搜索

[釣具] 【收藏品】8吋半柚木轆連200碼80lbs美絲

biggamefishing 發表於 14/6/2008 00:02:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
96年於長洲一間魚民用品店購入,原用作釣大班之工具,卻因木紋漂亮及手工精緻,
一直保存良好未使用過,祗作觀賞用途!

登錄/註冊後可看大圖
另一面

登錄/註冊後可看大圖
闊度

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
側面

登錄/註冊後可看大圖
比例

登錄/註冊後可看大圖
DU PONT 80 lbs 美絲 200 碼(  5 扎40 碼 )

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

原本想賣,但唔捨得,一於繼續收藏,供自己及各位欣賞!多謝!

評分

參與人數 2金幣 +100 收起 理由
TEN69 + 50 我好欣賞!!
飄飄然 + 50 收藏品!!

查看全部評分

pmfish 發表於 14/6/2008 00:06:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
而家真係好少見
 樓主| biggamefishing 發表於 14/6/2008 00:46:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

情感價值

96年剛和太太結婚,某日於長洲遊玩時,發現了這些柚木轆,於是花了二千元,買了多個不同大小,其中8吋半有兩個,放在家中組合櫃作擺設,甚為壯觀!

隨著小孩子的誔生及成長,經歷多次遷移,現祗下十餘個。

這些柚木轆,對我來說,情感價值大於實際價值,它們陪伴我和家人一起成長:和太太一起在白沙灣釣手絲的歳月、我失業和轉業沒有魚釣的日子、和小孩子在魚場釣魚的歡樂情景...........

看見這些木轆,記憶於腦海湧現.........

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

sydney 發表於 14/6/2008 03:48:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 biggamefishing 於 2008-6-14 00:46 發表
........發現了這些柚木轆,於是花了二千元,買了多個不同大小.......

強呀!師兄有冇研究係乜野木咁值錢?
 樓主| biggamefishing 發表於 14/6/2008 03:50:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝【兩位】【版主】評分!

jasonywk 發表於 14/6/2008 11:16:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
C兄、好靚呀。~afu25^ ~afu25^ ~afu25^
 樓主| biggamefishing 發表於 14/6/2008 21:48:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 sydney 於 2008-6-14 03:48 發表

強呀!師兄有冇研究係乜野木咁值錢?
老店主話係【柚木】,我問佢係咪做船果D,佢話係!
 樓主| biggamefishing 發表於 14/6/2008 21:49:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 jasonywk 於 2008-6-14 11:16 發表
C兄、好靚呀。~afu25^ ~afu25^ ~afu25^
多謝欣賞!
 樓主| biggamefishing 發表於 14/6/2008 21:53:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 pmfish 於 2008-6-14 00:06 發表
而家真係好少見
木排好多地方都有,木轆就比較少見啦!
野鼬鼠 發表於 15/6/2008 11:07:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
嫁係唔好賣啦...咁有紀念價值...搵個架放係到睇都幾正...又甜甜密密...恨死隔隔黎