搜索

[其他] Brown Trout 棕褐鱒

flyfisher 發表於 17/9/2008 11:37:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<
大部份人在提到鱒魚時, 不期然地便想起彩虹鱒。我想介紹嘅係棕褐鱒, 此鱒在嘴型上比較接近三文魚, 因為下唇向上勾起比彩虹鱒特別顯眼。棕褐鱒初期在歐洲同中國西北都有發現, 特別在蘇格蘭非常普遍, 此鱒是否原產地在亞洲或歐洲便無從考究。在英國有殖民地時代便轉到北美洲, 澳洲, 新西蘭, 及南部菲洲等地。棕褐鱒雖然在內湖中有見, 在產卵期間卻會游到溪河產卵。而大部份(非全部)雄性棕褐鱒在交配後便會死亡。它雖然不是稀有品種, 卻是飛蠅釣者夢寐以求之鱒魚釣獲。其戰鬥力比彩虹鱒高出數倍, 除了跳出水面還會如箭一般游走。其樂可想而知。

我在 1998 年曾釣獲一尾雌性棕褐鱒, 重 3 lb.8 oz., 長 21 英吋, 當時用嘅係 4 號竿同線, 要用約 15 分鐘方能拖進網中。友人給我拍照, 量度長及重量後便放回湖裡。後由一位劃魚名人劃圖為証, 留為記念, 放在家中。本來係可以把魚獲制作成標本, 只不過要將其置諸死地, 我亦於心不忍。

其後還有釣獲棕褐鱒多絛, 但都沒有以上的重及長, 全部放生。

所用毛鈎: #10 Woolly Bugger (Peacock Blue)

My Brown Trout

My Brown Trout

Brown Trout

Brown Trout

評分

參與人數 2金幣 +200 收起 理由
歐穎海 + 100 好魚品!!
kfd + 100 果然靚魚!!

查看全部評分

7-UP 發表於 17/9/2008 11:43:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
c hing當年你系邊度釣到尼条魚牙
 樓主| flyfisher 發表於 17/9/2008 11:50:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
kfd 發表於 17/9/2008 12:00:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你屋期好似有吾少野參觀甘窩
 樓主| flyfisher 發表於 17/9/2008 12:14:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 kfd 於 2008-9-17 12:00 發表
你屋期好似有吾少野參觀甘窩

嘻嘻........重有啲上咗框框嘅毛鈎囉。
naobao 發表於 17/9/2008 12:17:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔知有無D適合香港天氣水溫嘅鱒魚品種???
7-UP 發表於 17/9/2008 12:23:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 flyfisher 於 2008-9-17 11:50 發表

當年身在南菲。

ching ng知南非多ng多魚釣lee , 河裏面會ng會有鱷魚牙
arcticwind 發表於 17/9/2008 12:28:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實小弟一向都係trout既fans 只不過從未用過fly中, 都係lure或bait fishing多.
以下係小弟以前所釣既brown trout, 都係加拿大 St. Cathrine釣獲.

登錄/註冊後可看大圖

上面依條係雄性, 產卵期間個咀好似勾甘.
下面依條係雌性, 成肚都係魚子, 都幾肥.

登錄/註冊後可看大圖

由於依D係遷徙性既魚, (係河出世, 到甘上下年紀就游出大湖/海, 長大後返河產卵), 體形及力量會比較大, 但可能比較狼死關係所以冇甘精口.
題外話: Rainbow trout亦有遷徙性既品種, 果D叫Steelhead, 亦係小弟最愛既魚種.

評分

參與人數 1金幣 +80 收起 理由
歐穎海 + 80 偶像分!!

查看全部評分

trouty 發表於 17/9/2008 12:40:46 | 顯示全部樓層 IP:- 上海
我的最爱!!...My favourite fish!!!

cheers
trouty
 樓主| flyfisher 發表於 17/9/2008 12:49:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 naobao 於 2008-9-17 12:17 發表
唔知有無D適合香港天氣水溫嘅鱒魚品種???

彩虹鱒還可以在水温 25 度及以卞生長, 棕褐鱒便不能高過 20 度水温。如果香港天氣合適,  英國佬一早就帶佢地嚟繁育喇!

飛蠅釣鱒魚曾經係佢地嘅高等玩意喎。

中國嘅東北同西北都有鱒魚品種。有機會都可以去嘗試。我個人認為去韓國釣鱒魚亦唔錯,起碼機票+住宿都唔會太貴,同時又有當地釣導指引!