搜索

[釣具] Gamakatsu fans小百科

小雞 發表於 17/6/2008 13:22:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我都好想盡快增添多支黑斬0号,唔知幾時願望成真呢,用過gama嘅粉絲大多數都給它搞死,(係遲早中毒死)
    它遺一決點就係唔夠輕身,(要扣幾分)其它就無懈可擊。
    這個只是個人意見,如其他c兄有意見,勿怪!
 樓主| 亞米 發表於 17/6/2008 13:47:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
哈!做粉絲既,可吾可以講下用過既型號既睇法呀!大家分享下。

自己入第一支係グレ 競技 SPECIAL 175-530,因為把手附近有個白箭圖案,所以有人叫佢做白箭,呢支竿我覺得十分之強、快,腰力夠。

就因為太強,所以後期入支手感較強既グレ 競技 SPECIAL II 125-530,呢支回彈較慢但手感好D。

個人體會,吾知其他師兄有咩竿有咩體會?
tagtagtag 發表於 17/6/2008 14:42:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實睇法太過人化了、正如有人愛G牌,有人愛D牌,又有人愛S同R牌,其實只要識得去簡支自己合用的竿我覺得以經OK了、竿系自己簡的買了回來先話之竿唔得、有時仲系聽人講話唔得自己又覺得買錯、連同你講果個人有也用過支竿都唔之、就算有可能都系玩兩次就買新竿果D、我信有人一拿起支竿就之支竿得唔得、但有己多個高人丫、起馬我不是、其實悟花時間去用點之支竿好唔好丫。
hong616hong 發表於 17/6/2008 15:14:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 小雞 於 17/6/2008 13:22 發表

我都好想盡快增添多支黑斬0号,唔知幾時願望成真呢,用過gama嘅粉絲大多數都給它搞死,(係遲早中毒死)
    它遺一決點就係唔夠輕身,(要扣幾分)其它就無懈可擊。
    這個只是個人意見,如其他c兄 ...
其實黑斬....都唔係話太好....佢手把位係最失敗0既地方~~~平衡都可以...但有輕微垂頭~~~我0個支係T調~~~
pmfish 發表於 17/6/2008 15:35:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 亞米 於 2008-6-17 13:47 發表
哈!做粉絲既,可吾可以講下用過既型號既睇法呀!大家分享下。

自己入第一支係グレ 競技 SPECIAL 175-530,因為把手附近有個白箭圖案,所以有人叫佢做白箭,呢支竿我覺得十分之強、快,腰力夠。

就因為太強,所以後期入支手感較強 ...

我有5支5M竿.......同5個不....大家分享吓

近年全部賣5.0M gama竿 唔講咁遠....就攞幾支分享下個人感受(以下是個人意見)

1. 引天殺 5M 1.5號---幾代都用過....個人感覺,手感好正, 平衡感good, 有腰又有釣味---(但差在貴)
    評價----------不同凡響
2. 尾長 MH 5.0----非常強, 應有2.5号竿以上火力, 冇兩三斤支竿冇野睇, 做功靚, 外形有特破---(輕D就好)
    評價---------不負眾望
3. 口太 T 5.0---好好用, 在香港用應該夠玩(除了外礁夜水打怪物),有腰又有彈性,(平D就好)
    評價---------不亦樂乎
4. 黑斬 T 5.0 -------- 釣OK, 但(須)在握手位做功差, 如果唔係都幾好玩既竿........(手藝差D)
    評價---------不温不火
5. 汐來防 5M---------相等於チ又竿1.25号, 幾好用, 價錢在gama系列上來講算起步價錢(入門之選)
     評價---------不卑不亢

評分

參與人數 1金幣 +10 收起 理由
亞米 + 10 謝謝5不意見!

查看全部評分

小雞 發表於 17/6/2008 15:38:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 hong616hong 於 2008-6-17 15:14 發表
其實黑斬....都唔係話太好....佢手把位係最失敗0既地方~~~平衡都可以...但有輕微垂頭~~~我0個支係T調~~~

多謝c兄寶貴意見 我想買呢支竿係在魚塲玩及釣臭肚嘅,佢最緊要夠輕及中魚手感好就得!

tagtagtag 發表於 17/6/2008 16:05:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 36# 的帖子

小雞支黒斬零号モ―メント系18.2唔垂頭咖
tagtagtag 發表於 17/6/2008 16:11:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 pmfish 於 2008-6-17 15:35 發表

我有5支5M竿.......同5個不....大家分享吓

近年全部賣5.0M gama竿 唔講咁遠....就攞幾支分享下個人感受(以下是個人意見)

1. 引天殺 5M 1.5號---幾代都用過....個人感覺,手感好正, 平衡感good, 有腰又有釣味---( ...
WU你你你你你你連引天殺都有我真系寫個服字比你
pmfish 發表於 17/6/2008 16:14:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 tagtagtag 於 2008-6-17 16:11 發表
WU你你你你你你連引天殺都有我真系寫個服字比你

聽講你都有齊喎....有D重賣多支黎做past屎..
tagtagtag 發表於 17/6/2008 16:19:00 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 pmfish 於 2008-6-17 16:14 發表

聽講你都有齊喎....有D重賣多支黎做past屎..
你你你你你 不過我無五米