搜索

[釣組] 大家用咩 leader ?

遊客 發表於 19/8/2009 22:10:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 澳大利亞
1. 現成買一條過漸幼 knotless tapered leader ?

2. 自己整......

2a. 一條普通粗魚絲做 Leader,1/2至2/3 長 (eg 16lb ) + 一條普通幼魚絲做 tippet (eg 6lb ),1/2至1/3 ? 呢個我之前睇舊post 見師兄分享的...唔知有無記錯。

但我上網睇文章,如果自己整,佢教的複習好多,漸幼的一段 leader 分三節,有數計,如有需要之後可以再加 tippet ( 即係total 4 節 ):

2b. 60/20/20

60% 長粗線 + 20%長中線 + 20% 長幼線 = leader,若有需要可以再加多條更幼的線做 tippet。

2c. 50% formula

每降一級長度除2,例如:4尺粗線 + 2 尺中線 + 1 尺幼線 = leader,若有需要可再加多條更幼的線做 tippet。

其實如果 diy 的話有無需要分咁多節去做漸幼效果呀? 唔知大家用開邊隻呢,請分享下啦。

評分

參與人數 2金幣 +110 收起 理由
bulldog + 100 Good question for discussion !
肥斌 + 10 認真好介紹!!

查看全部評分

bulldog 發表於 19/8/2009 23:25:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

遊客兄,

隻狗 1 同 2 都有用。 但o係以 2 為主。

自製 leader 第一節唔一定用某一磅數粗o既 mono,
Flyline 同第一節 mono 無論質量,粗幼,軟硬
(stiffness) 變數都好大。
要耐心 試出o黎。

下面個圖可以參考一下。

leader butt qualities.jpg

至於漸變我就用 333 每段 X 0.6。
 樓主| 遊客 發表於 19/8/2009 23:42:22 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
2# bulldog

thx 狗兄,咁你用咩線自製 leader 呢?透露下個配方黎得唔得呀?
bulldog 發表於 19/8/2009 23:54:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

o下 !!
上面咪寫左出o黎囉 !!
"至於漸變我就用 333 每段 X 0.6"
flyfisher 發表於 19/8/2009 23:57:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

用咩嘢 Leader 好個人化..................

Tapered Leader 由 0X 至 7X 都有, 大部份都有 "Shock Absorber" 作用, 價格亦唔平。針對 "目標魚" 嘅大小當亦不同。

淡水釣,  用 4 同 5 號竿/線, 我自己會挷上一條約四呎長 7 磅 mono 做 Leader 再加一條 5 呎 5 磅 mono 做 tippet。這個配搭, 已可釣上一條+多磅嘅魚。

不要忘記, 飛蠅釣法係一種以柔制剛釣法, 並非一般強拉釣法。亦因此而要有足夠嘅 backing。,

評分

參與人數 1金幣 +35 收起 理由
遊客 + 35 熱心解答。

查看全部評分

樓主| 遊客 發表於 20/8/2009 00:00:19 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
o下 !!
上面咪寫左出o黎囉 !!
"至於漸變我就用 333 每段 X 0.6"
bulldog 發表於 2009-8-19 23:54

頭先睇唔明。 詳細少少得唔得。

333 係咪 cortland 333 ? 每段x 0.6 即係.....由粗至幼分別有幾多節?每節咩 size ?
 樓主| 遊客 發表於 20/8/2009 00:03:14 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
5# flyfisher

thx uncle,原來你都係用兩節。簡單就是美。
bulldog 發表於 20/8/2009 00:11:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
頭先睇唔明。 詳細少少得唔得。

333 係咪 cortland 333 ? 每段x 0.6 即係.....由粗至幼分別有幾多節?每節咩 size ?
遊客 發表於 2009-8-20 00:00

333 = 3英呎 + 3英呎 + 3英呎。

每段 x 0.6 = 20磅 >12磅 >6至8磅 tippet。
其實用線徑計算重好似科學化o的。

評分

參與人數 1金幣 +35 收起 理由
遊客 + 35 熱心解答。

查看全部評分

樓主| 遊客 發表於 20/8/2009 00:24:01 | 顯示全部樓層 IP:- 澳大利亞
333 = 3英呎 + 3英呎 + 3英呎。

每段 x 0.6 = 20磅 >12磅 >6至8磅 tippet。
其實用線徑計算重好似科學化o的。
bulldog 發表於 2009-8-20 00:11

收到。 達文西密碼。
snooker 發表於 20/8/2009 06:57:35 | 顯示全部樓層 IP:- 英國
游客兄, 我個人就只用一條100% Fluorocarbon, 來做leader和Tippet,長度多數由12呎-24呎 sizes有 0.20mm or 0.16mm or 0.14mm, 要看看玩的地方, 魚個sizes, 如玩 Dry Fly,  長度12呎 sizes, 0.16mm or 0.14mm