搜索

[釣具] Fly 竿數問

好黑仔 發表於 20/5/2009 21:57:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
bulldog 發表於 20/5/2009 22:03:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
係咩?
係邊到?
叫咩名?
好黑仔 發表於 2009-5-20 21:57

肥成囉 !!
好黑仔 發表於 20/5/2009 22:05:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

下年就唔係叫肥成
因為一個魔鬼般既計畫正密謀進行中......
bulldog 發表於 20/5/2009 22:17:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
下年就唔係叫肥成
因為一個魔鬼般既計畫正密謀進行中......
好黑仔 發表於 2009-5-20 22:05

聽最住先啦 !!!

我都"進行中"過多次,

終於都o係反彈夾有賺 !!!
知唔知o物o野o係 DNA 啊 ?
好黑仔 發表於 20/5/2009 22:21:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
聽最住先啦 !!!

我都"進行中"過多次,

終於都o係反彈夾有賺 !!!
知唔知o物o野o係 DNA 啊 ?

bulldog 發表於 2009-5-20 22:17

本人決定要用我既理科知識加本人既朋友(田徑神手x n個)來減肥
最緊要係有目標
本人既目標就係......
bulldog 發表於 20/5/2009 22:46:36 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
本人決定要用我既理科知識加本人既朋友(田徑神手x n個)來減肥
最緊要係有目標
本人既目標就係......
好黑仔 發表於 2009-5-20 22:21

高兩吋 ?? (晌條頸度)

重三公斤 ??(晌個 Pat 度)
理科生更加會明o物o野o係 DNA 啦 !!!
 樓主| 遊客 發表於 21/5/2009 00:33:59 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
7# HappyClam

hi happyclam,多謝回覆。 好耐無係魚網見到你啦,原來你中左 fly 毒,鼠左來呢道。 仲去埋德國試釣添。
flyfisher 發表於 21/5/2009 01:39:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
睇咗咁多答覆........我都要加點議見........

竿嘅號數最主要係相對同重量嘅 fly line......好等在 casting 時能配合距離, 當然亦要針對毛鈎嘅大細 / 重量等等。

用一支四號嘅竿(當然配上四號線)相信無任何一位大師傅能拋出一個 6 號有重量嘅毛鈎到一個合理距離! 主要係竿身太軟而毛鈎過重......好比一支幼小嘅路亞竿亦不能投出太重嘅假餌。好有可能因為配合錯誤而令支竿折斷。

假如用一支 000 號嘅竿, 大多數都會配上細小毛鈎 size 24 - 28 號, 倘若配上 10 或 14 號毛鈎, 好大胆話, 拋投上絕對有困難度!

如果對像魚係海魚, 普遍來講.........一支7/8 號竿已足夠有餘。如果對像魚種有三四+磅或以上, 那便要用上 10 或 12 號竿了。不要小看一支 10 號或以上嘅竿, 它絕對能釣上一條超過一佰磅嘅魚...........非用博力...........有充足嘅後備線 (backing) 二三百碼為最墓本。

在入門方面...........非常同意選用一支 5 / 6 號竿.............拋投上比較容易操控, 適合選用 10 號或更細小毛鈎。 不可不知, 毛鈎號數越大, 鈎越細小!

在能掌握基本拋投動作後, 其它重量嘅竿, 只要勤加練習, 亦可操控自如。
 樓主| 遊客 發表於 21/5/2009 02:13:54 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
多謝 uncle,之前都睇左閣下好多post ,獲益良多。

先前我有錯誤觀念,想為貪圖博魚的手感,而選用比一般相應對像魚建議級數較細號的竿,就好似有磯釣人楂支0.6 本調立竿,去拼博大白立大赤立一樣。無想到會大大影響拋投效果而難以作釣。

而家開始明。
flyfisher 發表於 21/5/2009 08:10:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
19# 遊客

講到手感.........希望沒有給你錯誤信息......以釣鱒魚為例.........

一支 5/6 號竿同一支 2 號竿......同樣能拋出一只 10 號 Beaded Woolly Bugger 或 Red Eye Damsel..........

如同時中相同重量嘅魚.........2 號竿所需要上魚時間會比用 5/6 號竿為長些少.........2 號竿竿身比較上亦軟得多...........手感如何..............不難想像得到啊!