搜索

[釣具] 想加入lure行列,但係.........

podogchhenry 發表於 16/6/2008 11:01:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
我女友好總意o的魚形lure,所以同我講好想試下玩.但係我又咩都唔識.....只睇過好多師兄文章只知皮毛,希望各位師兄可以教下我

• 超新手買咩杆咩攪容易上手呢?? (冇咩目標魚,只係想玩下魚型lure.)
  • 價位最好平o的啦~~因為一買就要買2套 (我都想玩丫嘛)
  • 新手基本裝備要咩呢?? (除左杆,攪,pe線,碳子線,假餌鉤,撈基,冰箱)
  • 香港區有邊間大舖可以一次過買晒,等我唔洗四圍搵丫嘛 (我知這個問題唔可以出街,所以請各位師兄pm我 )
  • 新手去邊度玩會好o的呢??(最好香港區啦,因為放假先可以去玩大半日.太遠會浪費時間係車程)
又要麻煩各位師兄師姊唔好意思
jk521 發表於 16/6/2008 12:06:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你可以試吓灣仔區!!!
 樓主| podogchhenry 發表於 16/6/2008 12:35:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
jk521 發表於 16/6/2008 13:47:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄, 呢個帖有d lure 資料,
http://www.fishinghk.com/forum/v ... &extra=page%3D1
 樓主| podogchhenry 發表於 16/6/2008 18:34:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

這個我都睇過,好有用.重有一個教人整假餌回收器我都準備買料自己整囉

而家最大問題係買平杆平攪但又要好用.我估兩個人都要2千先攪得掂
 樓主| podogchhenry 發表於 17/6/2008 07:18:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有冇師兄可以介紹下新手買咩杆咩攪好,而家有咩平野俾新手起步呢?
M? ML? L??
最初應該用幾號絲開始玩好呢?
krell79 發表於 17/6/2008 09:32:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 podogchhenry 於 2008-6-17 07:18 發表 有冇師兄可以介紹下新手買咩杆咩攪好,而家有咩平野俾新手起步呢?M? ML? L??最初應該用幾號絲開始玩好呢?

你女友要玩魚仔lure...以Minnow為例一般起碼有6g甚至有18-20g視乎大小竿一般ML-M都夠玩...不過要視乎目標魚哦...鱸,狼,欄肉一定無問題,小朋鮋都ok...如果目標係GT,大鮋就起碼要H以上呢...

由於你buget $2000...應該唔夠買全套牌子野
建議:絞買S牌C3000杯low end絞...起碼有一定質數...同埋一個絞其實都幾襟玩...貴少少都ok
竿就買住d大陸野ML/M玩住先...啱玩的話你可能好快換竿
線就買番PE啦...大約1.5號會幾易上手...大約16lb到啦...要夾番支竿...加埋碳leader...3號12lb都夠玩住先

加加埋埋應該met到你buget...
當年初玩都冇人教我...以上個人經驗...僅作參考~xuan_thx1^

jk521 發表於 17/6/2008 10:13:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
牛同學的建議好好 ! S牌C3000杯low end絞都好好用, 我都用緊, ~$300隻
另竿就買ML/M玩住先, 已够玩了, 你要視乎釣場,考慮竿長度, 6' 魚場, 艇釣 , 8'-10' 魚場,岸邊,高釣座位置. 日本入門竿約$600, 大陸平D.
但 假餌都唔平, 有牌子都起碼$30隻以上, 初學都要小心D, 唔係就好易掛.
 樓主| podogchhenry 發表於 18/6/2008 07:01:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 krell79 於 2008-6-17 09:32 發表

你女友要玩魚仔lure...以Minnow為例一般起碼有6g甚至有18-20g視乎大小竿一般ML-M都夠玩...不過要視乎目標魚哦...鱸,狼,欄肉一定無問題,小朋鮋都ok...如果目標係GT,大鮋就起碼要H以上呢...

由於你buget $2000...應 ...

好多謝大大幫忙,你比我資料真係好有用.
可以問多一樣野嗎??如果斤頭紅鮋會唔會好易斷呢??
 樓主| podogchhenry 發表於 18/6/2008 07:08:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 jk521 於 2008-6-17 10:13 發表
牛同學的建議好好 ! S牌C3000杯low end絞都好好用, 我都用緊, ~$300隻
另竿就買ML/M玩住先, 已够玩了, 你要視乎釣場,考慮竿長度, 6' 魚場, 艇釣 , 8'-10' 魚場,岸邊,高釣座位置. 日本入門竿約$600, 大陸平D.
但 假餌 ...

基本上我好少去魚場,艇釣更加唔洗諗(兩個都唔識游水 ).我多數要買8-10尺 .多謝師兄提醒