搜索

新手求教...

yin19872000 發表於 7/7/2009 19:26:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港

小弟買左幾隻大大小小既路亞....
有隻5CM的唔知係咪太輕,拋唔遠.......唔知係咪正常呢???

仲有小弟已龜了好幾次了,
係咪拋得太近既關係(我都有用軟蟲,但都無魚訊)??

點解我D路亞都係浮的(但寫住游層係1~2M)?

麻煩各位師兄師姐幫下我...
gilsonli 發表於 7/7/2009 19:30:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
WELCOME 不如先貼圖上來…講講你做咩要拋咁遠…你想拋幾遠…用什麼竿…什麼釣線…咩釣場啦
puretung 發表於 7/7/2009 22:47:38 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔通......又係海雞魚?
 樓主| yin19872000 發表於 8/7/2009 16:41:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
乜唔係水深d就多大魚d咩??

因為我係新手,唔係好識....

其實我都無乜話想釣乜

只係想釣1~2斤的魚,
希望各位指點下.......
Yggdrasil13 發表於 8/7/2009 18:29:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
乜唔係水深d就多大魚d咩??

因為我係新手,唔係好識....
其實我都無乜話想釣乜

只係想釣1~2斤的魚,
希望各位指點下.......
yin19872000 發表於 2009-7-8 16:41

登錄/註冊後可看大圖

玩路亞唔同玩真餌, 唔係掉落海D魚就會自動埋黎
路亞係將死物演繹成生物,意圖欺騙魚類上鉤
每種魚都有獨特喜好同習性,為左達成以上目的我地必須將路亞演繹成不同角色符合各種魚既喜好
玩路亞最好都係set好一種目標魚先,如果唔係就無從入手

評分

參與人數 1金幣 +50 收起 理由
gilsonli + 50 THX HELP

查看全部評分

man2002 發表於 8/7/2009 20:47:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
玩路亞唔同玩真餌唔同, 唔係掉落海D魚就會自然埋黎
路亞係將死物演繹成生物,意圖欺騙魚類上鉤
每種魚都有獨特喜好同習性,為左達成以上目的我地必須將路亞演繹成不同角色符合各種魚既喜好
玩路亞最好都係set好一種目 ...
Yggdrasil13 發表於 2009-7-8 18:29
就以香港來計,香港路亞目標係分成季節性,夏天就係近期大熱的紅鮋;冬天就係鱸魚.但樓主可能會問香港淨係得呢兩種魚 !? 當然唔係啦 ! 同意Yggdrasill13 所講,每種魚都有獨特喜好同習性,以香港來計,以上兩種魚係数量最多,最容易受路亞引誘.而係夏天拖路亞,除左紅鮋,亦會有海狼.石班.GT等外道魚(亦會有人以GT為目標魚);冬天就會有立魚等外道魚.   但鎖定了目標魚,是否代表就可以釣到 ? 當然唔係啦,鎖定目標魚後亦要以目標魚的習性去配合.就以紅鮋和鱸魚為例, 紅鮋係黏石,最佳時間為天光和黃昏,最佳地點係人工石駁; 鱸魚係黏光,最佳時間為夜晚,最佳地點係夜晚有光的釣點,人工石駁和碼頭都可以(其實鱸魚黏光係因為有光的釣點能吸引魚仔接近,這些魚仔係鱸魚主要食糧)  但清楚目標魚的習性後,亦要加上釣具的配合,因為拖紅鮋和鱸魚的釣具係完全不同火数的.
其實除左紅鮋和鱸魚外,香港仲有好多路亞目標,例如GT,根魚等......當然亦需要不同的釣具配合啦.

評分

參與人數 1金幣 +50 收起 理由
gilsonli + 50 THX HELP

查看全部評分

樓主| yin19872000 發表於 8/7/2009 23:47:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好感激各位C兄咁有耐性解答小弟既問題...

但係我試過用一隻沉底的路亞掛左又救唔返.....

係咪沉底的會好易掛底的??

掛左又有無救返既方法??

有無地方可以睇到各種魚既特性架??
man2002 發表於 9/7/2009 00:10:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
7# yin19872000 除非你係係沙底的釣場拖,只要有石,有垃圾,有障礙物 就有機會掛底. 魚埸都會掛底啦.
Yggdrasil13 發表於 9/7/2009 09:33:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好感激各位C兄咁有耐性解答小弟既問題...

但係我試過用一隻沉底的路亞掛左又救唔返.....

係咪沉底的會好易掛底的??

掛左又有無救返既方法??

有無地方可以睇到各種魚既特性架?? ...
yin19872000 發表於 2009-7-8 23:47

釣魚掛底係難免既事...
我認為對個field既理解同埋經驗絕對係減低掛底既重要因素
初初開始玩路亞果陣我都係掛到想咸
最近就覺得掛底機率細左好多, 可能係玩慣左個場,知道邊度有障礙物同埋點樣控竿避開佢地
不防買返副偏光眼鏡, 應該可以幫到你理解場地地形
市面上亦有路亞回收器販賣, 雖然唔係100%救得返個路亞,都值得一試
魚類特性可以係魚樂網各處舊post新post揾得到, 得閒無聊舊post中尋寶都幾好玩,學到好多野
另外各類書面或網上魚類圖鑑, wikipedia, 市面上既釣魚雜誌都會有提及
gilsonli 發表於 9/7/2009 10:03:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
樓主唔答我... 我地點幫你...?