搜索

如果當日有釣魚比賽, 你重會唔會去比賽果區釣魚呢?

joecylee 發表於 14/5/2008 11:33:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
強調, 吾代表我吾尊重佢既投票既... ... ...
但我想問佢點解會試!試就有正方既動機,除左吾知!
你既中立我都吾會有異議!重要比分你添!
Shit~無得加分添!

回復

樓主| 浦克 發表於 14/5/2008 11:43:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實個討論好簡單, 問題係”如果你唔係參加比賽既選手, 但係又正想去果區釣魚, 你會點做呢?” 相信都應該帶出左, 已知釣場有比賽, 自己再會唔會去? 可能我呢個問題未夠清楚, 如果要引申到, 當時人知唔知有比賽有活動, 再而去唔去釣, 可能需要另開討論會來得公道.

其實於shore game又好, boat game都好, 係大家眼中boat可以走位, 其實shore都一樣, 兩種釣法各有各既活動能力, 係shore只要有齊釘鞋同其他安全裝備, 係一個釣點無魚釣, 已經可以即時動身, 步兵去其他位置, 徐非自己身處獨石或非常不利既釣點, 否則我相信好多上石釣既朋友, 都會選擇步兵轉位, 果一刻只在乎你有無足夠既安全裝備比你去咁做, 如果有試過磯釣既人, 相信出礁釣魚好多時都會遇到一個問題, 就係有魚民係面前落綱, 正如了神大大所說, 那這個時候, 相信有些釣友會選擇破口大罵, 有些釣友則選擇步兵轉位, 再者亦都有人會選擇, 特定時間轉換釣點, 直接叫快艇來接同轉位, 所以上到礁其實仍有佢既機動性係度. 其實boat game都唔係有位就轉得既, 風平浪靜就當然車到幾遠都得啦, 但有風有湧, 唔好話車得遠唔遠, 相信要企得穩係艇上boat game都有困難, 相信此刻, 亦都會因為天然因數, 影響左boat既機動性, 係呢D時候, 可能SHORE既穩定性同活動性會比BOAT更大都唔出奇!
回復

wild_dog 發表於 14/5/2008 12:02:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

就係試過一次,以後先唔會再試
其實果次係唔記得左人地有比賽,出左艇見到成過佰人係岸上FIT先知
最後自已都龜左,諗深一層,佰幾隻姣蝦飛落海乜都嚇走啦
所以之後我會避免人地比賽果陣出去,始終僧多粥少,搵左自已笨
回復

catiii05 發表於 14/5/2008 12:27:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
呢個唔係個人可決定o既事 … 以前試過咁o岩個日出艇又撞到有其他人搞比賽 … 咁你話喇 … 就算成艇人肯轉 … 個艇家又肯唔肯車呢?
就到就就 …但好多時係就唔到o架!
回復

gilsonli 發表於 14/5/2008 12:32:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
剛剛說過........ 禮讓問題...

我相信不會有人反對艇釣機動性比岸釣高... 岸釣走來走去都係個島... 艇釣可以因應不同情況作出改變... 到一刻真是天氣出現問題... 艇釣都可以即時去安全地方... 岸釣就要等艇救命... 我相信一般釣友都明白... 都係禮讓一下就ok... 艇釣唔想俾人罵... 岸釣都唔想罵人...

現在辯論帖講比賽... 我相信比賽都要分一分公開賽和私人賽... 公開賽有一定宣傳度... 比賽人數都比較多... 可能以合法方式搞... 例如向地區當局備案...

我相信當中包括好多問題... 例如大型磯釣比賽... 可能有成百人... 玩晒個島仔... 有釣友想釣都冇位啦... 如果係個賽會仔... 搞個私人賽仔... 十個八個人... 又要霸晒個海來玩... 又好似唔太合理... 你搞個假餌比賽要包魚場... 魚場老闆都要你俾足夠人數既$ 去包啦...

有一點...
我覺得應該出題用對比... 即係
有磯釣比賽會唔會開艇係人地對出釣..... etc

不過我記得小時候艇釣... 船家都會講... 邊樹邊樹有比賽... 叫我地唔好去... 一般釣友都明白... 艇釣釣位多的是...
回復

catiii05 發表於 14/5/2008 13:01:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 gilsonli 於 2008-5-14 12:32 發表

我相信不會有人反對艇釣機動性比岸釣高... 岸釣走來走去都係個島... 艇釣可以因應不同情況作出改變... 到一刻真是天氣出現問題... 艇釣都可以即時去安全地方... 岸釣就要等艇救命... 我相信一般釣友都明白... 都係禮讓一下就ok... 艇釣唔想俾人罵... 岸釣都唔想罵人...

