搜索

[釣具] 大家用LBD既時候會唔會拉緊個磅頂黎用既?

峰仔 發表於 28/4/2008 21:58:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
一定唔用LBD,因為有時中立,個磅頂出小小可能已經過石斷....

lb用手控制...要出先出....要緊有緊.....
9lun 發表於 8/5/2008 17:35:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
bennychn 發表於 8/5/2008 21:20:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
個人喜好會教緊D....不過唔會鎖死
朱記 發表於 8/5/2008 22:06:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
所以磅頂絞,LB絞 & LBD絞到今時今日市面上都有得賣,仲有"孖屐"嘛.
正如玩手絲既人覺得玩竿無FEEL一樣.
因為各有所好,方法唔同,但過程同結果一樣..克魚取勝.
依,係喎,無人講LBCD既.
sunhee 發表於 8/5/2008 22:07:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我用lbd但就lock 得好實下...加上我好鐘意放比d魚走, 好小頂到出drag(except 上次條煙仔)....其實個人感覺LBD好似買左保險甘, 有梗係好, 但最好ng洗用自己決定收放個感覺都係最好gae!
catiii05 發表於 9/5/2008 16:41:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 朱記 於 2008-5-8 22:06 發表
所以磅頂絞,LB絞 & LBD絞到今時今日市面上都有得賣,仲有"孖屐"嘛.
正如玩手絲既人覺得玩竿無FEEL一樣.
因為各有所好,方法唔同,但過程同結果一樣..克魚取勝.
依,係喎,無人講LBCD既.

LBCD ? 唔使點講喎 … 咪又係 LBD … 只係大華o岩o岩新出有粗導線環 model 時加個 C 字強調o下 … 依家 … 全部都 C (粗) 晒
JOEY_WALTER 發表於 9/5/2008 17:36:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 catiii05 於 2008-4-28 10:17 發表

我觀點比較特別
用得 LB 就要 "享受" 用 LB o既特性 … 操控失誤最多咪斷魚
用得磅頂點解唔剩用磅頂攪呢? … 話晒相同價錢磅頂攪已經係幾高級o下

舊式 LB 攪有 D 會有防鎖死功能 … 有 D 級數唔同 LB o既鎖o既能力 ...

其實LBA LBD LBCD都係有分別嘅
當然練到一手好嘅LB係好事,但大家有無想過點解LB要加個磅頂呢?
道理就等如有立竿同毛竿咁解,有磅頂只係為某D魚種而設,其二當然係
為左保護竿同魚線啦。

小弟之前見過一個高手佢問左我一個問題
而呢個問題對教磅頂好有用:佢話支竿滿弓唔出線,但回少少可以出線嘅咁就ok架啦
我試個釣白立都ok架
O.S.YUEN 發表於 9/5/2008 17:59:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
個人釣立會用LB,LBD鎖10成
      釣倉,衣類用LBD鎖8成半
      釣水面用LBD鎖7成
磯釣好玩之處,係用LB操控唔係用LBD操控
LBD可以幫你釣高速魚或要玩過10分鐘魚時幫到你
1205 發表於 9/5/2008 18:10:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 catiii05 於 2008-5-9 16:41 發表

LBCD ? 唔使點講喎 … 咪又係 LBD … 只係大華o岩o岩新出有粗導線環 model 時加個 C 字強調o下 … 依家 … 全部都 C (粗) 晒

如果我冇記錯C係代表雙向啤零定單向啤零
我都唔係好記得
JOEY_WALTER 發表於 9/5/2008 18:19:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 O.S.YUEN 於 2008-5-9 17:59 發表
個人釣立會用LB,LBD鎖10成
      釣倉,衣類用LBD鎖8成半
      釣水面用LBD鎖7成
磯釣好玩之處,係用LB操控唔係用LBD操控
LBD可以幫你釣高速魚或要玩過10分鐘魚時幫到你 ...

問題就係咁啦 LBD係最後嘅保險,但磯釣亦都好講配合。