搜索

有無人真係好專門咁玩過投釣??

justinhyh 發表於 16/3/2008 02:07:13 | 顯示全部樓層 IP:- 美國
原帖由 leoncody2639 於 2008-3-16 01:47 發表
其實投釣本身分為三派,一)灘釣,二)打沉底,三)石鯛,後來由於石鯛所用的架生不同所以分左家!
常見釣友在碼頭,平壆及散石駁處玩投釣, 輕鬆地拿著投竿, 輕輕一拋將釣組送出, 然後用竿架支撐起釣竿, 便可以悠閑地坐著等待 ...

咁果幾種唔同的仕掛又有咩唔同同有咩特色?
leoncody2639 發表於 16/3/2008 02:16:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 歐穎海 於 2008-3-16 01:57 發表
十狂師兄,可否用相片型式介紹一下,4式釣組,等D同好,學下野,加深了解沉底.

可以,待明天釣魚時照d相給大家看!
leoncody2639 發表於 16/3/2008 02:18:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 justinhyh 於 2008-3-16 02:07 發表

咁果幾種唔同的仕掛又有咩唔同同有咩特色?
唔同既釣組對應唔同目標魚及唔同既海床!
billychan246 發表於 16/3/2008 09:46:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
十狂師兄果然係勁!!支持!!!!!!!
maxwell1619 發表於 16/3/2008 20:35:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
十狂師兄, 又要問你啦 ....

何為”輕型投釣”和”重型投釣”???

用大搞, 粗線, 就叫”重型投釣”嗎?
leoncody2639 發表於 16/3/2008 23:18:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
四式圖

天秤仕掛式

遊動捨棄式

捨棄式

中通鉛式
歐穎海 發表於 16/3/2008 23:27:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 16# 的帖子

多謝!多謝!
leoncody2639 發表於 16/3/2008 23:52:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 maxwell1619 於 2008-3-16 20:35 發表
十狂師兄, 又要問你啦 ....

何為”輕型投釣”和”重型投釣”???

用大搞, 粗線, 就叫”重型投釣”嗎?

文中有提及!
eddy 發表於 17/3/2008 00:02:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
天秤仕掛比較難睇~
可以畫出來嗎?
呢4種釣組又應該係咩埸合用呢?
歐穎海 發表於 17/3/2008 00:18:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有個多年應用之沙鑽魚釣組,想同大家分享下.
使用之中通鉛,用鑽子,鑽入小小

紅色透明膠管是扎大型魚釣之熱縮膠,在尾端剪出小孔

釣組如下;主絲-粗線擋-中通鉛-軟膠珠-半圓型膠珠-擰圈-紅膠管-流線型魚鉤-紅虫餌.

沙鑽一般不會太大條所以灘投選用2號投性絲,1.5號子線.
       而撐艇用1.5號主,1號子.
全個掛仕方式有幾點
1.主要利用中通鉛之凹位藏入軟膠珠及半圓型膠珠頂著擰圈,做成鉛予主絲有小小彈性空間,可令鉛卡石時有多些彈鬆能力,經驗上多3分2.
2.在中通鉛後,約1 呎綁上用透明魚絲做成之粗線擋,目的是,當釣組投進水後,魚餌阻水比主絲大,引致中通鉛向後滑,所以用線擋,擋著,好處是釣組沉下標點位,就差不多是標點位.
3.在鉤後的透明紅膠管,是由管邊小孔穿進,然後綁鉤,目的是卡著子線令管子帶著餌引漂,在現時為止,能找到最適合管子只有圖中所見,在漁具舖買到之熱縮膠,以前可在電子零件舖找到現在沒有,好處是管子浮水性,帶餌漂度大.