現在辯論帖講比賽... 我相信比賽都要分一分公開賽和私人賽... 公開賽有一定宣傳度... 比賽人數都比較多... 可能以合法方式搞... 例如向地區當局備案...

我相信當中包括好多問題... 例如大型磯釣比賽... 可能有成百人... 玩晒個島仔... 有釣友想釣都冇位啦... 如果係個賽會仔... 搞個私人賽仔... 十個八個人... 又要霸晒個海來玩... 又好似唔太合理... 你搞個假餌比賽要包魚場... 魚場老闆都要你俾足夠人數既$ 去包啦...

有一點...
我覺得應該出題用對比... 即係
有磯釣比賽會唔會開艇係人地對出釣..... etc

不過我記得小時候艇釣... 船家都會講... 邊樹邊樹有比賽... 叫我地唔好去... 一般釣友都明白... 艇釣釣位多的是...

艇釣就唔會有咁大問題啦 … 磯釣艇一行最少 8 個撞到相同目的地 … 真係全艇人肯轉地點個艇家都唔啋你呀!
就到就梗係就啦 … 唔係專唔專重o既問題 … 相反搞比賽o既話非參賽者 "霸晒 D 位" … 咁又會係邊方面唔專重呢? … 呢 D 事都發生唔少o架!
回復

最強幻象 發表於 14/5/2008 13:17:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
悟知有比賽去到就無計...知道有比賽就悟會去個D位...
回復

joecylee 發表於 14/5/2008 14:10:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 gilsonli 於 2008-5-14 12:32 發表

我相信不會有人反對艇釣機動性比岸釣高... 岸釣走來走去都係個島... 艇釣可以因應不同情況作出改變... 到一刻真是天氣出現問題... 艇釣都可以即時去安全地方... 岸釣就要等艇救命...  ...

Master gilsonli 大大, 個問題係﹣﹣﹣﹣“其實個討論好簡單, 問題係”如果你唔係參加比賽既選手, 但係又正想去果區釣魚, 你會點做呢?” 相信都應該帶出左, 已知釣場有比賽,自己再會唔會去? 可能我呢個問題未夠清楚, 如果要引申到, 當時人知唔知有比賽有活動, 再而去唔去釣, 可能需要另開討論會來得公道.“
回復

樓主| 浦克 發表於 14/5/2008 15:54:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實個辦論問題係好簡單, 如果有個釣魚比賽係某區舉行, 但你唔係參加者, 你會唔會選擇去果區釣魚, 就是如此.

如要討論到岸釣, 船釣既機動性及分別, 相信亦可再開相關帖子再作討論.
其次, 會賽大小及宣傳度, 公開或私人賽, 就更加是有意義可以另外開討論空間了, 例如現在的Sunline柸, K’z比賽, 釣研比賽或大澳柸這些公開賽, 可有留意到是什麼時候及地點舉行呢? 好老實, 近年少接觸磯釣, 已經無去留意呢D比賽.當然, 此時此刻如要找尋有關資料亦不難, 只是在比賽舉行時, 並非此類型釣法的釣友就可能無去留意有關比賽了.
其次魚場攪比賽既對比, 管理魚場就是管理魚場, 是需要收費! 這個已經是跟天然釣場完全不同, 可以用錢解決場地問題, 就可能不是什麼問題了! 再者講到合法方式舉行, 這個亦是值得討論問題, 題目可定為”如何可在合法情況下舉行釣魚比賽”或其他, 很簡單, 比賽集會時, 是否需要有社團註冊呢, 是否需要通知有關當局或為比賽人士投保.

所以這個討論既目的, 只是來得實際及直接點去討論!

最後, 我亦明白艇釣釣位一定多, 一大個海可通處走, 釣位多的是, 但並非排口多的是.
回復

JOEY_WALTER 發表於 14/5/2008 16:29:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
做人要有釣品、釣德、將心比已

個海咁大唔係比賽場地先有得釣嘅

好多嘢事在人為啫,幫到人等於幫到自已。
回復