搜索

[釣具] 港內船釣 架生一問 ??

ken_2332 發表於 4/3/2009 00:45:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
應該用邊隻竿 同 攪好呢 ??
target 魚唔會太大 最多 2-3斤到
筏仔會唔會太軟 同埋筏攪好似太細個  ??
因為出得船釣都起碼幾廿尺水深 , 筏仔加太重鉛好似有d問題

唔該師兄 ^^
ivanlokc 發表於 4/3/2009 01:28:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
的確有人會用筏仔作艇釣,
維港超40尺水不多, 一般鉸可上150M絲已經足夠應付.
頭芯不要用太敏感嘅, 否則流水起用重鉛會冇哂感覺.

始終筏唔係設計為深水船釣,
喺海中間流水變化好大,
要玩艇筏要多作調整, 要人玩傢生,
唔好比傢生玩人.
jb007r1 發表於 4/3/2009 01:49:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
竿頭一定要有足夠的硬度.
艇會被浪拋上拋落, 加上竿軟鉛重的話, 將完全影響魚訊或做出假魚訊. 另用直攪會適合些.
johnson123 發表於 4/3/2009 01:56:14 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

筏仔直出,用3号絲左右.中通5号鉛,加兩粒膠線儅,六吋左右綁鈎(4-5号鈎).包呔到魚,
上魚上鉛時一定要留心桿頭,心急扯得快到桿頭即炸.小心,小心
我見過好多人犯呢d錯.想快d上手用紅蟲先,蝦仔要就餌難中魚.Good luck

中火車好好玩,什麼攪都得啦!有磅頂就得啦!!
鈎頭蝦釣班釣佬用手繩15-20磅,3号佗,大流水2号(少用).1/0鈎ok啦,蝦買街市養殖蝦夠做.水夠凍夠氣好養d,買個蝦箱可養兩斤最好.加冰10-15度水perfect

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
ivanlokc + 100 好心有好報!!

查看全部評分

johnson123 發表於 4/3/2009 02:16:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
維港周時有好野釣架!10斤8斤鱸,幾斤青班,四五斤紅魚,五六斤目簧,六七斤細麟時有釣獲,尖沙咀紅泡釣過條6斤章紅,紅磡碼頭對開釣過大懵仔13斤,紅魚5斤架.都咪話最大兩三斤
sydney 發表於 4/3/2009 02:23:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
筏仔直出,用3号絲左右.中通5号鉛,加兩粒膠線儅,六吋左右綁鈎(4-5号鈎).包呔到魚,
上魚上鉛時一定要留心桿頭,心急扯得快到桿頭即炸.小心,小心
我見過好多人犯呢d錯.想快d上手用紅蟲先,蝦仔要就餌難中魚.Good luck
中 ...
johnson123 發表於 2009-3-4 01:56

成日見師兄你中大魚,想請敎吓師兄你一般會釣幾深嫁?係咪落到底,定係到底收番上幾多咁呢?

駛唔駛有D手勢晃下餌咁呢?定係就咁吊o係度等......呢?
多謝賜敎先!
神探伽俐略 發表於 4/3/2009 09:07:15 | 顯示全部樓層 IP:- 新加坡
師兄用手絲啦,方便好多我係神探
johnson123 發表於 4/3/2009 21:44:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
成日見師兄你中大魚,想請敎吓師兄你一般會釣幾深嫁?係咪落到底,定係到底收番上幾多咁呢?

駛唔駛有D手勢晃下餌咁呢?定係就咁吊o係度等......呢?
多謝賜敎先! ...
sydney 發表於 2009-3-4 02:23

大乜魚丫,比起d出大海既ching,我嗰d魚仔咋!
艇我通常頂得悶,都係企頭絲一噚賴腳,鉛到底拉高一噚.即是隻蝦無流會貼地.有流漂漂下得食.鈎蝦係整個釣組精隧所在,點鈎得靚就係食餌與否的關健.要親身問艇家.
sydney 發表於 5/3/2009 21:07:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大乜魚丫,比起d出大海既ching,我嗰d魚仔咋!
艇我通常頂得悶,都係企頭絲一噚賴腳,鉛到底拉高一噚.即是隻蝦無流會貼地.有流漂漂下得食.鈎蝦係整個釣組精隧所在,點鈎得靚就係食餌與否的關健.要親身問艇家. ...
johnson123 發表於 2009-3-4 21:44

謝謝師兄指敎!

人地用乜野傢生釣魚可以睇得見,但係水裏面o既手底功夫就好難偷師嘞。師兄你咁肯敎人,真係難得!
csw667 發表於 28/7/2009 18:34:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
謝謝師兄指敎,我又有袋錢落袋啦