搜索

[釣行] 2007/10/09 大埔試釣...爽

dxxcuss169 發表於 10/10/2007 22:13:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
今日上晝做完野...見有D時間手又痕...近近地走左去大埔一個未曾去過既地方試試...!!

去到釣場...一個好大既碼頭大平台...位置頗高...離水面約廿尺左右...風大練控絲一流...!!水質比較差...啡啡地色...有D驚!!觀察一輪之後開竿作釣...將姣蝦向遠處拋出...試左好多位用左一個鐘頭左右...竟一無所獲...灰灰地...

FIT到灰灰地之際...最後向長提石邊掟...眼見只得二至三尺水度...做左幾下動作之後...意想不到既情景竟然發生響我面前...發現有大尾魷響石邊衝出追餌...數一數...嘩...一隻...兩隻...三隻...四隻...五隻...六隻...勁呀...拉竿頭...輕輕一的...中...良型一隻...係咁意影返張相...再掟過...FIT兩FIT又中...強呀...!!但係呢隻係斤頭的唔到上黎...最後斷SO收場...如是者...六隻中晒但只得三隻上到水...三隻斤頭三隻良型...正呀 到最後去另一邊試釣石邊都中左隻BB仔...開心...過癮...爽呀...!!

實在太忙...只有影左一張戰利品...

登錄/註冊後可看大圖

碼頭大平台

登錄/註冊後可看大圖

長長既石提...有意想不到既收獲...

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

水質欠佳...收獲不宜食用...

登錄/註冊後可看大圖

遠眺馬鞍山...

登錄/註冊後可看大圖

評分

參與人數 6威望值 +230 金幣 +230 收起 理由
hoiyatc + 20 + 20 我好欣賞!!
gilsonli + 50 + 50
ReynoldHa + 30 + 30 原創內容!!
細雄 + 25 + 25 認真好介紹!!
520038 + 5 + 5 我好欣賞!!
浦克 + 100 + 100 旦哥又發功!

查看全部評分

相關帖子

浦克 發表於 10/10/2007 22:20:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
旦哥, 實在值得支持同借鏡, 無私既分享...............值得好多人去學習!

重有開拓既精神................................勁呀!
JL-Crazy 發表於 10/10/2007 22:25:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #1 dxxcuss169 的帖子

師兄 d 包膠真係幾正,咁勤力,抵你中
最強幻象 發表於 10/10/2007 22:25:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好耐無入去呢度玩啦...多謝師兄..
anglerboh 發表於 10/10/2007 22:29:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
香港d水質..幾時至有改善呀
浦克 發表於 10/10/2007 22:30:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 anglerboh 於 2007-10-10 22:29 發表
香港d水質..幾時至有改善呀

阿蹼.............要水質有改善, 首先要"人"有改善!
 樓主| dxxcuss169 發表於 10/10/2007 22:31:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 浦克 於 2007-10-10 22:20 發表
旦哥, 實在值得支持同借鏡, 無私既分享...............值得好多人去學習!

重有開拓既精神................................勁呀!

浦克兄...你太抬舉我了...

分享釣點就正如分享喜悅般...釣魚...都只是求開心吧...!!
好像昨天...我將此行釣況同另一網友分享...響今晚...佢就去左試釣...岩岩佢仲好開心咁打電話俾我...話首次感受拉竿頭滋味...哈哈...講真...有時有好野大家一齊分享下...一齊開心都是樂趣...

希望佢都可以將今次釣行收獲出POST同大家分享一下喜悅吧...

評分

參與人數 1威望值 +20 收起 理由
最強幻象 + 20 絕對同意...分享喜悅...

查看全部評分

最強幻象 發表於 10/10/2007 22:32:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 <i>浦克</i> 於 2007-10-10 10:30 PM 發表

阿蹼.............要水質有改善, 首先要"人"有改善!

對比起八十至九十年代...水質..已經改善左好多架啦...
浦克 發表於 10/10/2007 22:34:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 最強幻象 於 2007-10-10 22:32 發表

對比起八十至九十年代...水質..已經改善左好多架啦...

象或許你講得無錯...............................!
浦克 發表於 10/10/2007 22:35:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 dxxcuss169 於 2007-10-10 22:31 發表

浦克兄...你太抬舉我了...

分享釣點就正如分享喜悅般...釣魚...都只是求開心吧...!!
好像昨天...我將此行釣況同另一網友分享...響今晚...佢就去左試釣...岩岩佢仲好開心咁打電話俾我...話首次感受拉竿頭滋味 ...

唔係抬舉, 呢樣野的確係值得學習~~~~~~~~~!