搜索

[釣具] 大家用LBD既時候會唔會拉緊個磅頂黎用既?

JaSoN=D 發表於 28/4/2008 01:34:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
大家LBD既時候會唔會拉緊個磅頂黎用既?
熙Hay 發表於 28/4/2008 01:40:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
會....但都會出到絲
hong616hong 發表於 28/4/2008 07:58:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔會...有時中到0的拉力好強0既魚...一定要放住少少磅頂黎釣~!!!
samy579306 發表於 28/4/2008 09:55:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
一定唔會,因為個磅頂係援衝黎, 如果你拉緊佢而中條大魚, 而你又死頂會好容易斷竿.
catiii05 發表於 28/4/2008 10:17:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我觀點比較特別
用得 LB 就要 "享受" 用 LB o既特性 … 操控失誤最多咪斷魚
用得磅頂點解唔剩用磅頂攪呢? … 話晒相同價錢磅頂攪已經係幾高級o下

舊式 LB 攪有 D 會有防鎖死功能 … 有 D 級數唔同 LB o既鎖o既能力亦會唔同

LBD 睇落兩者都可以用 … 但就會對 LB 操控產生依賴性 … 因出錯都會出磅頂 … 練唔到一手好o既 LB
到磅頂功能 … 用得咁個 LB 就變得多餘 … 當然你可以話一攪兩用 … 但 … 針冇兩頭利 … 例如 LB 做到o既一手唔放 … 但o係 LBD 就 … 出o左
norick 發表於 28/4/2008 17:59:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 5# 的帖子

c兄你講得完全對.
如果係由佢出磅頂.咁不如用磅頂攪.
用LB就嘥晒隻攪.
笑熬浆糊 發表於 28/4/2008 19:28:10 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東東莞
对头。一就磅顶,一就LB。绝对唔行中庸之道。
最強幻象 發表於 28/4/2008 19:34:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我會視乎返個日用幾多號絲去定個jet既鬆緊...為求係自己反應比條魚慢時係咁依~~叻叻~~出少少絲...至於點set個鬆緊...只係制自己感覺與經驗...
digitalsunday 發表於 28/4/2008 21:01:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
頂魚個時我想用鎊頂攪,
摟魚 & 整釣組個時我想用LB攪既單指操控,
LBD 合哂我要求...^_^

biggamefishing 發表於 28/4/2008 21:51:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Drag(D)有助援衝特如其來的拉力,自動出線,免至斷絲,對於中大魚時有極大好處,當然鬆緊要調得恰當。

Lever Brake(LB)自由操控出線與否,有助摶魚時扭轉形勢,亦可於迅間出線揚竿改變角度,此仍LB特有的豪邁的釣感。

Lever Brake Drag(LBD)集兩者優點於一身,既有操控,亦有保險,實屬一大進步。

結論係:拉緊磅頂黎用不如用LB,用得LBD,鬆緊就要調得恰當。