搜索
返回列表 發新帖

[釣具] Katsuichi hook

樓主| stevenl_604 發表於 23/8/2008 01:23:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 10樓 hiu2006 的帖子

Haha Haha...dont' reveal my name...

Actually I want to buy more Katsuichi hook but I don't know how good is it...(i mean the type I bought)...
hiu2006 發表於 23/8/2008 01:59:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

你自己o係 post 度講話掃左好多,仲影埋相添!你唔記得啦?
kennethnip 發表於 23/8/2008 11:39:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
左邊果包$14有12隻
右邊果包要$21得15隻(但係high grade carbon料)

hiu:

你覺得邊隻好d?
hiu2006 發表於 23/8/2008 12:33:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 kennethnip 於 2008-8-23 11:39 發表
左邊果包$14有12隻
右邊果包要$21得15隻(但係high grade carbon料)

hiu:

你覺得邊隻好d?

右邊果包貴咁多,d料正好多,不過係"貝專用"......
左邊果包鈎形鈎生蝦仔好d....但鈎身塗層有d怪......
佢地鈎身都有"U溝"設計,條絲會綁得實d!
DriftsinkAngler 發表於 23/8/2008 12:45:20 | 顯示全部樓層 IP:- 美國

回復 14樓 hiu2006 的帖子

"U溝"設計係????????
kennethnip 發表於 23/8/2008 13:02:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 14樓 hiu2006 的帖子

成日凈係掛住”溝”
hiu2006 發表於 23/8/2008 13:16:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 kennethnip 於 2008-8-23 13:02 發表
成日凈係掛住”溝”

"U溝"係o個包鈎張紙寫住的日文漢字........唔係你成日掛住果隻!
flyfish1107 發表於 14/1/2010 13:59:50 | 顯示全部樓層 IP:- 台灣

前打專用鉤我常用的有三款
1. OWNER 前打ちチヌ 1~4號 (18本入- $40 )
2. OWNER 丸貝専用 平打1~3號
3. OWNER カニ専用チヌ螃蟹專用1~3號

最近我也開始用海津14~17號
鉤型跟前打ちチヌ鉤上同
但是鉤尖稍微往外一點
打黑鯛很適合!

K牌我也有買第一代的
但是她在有強流的場會左右晃
比較適合緩流的場

台灣的owner
OH前打ちチヌ我買的是第一代
很久以前買了一打~
賣到現在剩下3包

現在新包裝價錢更貴了~2倍價錢
這款我用了15年~

建議知道對象是1斤起跳的黑鯛
建議用3~5號,鉤骨才不會拉彎
咬鉛位置跟做法比照網址
http://tw.myblog.yahoo.com/jw!A2 ... mid=2686&l=f&fid=42

像上面網址做法才不會吃到嘴皮邊常常脫鉤打斜!!

登錄/註冊後可看大圖
ivan 發表於 14/1/2010 16:05:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小弟都買過海津鈎或類似產品,雖然鈎蝦很好,但感覺上有點問題:
其一是鈎肚較淺,若非中上唇而是咀角或厚骨位,好易甩,過唔到倒鬚,
其二是倒鬚很小,試過幾次愰餌途中,隻蝦(鈎咀)無故甩左,
其三是幼骨起角,長濶比例近1比1,擔心力水唔夠。
直覺要打中上唇,很柔的帶魚才行,還沒有信心做到。

各位高手又點睇?