搜索

[釣組] Leader 長短一問!?

屯門漁夫 發表於 21/8/2007 08:56:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
各位師兄,大家Leader set幾長

case 1.假設For 一D普通既釣場,唔係太多石
case 2.(leader主要作用係耐磨)咁如果玩面層唔落Leader可唔可行呢

RyanMing 發表於 21/8/2007 08:59:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好深奧o~
HappyClam 發表於 21/8/2007 09:19:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 屯門漁夫 於 2007-8-21 08:56 AM 發表

case 2.(leader主要作用係耐磨)咁如果玩面層唔落Leader可唔可行呢

我自已leader用大約9尺, leader除耐磨多仲有buffering作用,
如果用pe主線就一定要落leader, 因非常易釣埋主線
鬼才 發表於 21/8/2007 09:28:42 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
Leader的作用除防咬,還有就是洩力之用。因為PE線是沒有延展性,要靠leader去洩力,如果沒有leader的話會容易跑魚!同時leader是透明的,是不容易給魚發現到,所以leader長度是越長越好。

樓主| 屯門漁夫 發表於 21/8/2007 09:51:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
喔喔,唔該哂師兄解答
RyanMing 發表於 21/8/2007 18:34:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 鬼才 於 2007-8-21 09:28 發表
Leader的作用除防咬,還有就是洩力之用。因為PE線是沒有延展性,要靠leader去洩力,如果沒有leader的話會容易跑魚!同時leader是透明的,是不容易給魚發現到,所以leader長度是越長越好。 ...

師兄....想問埋的...
如果我個子線係火線 會5會有影響?
gilsonli 發表於 22/8/2007 15:01:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 屯門漁夫 於 2007-8-21 08:56 發表

leader = 子線
針對主線... 魚種... 釣法... 釣場... etc 去選擇用唔用 leader 物料及長度...

例如我拖海鱸... 主線是12lbs 尼龍... 碼頭邊... 我就好懶... 直出... 因為我相信尼龍有足夠耐磨力...
如果我拖紅油... 石駁我就會用6ft 以上的 carbon leader 啦...
 樓主| 屯門漁夫 發表於 22/8/2007 21:28:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 gilsonli 於 2007-8-22 15:01 發表

leader = 子線
針對主線... 魚種... 釣法... 釣場... etc 去選擇用唔用 leader 物料及長度...

例如我拖海鱸... 主線是12lbs 尼龍... 碼頭邊... 我就好懶... 直出... 因為我相信尼龍有足夠耐磨力...
如果我拖紅油 ...

喔!!!多謝詳細既分享