搜索

小朋友....你爸爸犯緊法呀~

leo123 發表於 13/10/2008 00:56:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
昨天到水塘釣魚時...拖拖下lure,
見到有一男一女帶埋個小朋友黎郊遊,順便拎D麵包黎喂魚....

個位先生喂喂下魚....一見到我釣緊魚,
就話:''我o係度喂魚你就o係度釣魚...有無搞錯!! ''
我一聽到,就同個位先生講:''你知唔知有法例規定唔比人o係水塘喂魚嫁??''
條友立即反駁:''水塘都唔比人釣魚啦''
我未同條友講:''水塘係可以釣魚嫁,不過係要申請釣魚證既...比$24就有3年有效期嫁啦~~''
個位先生立刻無野講......
個個小朋友重要o係度問番阿爸轉頭,係咁問:''咩水塘唔比人喂魚嫁??''
攪到個位先生走都走唔切~~  真過引~~

評分

參與人數 5金幣 +171 收起 理由
batchan + 50 小心俾人踢落水ar!!
kingston + 50 我無野講!!
tobyby + 31 駁得好
anglerboh + 30 細路教大人..勁
gps!! + 10 你條潤腸!!

查看全部評分

tobyby 發表於 13/10/2008 09:28:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 樓主 leo123 的帖子

那先生餵魚行為看似出於好意,樓主釣魚行為看似犯法,但可憐餵魚先生唔識水塘法例,好心做了壞事,仲話人地唔岩.....所以話自己認為岩嘅野唔代表合法,合法嘅野我地唔一定認為岩
naobao 發表於 13/10/2008 10:05:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我諗係樓主個樣嘅問題,比較似會做犯法嘅野,
好在有顆善良嘅心,放佢兩父子一馬!!

評分

參與人數 1金幣 +1 收起 理由
gilsonli + 1 專業評估

查看全部評分

樓主| leo123 發表於 16/10/2008 18:36:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 tobyby 於 2008-10-13 09:28 發表
那先生餵魚行為看似出於好意,樓主釣魚行為看似犯法,但可憐餵魚先生唔識水塘法例,好心做了壞事,仲話人地唔岩.....所以話自己認為岩嘅野唔代表合法,合法嘅野我地唔一定認為岩..

亞sam做咩你講D野咁正常既???
唔通..................你有食藥???

豆腐仔 發表於 7/11/2009 11:33:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好kai耶..哈哈哈
hiu2006 發表於 7/11/2009 21:32:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

果然利害!攪不得!