搜索

[釣行] 吉祥石鯛会之星鱸大咬

Doohan 發表於 30/10/2009 19:02:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<

10月29日 ~~ 5點去到釣點.....開哂杆......個個放低哂d杆..去食下kfc 食食下雞聽到出線
點知走到過去條魚走鬼左........再食過雞先........等左好耐...e又有魚食..出左3次線.........又係比佢走甩左...
成晚比佢攪下攪下........好啦又咁樣食法.......個衰佬大叫中左啦..............見到條魚上水.點知完來係大星星.....4野半
本人一口都無.......火力太勁無魚過來食我........
加左相..........

評分

參與人數 1金幣 +50 收起 理由
底物師 + 50 星星樂園

查看全部評分

kennethnip 發表於 30/10/2009 19:35:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
期待相片
 樓主| Doohan 發表於 30/10/2009 20:21:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
naobao 發表於 30/10/2009 20:34:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
d相太大post唔到........唔識整.
Doohan 發表於 2009-10-30 20:21

縮細圖片方法
http://www.fishinghk.com/forum/thread-27300-1-1.html

網站功能教學,有大量資料可以參考!!
http://www.fishinghk.com/forum/forum-196-1.html
 樓主| Doohan 發表於 30/10/2009 22:07:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
縮細圖片方法
naobao 發表於 2009-10-30 20:34

thx.........
431008758 發表於 30/10/2009 22:32:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
又有得"佬"呀!!
KEITHLAI 發表於 31/10/2009 01:28:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
10月29日 ~~ 5點去到釣點.....開哂杆......個個放低哂d杆..去食下kfc 食食下雞聽到出線
點知走到過去條魚走 ...
Doohan 發表於 2009-10-30 19:02

你走左之後仲有兩口, 一口起水甩左, 一口豆快左, 嗚......
alanlee0428 發表於 31/10/2009 01:53:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 1# Doohan

有冇起條魚柳出嚟油泡再回鑊加椒鹽?
釣魚郎DON 發表於 31/10/2009 10:15:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

吉祥真係好耐冇試過一晚9 口...
每口都重咀....
keithlai 第一口飛絲入洞 ...成支投竿機乎對摺.....扯斷頭guide, 再斷主絲....殘念! 唔通係巨斑??

扯斷頭guide

扯斷頭guide

轉石鯛竿再戰...大勾...大餌!.
keithlai 第二口飛絲入洞......抽~ 唔中....殘念! 點解呢?!點解呢?!
keithlai 第三口飛絲入洞......抽~ 唔中....殘念! 點解呢?!決定轉釣組...細鉤...細餌~!!
keithlai 第四口飛絲入洞......抽~ 中~ 頂~ 出絲~ 再斷22號主絲....殘念!! 點解呢?!咩魚呢?!
keithlai 第五口飛絲入洞......再斷22號主絲....殘念!
keithlai 第六口飛絲入洞......再斷22號主絲....殘念!
釣魚郎don 馬上轉釣組....細鉤...細餌~!!....
釣魚郎don第七口飛絲入洞...頂....中...起.....攪掂!
keithlai 第八口飛絲入洞......頂....中...起.....甩口.......殘念!
keithlai 第九口飛絲入洞........哣唔中....殘念!

Doohan 依然大勾...大餌....大物意向堅定不移.....

總結: 下面最少有十幾條大星鱸,同埋一種極高速嘅魚,一標就廿幾m絲...禁都禁唔住!!

今晚吉祥4人去星鱸洞抄家.....
 樓主| Doohan 發表於 31/10/2009 12:09:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我今晚用條活魚.......睇佢食唔食先..........