搜索

[釣行] Sneak trip

HappyClam 發表於 4/6/2010 14:14:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
累積咗好多假要放, 但近日流水一般,
放就放啦, 昨日13:30漲定2.2m, 於是
11:30先到塲, 水位好低, 但見大量藍刀,
先用Dry fly "Adam"試釣, cast到面前
都唔食, 全部尺級, 搞咗一輪, 放棄! 見
漲得快咗同海鰱在遠方順流而入, 即換
Tarpon殺手嘅Epoxy Minnow, cast,
cast & cast, 都無乜strike, 先用快收手
法, 唔掂, 再換Popper做水花, 唔掂, 換
回Epoxy Minnow, 收一手後等佢下沉,
得咗, 佢竟然貼底食仲拉竿tim, landed
& photo. 約35cm. 樓梯位中, 轉位至
橋底, long cast收一手慢沉, 又中, 衣
條再大些, 約45cm, 洗咗兩次鰓, miss.
魚群大部份在河中央, 而bank只有少量,
感覺上今年Tarpon數目明顯比舊年少,
希望唔係比D大陸佬捉咗去賣啦.

評分

參與人數 1金幣 +139 收起 理由
bulldog + 139 專業包膠!!

查看全部評分

bulldog 發表於 4/6/2010 14:31:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

食底會唔會o係大陽唔夠猛呢 ?

上次轉位o既時候,太陽一出o物叉魚都上o徙水面,

太陽一收就閃o徙人 !!!
 樓主| HappyClam 發表於 4/6/2010 15:08:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
bulldog 發表於 4/6/2010 15:14:37 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有可能, 因為昨日都係無太陽
HappyClam 發表於 2010-6-4 15:08

睇o黎用o番本 log book 寫低 .... .... 可以日後做分析喎 !!!
 樓主| HappyClam 發表於 4/6/2010 15:54:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
睇o黎用o番本 log book 寫抵 .... .... 可以日後做分析喎 !!! ...
bulldog 發表於 2010-6-4 03:14 PM

喺晒個腦到
bulldog 發表於 4/6/2010 16:02:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

我可能要啊 !!! 個腦越o黎越多草喇 !!!
ktmok0083 發表於 4/6/2010 16:33:43 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大眼海鰱我都想中
bulldog 發表於 4/6/2010 17:13:52 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大眼海鰱我都想中
ktmok0083 發表於 2010-6-4 16:33

想就即刻去 做佢啦 !!!
snooker 發表於 4/6/2010 17:38:43 | 顯示全部樓層 IP:- 英國
有D魚, 會喜歡曬太陽, 會喜歡D暖水, , 所以要知水温/天氣/留水值,

每次出去釣魚前時, 留意水幾時會上漲, 只漲定, 看請楚氣温表, 唔同時間的温度, 有沒有太陽, 一早做好功課, 就用意D知道幾有出發.
bulldog 發表於 4/6/2010 17:43:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有D魚, 會喜歡曬太陽, 會喜歡D暖水, , 所以要知水温/天氣/留水值,

每次出去釣魚前時, 留意水幾時會上漲,  ...
snooker 發表於 2010-6-4 17:38

呢樣o野,亞 Paul 少 都捉得好準o下o架 !!!