搜索

[釣具] 求Major Craft 假餌竿介紹

蝦頭 發表於 14/9/2007 17:37:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
唔知有冇師兄可以俾下小弟一d評語 ....其實我之前都問過..我主要想間唔時拖下d衰佬呀、大朋鮋、小朋魷...盲鬼 ..我知我都很濫. .不過冇法我貪心.. ....我打算今個星期落灣發睇下有冇實物.:me15 ...請俾d意見小弟:me6

naobao 發表於 14/9/2007 17:51:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 Gure 於 2007-9-14 17:37 發表
唔知有冇師兄可以俾下小弟一d評語 ....我有個朋友有支獨角獸想放...有d心郁郁想買黎試下 ...不過唔知同 mc竿相比之下值唔值買黎玩下 ...請俾d意見小弟 ...

MC(MajorCraft)係牌子,獨角獸(Raycal)只係其中一款型號,
俾個網址你入去睇吓喇,
http://www.majorcraft.co.jp/
 樓主| 蝦頭 發表於 14/9/2007 17:57:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔該鬧爆叔先  ....我終於知個分別 ....

kingston 發表於 14/9/2007 17:59:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 Gure 於 2007-9-14 17:37 發表
唔知有冇師兄可以俾下小弟一d評語 ....我有個朋友有支獨角獸想放...有d心郁郁想買黎試下 ...不過唔知同 mc竿相比之下值唔值買黎玩下 ...請俾d意見小弟 ...

獨角獸(raycal) 都係major craft品牌下, 其中一個系列, 標榜"輕身", 暫時都算係egi竿中最輕之一, 但亦有口卑話嫌佢料薄.

我諗你講緊嘅major craft係指crostage, 係入門版, 上一級嘅係triple cross, 再上係raycal, 而頂級係exizaust, 其實4枝嘅價錢都相差唔係太遠, 由$7xx-$1,3xx, 我會揀raycal, 因為做動作嘅時候冇咁辛苦~

如有錯漏, 敬希指正...

major craft 官方網:
http://www.majorcraft.co.jp/main-egi-index.htm
 樓主| 蝦頭 發表於 14/9/2007 18:07:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 京士頓 於 2007-9-14 17:59 發表

獨角獸(raycal) 都係major craft品牌下, 其中一個系列, 標榜"輕身", 暫時都算係egi竿中最輕之一, 但亦有口卑話嫌佢料薄.

我諗你講緊嘅major craft係指crostage, 係入門版, 上一級嘅係triple cross, 再上係raycal, ...

京士頓 你嘅意見....不過當我知呢支係大尾魷竿..我就唔諗啦 ...因為我想拖假餌多d .. 我想買mc竿多d .. 因為口碑好 ...不過其實我係新手..未玩過.....不過就想買支好野.. ....因為呢...大家男人都知..有時攞到 permit買野..唔買好d .. 可能好耐之後先有下次permit  ....什至冇下次 ..所一不做二不休....整左支好野先算 ....如有不同意見..請見諒唔好插...
06wilson 發表於 15/9/2007 17:07:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #5 Gure 的帖子

GURE C兄,
我同你依家的情況好似WOR
又係剛啱囉到PERMIT ,又係想買支好D,仲要都係MC呢個牌子添,
目標魚都係D衰佬 ,我諗住下星期三先得閒去睇,
若果你早過我買到,記得同我地分享一下仲有POST相呀
 樓主| 蝦頭 發表於 15/9/2007 22:14:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 06wilson 於 2007-9-15 17:07 發表
GURE C兄,
我同你依家的情況好似WOR
又係剛啱囉到PERMIT ,又係想買支好D,仲要都係MC呢個牌子添,
目標魚都係D衰佬 ,我諗住下星期三先得閒去睇,
若果你早過我買到,記得同我地分享一下仲有POST相呀 ...

WILSON兄...我今日去過灣發...咩好mc竿都冇晒 ...得番d輕火野 ....有冇師兄知道邊度仲有....
 樓主| 蝦頭 發表於 15/9/2007 22:20:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實我想買 SL-962H/ SL-1062H 又或者 TC-1002H都有諗過 ...唔知大家有咩意見...
06wilson 發表於 15/9/2007 23:04:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #7 Gure 的帖子

吓! 咁點算呀
其實我想買個支mc 係CRS-962M,
請問大家有冇見到邊到有現貨呀 唔該晒
海神祭 發表於 16/9/2007 00:49:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 Gure 於 2007-9-15 22:20 發表
其實我想買 SL-962H/ SL-1062H 又或者 TC-1002H都有諗過 ...唔知大家有咩意見...

SL用fuji titanium sic guide ,質素較高級價錢相對較貴!
至於長度視乎釣點而決定