搜索

子絲一問.....

ckho222 發表於 27/6/2008 02:51:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<
今日去左灣仔買野 ~~多左隻新玩具 nasci (唔知c兄相e隻攪有咩平價呢).........我上左6號做主絲......個店員叫我買10號做子絲啦!!!!!(不過自己都想買子絲的....)

問題呢la....回到家發覺10子絲..好像太粗la..............

想問c兄門其實幾多子絲比例好呢?

ps:個店員都冇咩問題(服務唔錯^^)...可能自己太貪心
weschan 發表於 27/6/2008 03:22:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
??0下點會子粗過主嫁 .....釣石時你咪會拉斷條主條子都未斷 ....成揪野咪冇曬 .....子應比主細2-3號.....子線....睇你咩目標魚啦....精口就幼d....大條就粗d....多石就短d....小石就長d.....

ps...nasci係型號唔係牌子......e個野係S 牌的.....

papa 發表於 27/6/2008 07:31:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
請問隻攪賣幾錢呀 ?
7-UP 發表於 27/6/2008 09:27:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
如果母絲係6号 , 子絲我會用6号或以下la
catiii05 發表於 27/6/2008 10:21:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 ckho222 於 27/6/2008 02:51 發表
今日去左灣仔買野 ~~多左隻新玩具 nasci (唔知c兄相e隻攪有咩平價呢).........我上左6號做主絲......個店員叫我買10號做子絲啦!!!!!(不過自己都想買子絲的....)

問題呢la....回到家發覺10子絲..好像太粗la..............

想問c兄門其實幾多子絲比例好呢?

ps:個店員都冇咩問題(服務唔錯^^)...可能自己太貪心

首先你目標魚會係咩o野 size 呢?用到 6000 攪亦未必剩係可用 6 號做主線 … 問題係想藏幾長同埋想上幾號絲o者
10 號子線粗唔粗就要睇你想釣咩o野種類o既魚、魚會係幾大 size … 一般釣法都係見意子線幼過主線 …目的係當掛底拉斷釣組時,粗主線能保護較貴o既釣組 (鉛、擰圈…等) … 雖然唔係 100% 保護到…但機會會高 D … 而子粗過主呢個釣法我亦常用 … 因通常投釣中魚後多為過石而斷魚 … 用粗子線o係呢個時候就會對過石有利喇 … 起碼可以玩耐 D
所以釣組要配合唔同場地、目標魚而作出唔同o既釣法 … 呢個子粗過主或主粗過子係冇一定o既 …視乎自己點去釣而作出改變
7-UP 發表於 27/6/2008 12:47:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 5# 的帖子

c hing解釋得好咩細呀
Lumileds 發表於 27/6/2008 16:34:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
呢隻攪我都有,都ok順嫁
主絲可以打4-5號,子絲就2-4號,一般情況下好夠用
歐穎海 發表於 28/6/2008 02:25:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
在投釣而言,主絲作用是承受投出時,竿子予鉛之間的承托力,及當鉛有輕度卡底時有較大力度拉回,我通常喜用輕巧方式,主絲由3至6號.
子線是拉回目標魚,
-釣鰈魚用生蝦餌我用2至3號子.
-釣沙鑽魚用紅虫餌我用1號子.
luyan 發表於 5/7/2008 10:51:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我一般用1.5或2號子絲,
用到10號子,師兄ga目標魚係..?