搜索

[釣具] GAMAKATSU G IV

kennyko 發表於 16/10/2007 15:59:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大埔明x有一支
chan 發表於 16/10/2007 22:09:29 | 顯示全部樓層 IP:- 澳門
最強幻象 發表於 16/10/2007 22:16:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 <i>wa1028</i> 於 2007-10-16 11:31 AM 發表

最強幻象 我想問買 receptor-R 08 5.3 好 定買枝 汐來防 5.0 好..
本人現用 receptor-R 1 5.3 想買多枝 請比D意見

你本身用緊receptor-R一號...仲想買0.8...好似...相差無幾喎...

同一係列個號數差咁少...分別正常不大呢...

咁我自己就會玩另外一支...不論係咪汐來防...
最強幻象 發表於 16/10/2007 22:21:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #61 chan 的帖子

fufumingming 發表於 17/10/2007 00:29:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

中通疑惑?

想買支新竿,1.2号.Megaday競技52,Master day競技52,Master day黑金呢三支邊支好呢,買得紅白,俾多少少可以買黑金,但Master day競技又好正?頭痛...........又唔budget買晒三支.請各位師兄俾D意見參考下,Thanks!!!
dodoiloveu 發表於 17/10/2007 00:32:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實我都想知中通同磯竿有咩大分別~
如果中通可以防風~咁點解唔係所有人都轉晒用中通呢?
定係中通有大缺點lei?

請指教~
TiGER 發表於 17/10/2007 00:59:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 fufumingming 於 2007-10-17 00:29 發表
想買支新竿,1.2号.Megaday競技52,Master day競技52,Master day黑金呢三支邊支好呢,買得紅白,俾多少少可以買黑金,但Master day競技又好正?頭痛...........又唔budget買晒三支.請各位師兄俾D意見參考下,Thanks!!! ...

我三支都玩過...
如果你想玩外礁對象魚以立為主.....買Master day競技52同Master day(不是HR版)....以夠做....又好有釣味.....
想玩巨物(曰本玩放流同遠征巨物)....Master day1.75HR版或以上.....調子硬好多
而1.2号.Megaday競技52....如果你比得幾仟.....我建意你唔好買Megaday......後悔果時就..
我用Master day競技52....中過5斤白仔.....3斤石倉.....3斤黃衣......5斤白毛.....等等....但支竿我覺得仲有....未到極點....
冰島 發表於 17/10/2007 01:03:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 dodoiloveu 於 2007-10-17 00:32 發表

請指教~

小小好壞參考下~~

好處 :
1. 防大風
2. 唔會 Q竿頭
3. 轉位開竿收竿快
4. 冇咁易唔小心整斷頭芯

壞處 :
1. 竿頭敏感度低
2. 打理 清洗 煩, 唔洗入面積鹽
3. 出絲冇咁順
4. 耐用性 可能低過楷竿
5. 粗主線 出絲唔順同易郁到線擋
6. 斷頭好難救
7. 唔記得帶"威吔"就瀨野

大風, 夜水的確幾好用既都.....

評分

參與人數 1威望值 +50 金幣 +50 收起 理由
阿恆 + 50 + 50 多謝幫手回答!!

查看全部評分

TiGER 發表於 17/10/2007 01:09:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 dodoiloveu 於 2007-10-17 00:32 發表

請指教~

其實玩咩竿就各人喜好....我近10年只玩中通竿(連船竿都玩中通).....好處可防風同夜水唔怕 kick 竿頭....同支竿受力大過(街)竿....因魚絲在竿裏面過用盡魚竿裏面既層面....
但清潔保養就好多功夫.....
TiGER 發表於 17/10/2007 01:14:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 冰島 於 2007-10-17 01:03 發表

小小好壞參考下~~

好處 :
1. 防大風
2. 唔會 Q竿頭
3. 轉位開竿收竿快
4. 冇咁易唔小心整斷頭芯

壞處 :
1. 竿頭敏感度低
2. 打理 清洗 煩, 唔洗入面積鹽
3. 出絲冇咁順
4. 耐用性 可能低過楷竿