搜索

[釣技] 南油用popper釣GT

eddielog 發表於 2/5/2009 15:12:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
我從未釣過GT,不過之前見到有人用popper中左條GT覺得十分難忘,諗住下次去都玩埋一份, 不過有問題如下, 希望各位C Hing指點下:

我參考過其他專家嘅影片,大部份都係之前將個Drag較鬆少少, 到中到魚時,等佢出番少少絲然後set好個肚頂,擰番緊個Drag再同佢慢慢玩.喺外國大海茫茫,當然可以咁玩啦.

但係喺南油十居其九條魚都會埋莊,個popper要預左送俾佢做禮物.我見到D C Hing會將個Drag Set死,諗住同佢搏左條老命咁.對於老手當然無問題la,對於新手,中左條細D都ok嘅,但係如果中左條勁野,唔夠時間做準備,輕則炸竿,重則送埋套竿較甚至俾佢拉埋落海都有份.{:48_2987:}

有邊位C Hing可以俾D意見我地D新手呀?

頭先啱啱睇左ShimanoTV條片,個釣手叫做福井健三郎,釣GT都應該係高手,最尾見佢釣左條大野都散曬,坐左响度,咁有經驗都攪成咁,真係唔講得小:{:48_2970:}
http://tv.shimano.co.jp/movie/tv/paradise_15/

abc 發表於 2/5/2009 16:44:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
喺外國大海茫茫,當然可以咁玩啦.只係一般釣手的想法,在外地釣GT一樣好易斷,因為多大GT的地方通常高低石比較大同多的釣點來的,所以唔好再覺得外國中魚唔會斷!在日本最好GT的釣點平均上水都只得三份一!!
在南油方面都唔一定要FULL DRAG才可,有名人連入咗井都可以出到!那名人當然唔係我喇~~
不過釣大魚最重要有心理......
li0529a 發表於 2/5/2009 18:00:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
喺外國大海茫茫,當然可以咁玩啦.只係一般釣手的想法,在外地釣GT一樣好易斷,因為多大GT的地方通常高低石比較大同多的釣點來的,所以唔好再覺得外國中魚唔會斷!在日本最好GT的釣點平均上水都只得三份一!!
在南油方面都 ...
abc 發表於 2009-5-2 16:44

Ching,有冇個D數據看到
abc 發表於 2/5/2009 19:40:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Ching,有冇個D數據看到
li0529a 發表於 2009-5-2 18:00

這是在好幾年前睇日本GT書上得知的,FISHERMAN 的老闆講日本釣GT的發展時講到的,釣點是日本”トカラ” 所以PRO的釣手們都在這地區用上比較重火的PE同竿!
兒島玲子在2006年來港時都親口同我講她三年來在"”トカラ”成功上水的25KG以上只有三條,而最大條是同福井健三郎去釣的那條.
max300g 發表於 3/5/2009 02:30:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
絕对認同釣GT相當講運氣,見到未必一定pop得到,中到未必一定上到,遇到己經很好了,可能現在釣船太多了,機會好似比以前更加之少