄非常有建設性,工欲善其事.必先利其器....讚!!
小魚兒 發表於 3/10/2007 01:42:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
用防風火機燒布袋竹, 可以燒出一些特別效果, 但可惜一時重手, 就好易燒焦!

小弟建議新手第一次燒, 最好用d唔要嘅部份試吓先, 要輕手, 慢慢嚟,

睇住支竹被燒部份嘅顏色嚟燒, 咁就會安全好多!
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 2威望值 +100 金幣 +100 收起 理由
松田先生 + 50 + 50 好的分享~
nortoncamel + 50 + 50 好貼士!!

查看全部評分

松田先生 發表於 3/10/2007 09:43:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小魚兒兄~
你都好彩d,起碼冇燒爆d竹,如果過熱燒爆左,成支竹可以收皮唔用得,咁又唔見左一百幾十~ 我以前就試得多啦!!
小魚兒 發表於 3/10/2007 18:43:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 松田先生 於 2007-10-3 09:43 發表
小魚兒兄~
你都好彩d,起碼冇燒爆d竹,如果過熱燒爆左,成支竹可以收皮唔用得,咁又唔見左一百幾十~ 我以前就試得多啦!!
冒險越大......收穫就越大, 要成功....就當然要付出啦!
 樓主| nortoncamel 發表於 5/10/2007 00:06:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
乜各位師兄都冇失敗品咩??
原來呢度位位都係大師級人馬
只怪小弟經驗尚淺,又獻醜了
亞多哥 發表於 5/10/2007 00:20:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
見到個改裝富士輪就諗起友人.....佢又係整左d坑坑係外圍話吾會"足先"手woo......點知上星期同佢去魚場......kakaka...... .....佢用支 sea match 中條盲鬼成7~8斤......一路頂魚一路o益.....好x痛呀你xx......個邊消手呀.....嘩嘩嘩又黎....條乜魚點解仲吾停.....手指紅哂甩皮好x痛呀佢xx...... 笑死我.....kakaka.... :bq31 :bq31
 樓主| nortoncamel 發表於 5/10/2007 00:24:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 亞多哥 於 2007-10-5 00:20 發表
見到個改裝富士輪就諗起友人.....佢又係整左d坑坑係外圍話吾會"足先"手woo......點知上星期同佢去魚場......kakaka...... .....佢用支 sea match 中條盲鬼成7~8斤......一路頂魚一路o益.....好x痛呀你xx...... ...

哥兄,果個係咪我嚟架??
同我魚場中魚講既做既甚至嗌痛既口吻咁似既
亞多哥 發表於 5/10/2007 00:27:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 nortoncamel 於 2007-10-5 00:24 發表

哥兄,果個係咪我嚟架??
同我魚場中魚講既做既甚至嗌痛既口吻咁似既

吾係你ar......釣魚佬係咁上下啦, 比我都會xyz....