搜索

[其他] 唔知咩lure

smallgary 發表於 28/10/2007 23:50:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<
朋友送的, 唔知拖鱸得唔得食?
係float or sink?
從未玩過假餌, 唔知點拖法, 希望各c兄指教~

相關帖子

abc 發表於 29/10/2007 12:01:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
浮水$10假餌
gilsonli 發表於 29/10/2007 12:19:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

wow... 得2張相... 都幾難睇... 考我牌...

如果只看圖片.. 要一張 3-5cm 的crankbait 頻震型
即係入水拖行後以假餌中軸做重心... 左右擺...
如內有小珠.. 可以做出聲效吸引目標...

浮 / 沉 / 懸浮 就唔知...

睇舌板設計 下潛角度我估3-4呎...

顏色偏向宜有充足光線而水清用...

魚勾太幼... 如想玩海鱸建議用硬骨少少...
不過換勾時小心幾點...
1. 換勾後要睇睇會唔會中勾扣到後勾...
2. 新勾大小跟重量要同原先相約... 如不... 好影響假餌擺動...
3. 找些比較防氧化的勾...

ps : 我建議拿呢隻小lure 玩 小物/黑鱸 比較好...
 樓主| smallgary 發表於 29/10/2007 23:12:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 gilsonli 於 2007-10-29 12:19 發表

wow... 得2張相... 都幾難睇... 考我牌...

如果只看圖片.. 要一張 3-5cm 的crankbait 頻震型
即係入水拖行後以假餌中軸做重心... 左右擺...
如內有小珠.. 可以做出聲效吸引目標...

浮 / 沉 / 懸浮 就唔知...
...

版主可否再講多d我知呀?新手一名~
咩叫
左右擺  --> 係唔係我收絲時, 支竿要左右發?
下潛角度我估3-4呎  --> 指我收絲時佢會下沈3-4呎?
硬骨少少  --> 即係咩呀?
黑鱸  --> 係唔係淡水魚?邊到有得釣?

sorry 好多問題tim~
larrycrab 發表於 29/10/2007 23:50:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
完全配服版主好似相仕一樣咁專業!!!
gilsonli 發表於 30/10/2007 00:31:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 larrycrab 於 2007-10-29 23:50 發表
完全配服版主好似相仕一樣咁專業!!!

多謝... 我得把口...

你咁樣... 我今年要唔要出本 2008鼠年釣友運情 呢...
gilsonli 發表於 30/10/2007 00:43:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 smallgary 於 2007-10-29 23:12 發表

版主可否再講多d我知呀?新手一名~
咩叫
左右擺  --> 係唔係我收絲時, 支竿要左右發?
下潛角度我估3-4呎  --> 指我收絲時佢會下沈3-4呎?
硬骨少少  --> 即係咩呀?
黑鱸  --> 係唔係淡水魚?邊到有得釣?

sorry 好多 ...

1. 收線時... 假餌會因水流要擺動...
2. 如果你釣竿指向下... 回收時... 舌板向下... 自然有下潛效果...
3. 即是釣勾勾身要粗少少
4. 是淡水魚... 超市魚檔都見到... 香港只有幾個水塘有... 黑鱸只是例子... 可以玩的淡水魚還有好多...
 樓主| smallgary 發表於 30/10/2007 23:21:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
謝謝~版主大大