搜索

[釣行] Rompin trip part II, 20/f 加咗張相

HappyClam 發表於 27/7/2009 16:50:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<

Uncle己經交代過整個釣行, 我亦不再詳述.

反而想總結一下今次馬來西亞雲冰之旅上唔到旗魚嘅
原因, 首先隻艇同個艇佬係一個比較主要嘅原因, 艇本
身根本唔識合玩Fly, 在未到碼頭前曾經講過我和Uncle
係玩Fly嘅, 佢嘅反應係話"好難Fly wo", 見到隻艇更失望,
但若各人張就, 應該都有得玩, 但事與願違!

再者艇佬跟本唔識點去揾旗魚, 只係會拋錨釣沉底同用
生餌放氣球等運到, 完全被動嘅釣法!
加上同行兩位釣者亦唔了解fly嘅野, 仲問咗好多次支
fly竿仔中咗都頂唔到啦, 我係用wt12竿同Abel Super 12
reel同500 meter 30lb backing, 此setting係主要針對
Billfish, 真係吹脹!

唯一出路喺艇頭cast teaser, 曾有一條旗魚追teaser到
船邊, 但一個人跟本無法又cast teaser又cast fly, 只見
條旗魚在船邊慢慢游走, 無再番轉頭, 但如果用船拖teaser
我同Uncle喺day one一定有機會中旗魚, Anyway, 就衣次
經驗話比我知, Fly Sailfish一定要配會以下幾點:

1.  艇尾open嘅艇, 可以企兩個人作casting
2.  有經驗嘅艇佬, 知到旗魚出沒嘅水域, 全程唔停船去揾魚
3.  全船人都有同一個target, 只釣旗魚唔釣紅衫
4.  釣者嘅team work, 兩人casting flies, 兩人控制teaser

以上四點决一不可! 今次釣行就一點都做唔到, 所以
失敗係有原因嘅, 去到老遠釣紅衫, 海鯉, 實在好失
望, 點都好, 下一次一定唔會有以上情况出現!
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 7金幣 +910 收起 理由
joesiu + 200 精彩^^
歐穎海 + 100
flyfisher + 200 精品文章!!
ivanlokc + 100 正到爆
bulldog + 100 You'll be back !!!!
kk.kk + 100 果然靚魚!!
kfd + 110 精品文章!!

查看全部評分

snooker 發表於 27/7/2009 16:53:42 | 顯示全部樓層 IP:- 英國
Happy clam 兄, 咁支Fly rod 咪無用到?
kennethnip 發表於 27/7/2009 18:00:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
繼續,繼續
bulldog 發表於 27/7/2009 19:31:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
等你o的中文 !!!!
德文可以遲出 !!!
bulldog 發表於 27/7/2009 19:42:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
今日比 Kfd 同 Uncle 清o左袋 !!   
o聽日一定加一舊 !!!
kk.kk 發表於 27/7/2009 20:36:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
勁:paul 重有無相。
 樓主| HappyClam 發表於 28/7/2009 15:20:50 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
 樓主| HappyClam 發表於 28/7/2009 15:24:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
等你o的中文 !!!!
德文可以遲出 !!!
bulldog 發表於 2009-7-27 07:31 PM

出咗啦, 精彩嗎?
 樓主| HappyClam 發表於 28/7/2009 15:25:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
今日比 Kfd 同 Uncle 清o左袋 !!   
o聽日一定加一舊 !!!
bulldog 發表於 2009-7-27 07:42 PM

多謝您
 樓主| HappyClam 發表於 28/7/2009 15:27:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
勁:paul 重有無相。
kk.kk 發表於 2009-7-27 08:36 PM

無魚無乜心機影相