搜索

[釣具] GAMAKATSU G IV

冰島 發表於 17/10/2007 01:24:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
K.S. 發表於 17/10/2007 03:18:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁TIGER你會用乜野絲多?
布絲有無用過?
因為我以前都用過中通竿...
發覺用尼龍絲粗過三號就好難出...
每次最好張主絲CUT咁十幾廿呎先順...
自問本人都好好保養魚竿...
但係每次釣中通竿都有以上問題...
komiya001 發表於 17/10/2007 04:08:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #3 TiGER 的帖子

TIGER DAIWA支TOURNAMENT MASTER DRY競技52用唔用到3號主絲架?
dodoiloveu 發表於 17/10/2007 09:28:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
thx 解答
yamamoto 發表於 17/10/2007 09:40:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
中通的確十分好用但保養方面就十分重要。
如果新手的話我覺得先用楷竿待有一定控絲及張線技術才轉用中通竿。
中通竿,竿同絲接觸面多左出絲一定冇楷竿咁順暢,如果玩全游動就更加需要有足夠控絲技術才可得心應手,由其是當用布繩時就更加明顯。所以對新手來講用中通玩全游動比用楷竿難但多練習可以克服的。
但一些平價中通竿,重量,敏感度,去水塗層較次是好大嘅考慮因素。

評分

參與人數 1威望值 +50 金幣 +50 收起 理由
阿恆 + 50 + 50 多謝幫手回答!!

查看全部評分

TiGER 發表於 17/10/2007 14:50:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 K.S. 於 2007-10-17 03:18 發表
咁TIGER你會用乜野絲多?
布絲有無用過?
因為我以前都用過中通竿...
發覺用尼龍絲粗過三號就好難出...
每次最好張主絲CUT咁十幾廿呎先順...
自問本人都好好保養魚竿...
但係每次釣中通竿都有以上問題... ...

如果玩中通用返魚絲係最好......
1.因為布線或尼龍絲濕水後....會張住魚竿(街)竿都會....
2.用布線或尼龍絲....可能幾傷中通竿內層....<<布線可以(湯)開 UL (街)>>......因中通竿內層係睇唔到有無傷痕....但病發就一係(介)斷絲一係斷竿.....如果用布線中魚後會出現條布線花晒(披口).....因布線經過魚竿傷痕而做成.....用魚絲就即斷絲....
我玩磯竿只用魚絲.....1.清潔容易....2.控絲又好.....
講到号數....如果用2号竿以下.....我最粗都係用4号主....通常用3号、3.25号、3.5号.....因主絲過粗會.....1.難出絲同控絲......2.又太受風受流影響.....3.過浮波個(洞)時唔順又易上氣....
我現在玩法都係用主絲3.25号....但子線就用2号至5号....用粗過4号以上子線只係石口重或對象魚係石倉、紅鮋同其他石口魚.....而其他迴遊魚都用2号至3号.....我最近用3.25主2号子線中條8斤14黄立倉....因條魚唔係石口魚個釣場又唔多暗排....用個磅頂玩咗15分鍾放到條魚無力(我又無力)....都一樣攞到條魚....用幼子線唔一定斷....但要用耐性唔好心急慢慢頂同溫柔 D 當佢係女朋友咁 .....仲有一樣用幼子線就用2号以下嘅魚竿.....因竿太強....頂得太勁....而竿腰都末彎....但條子線超負荷就會頂斷子線......

TiGER 發表於 17/10/2007 14:57:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 komiya001 於 2007-10-17 04:08 發表
TIGER DAIWA支TOURNAMENT MASTER DRY競技52用唔用到3號主絲架?

我最粗用過4号都ok......但線結只可用 SS 碼....
alex_dick 發表於 17/10/2007 15:22:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
TIGERc兄
我遲下都想賣番支中通旁下身(不過要有錢先得 )
但聽你講中通保養好麻煩(基本我要次釣完魚都會洗竿)
咁除左用水洗系咪仲要用其他野保養架
可吾可以簡單講下呀
TiGER 發表於 17/10/2007 15:43:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
如果玩全遊動就盡可能唔用布線....因難控絲....1.布線多數浮水但全遊動講求自然同漂跟流行.....2.沉水布線又可能過沉....要留意(由竿頭之外既布線至浮波之間果一段布線)因過沉又重(因布線濕水後會重咗)會令浮波下沉同行得唔須....放極絲都只係釣緊好淺層(如果釣3竿以外就仲明顯)
仲有一樣就係主絲顏色....如果水太清用(淺粉紅、紅色、籃色)會好D因魚睇唔到.....用白色同瑩光色D魚睇到有戒心(下次留意吓)....但水色係綠色或綠黄色帶漬就問題不大....所以子絲點解多數都係用透明

TiGER 發表於 17/10/2007 15:55:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 alex_dick 於 2007-10-17 15:22 發表
TIGERc兄
我遲下都想賣番支中通旁下身(不過要有錢先得 )
但聽你講中通保養好麻煩(基本我要次釣完魚都會洗竿)
咁除左用水洗系咪仲要用其他野保養架
可吾可以簡單講下呀 ...

如果屋企有浴珤....就用清水浸15分鍾....再用花灑冲吓竿嘅內層(內洞)....然後風乾.....如果想噴果支超撥水就要支竿內層100%乾透先可噴......