搜索
返回列表 發新帖

[其他] 1位對釣魚充滿熱誠而又無助的新手

gunkingking 發表於 11/6/2010 14:09:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
帶你釣果位師兄都幾衰仔喎=P
不過又唔怪得曬佢既
因為始終實戰經驗係最重要的
我自己一直深信,每個人釣魚手法都唔同
同人吹水只係交流,用處只係改進自己既手法
並不是複製別人的手法
同埋人地講既,好多時都係一D好基本既知識
到你釣到有咁上下年資
你就會發覺人地講既好多都係千篇一律
要加上自己的技術同經驗,當然仲有運氣先能上釣=]
我都係路亞新手
不過你話成日去黃金
就如以上師兄所講,其實黃金都係一個好好既練習場
雖然我只去過一次
但都覺得個場好正
烏頭亦多不勝數
但我估...你可能缺乏目標魚而令釣況變差
因為我地用既係假餌,不是真餌
所以我地D假餌係氣味上已經輸了
我們不能像真餌一樣吸引各種魚類上釣
所以你會發覺假餌釣黎釣去都係果幾種魚
而果幾種魚...都會係掠食性既魚種
所以我地玩假餌既,會對目標魚進行針對性既釣法
如果你一直亂拋,用假餌不作深思選擇
就會令釣況轉差了...
所以你每次出戰時,必先:
1.決定目標魚
2.對釣場有所認識(沙/石底,石/直壆,深/淺埸,有/無被封)
3.到達釣場後,應該因應天氣和目標魚而選擇假餌
我諗係咁上下啦......
不過我對師兄你D架餐有興趣
方便的話係度講低啦
可能會有師兄幫你決定到釣咩目標魚嫁=]
>>>亂up一篇,有錯請大插<<<<

ps:雖然我成日都打龜,比我爸爸媽媽話我次次都無拎返黎
但我都唔覺得有咩問題囉,因為我次次都會答佢地:"次次都有魚,呢個世界就無人返工,個個都釣魚拎去賣啦=P"

評分

參與人數 2金幣 +100 收起 理由
黑雲 + 50 學習分!!
josun + 50 我無野講!!

查看全部評分

ktmok0083 發表於 11/6/2010 15:57:11 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 11# gunkingking

ching,呢一篇野足夠解決新手疑惑
 樓主| lamlam0227 發表於 11/6/2010 16:53:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我支杆不系d 咩牌子杆.. 買個時都系帶我釣個個朋友幫我睇
而個攪都吾系d咩牌子.. 所以我都吾知點講起好..
杆身寫住 游龍  同埋 bass 仲有d 其他字
支杆有1.98m長  2pcs pspinnina rod 吾明點解
至於d路亞 都系普普通通系d鋪頭買..
PomGwaH 發表於 11/6/2010 17:32:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我同你一樣海玩lure未中過~不過lure玩淡水中過幾次生魚~建議你試下去d臭河拖下生魚~我覺得易中d- -
gunkingking 發表於 11/6/2010 18:02:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

如果鱸杆既
就梗係用黎拖鱸啦
不過鱸季剛過....
你可以拖海狼或者好似樓上師兄所講去臭河玩嫁(不過臭河D魚唔好拎返屋企品嚐喎)
wai-fishing 發表於 11/6/2010 18:24:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
ching::睇數值你枝竿應該係2節6呎6直攪 bass竿,姐係黑鱸竿,玩淡水嫁,當然都可以玩海啦(釣具係死人係生既姐^^)
玩海岸拖就短咗d,不過玩淡水o岩晒嫁啦,學樓上兩位師兄推介可以去臭河玩下,比較容易破龜,不過都要睇流水去
其實你有時間又吾怕煩可以由頭睇過晒之前d post,真係好多好多野學嫁,好多野都可以係post到學返黎
打龜達人 發表於 11/6/2010 19:29:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
黃金唔岩新手玩,欠缺拋距、選餌、動作 ... 等經驗會龜到喊。
你住元朗咪近近地去屯門由的狗慢慢學起,的狗好難龜差唔多次次都有得中。
 樓主| lamlam0227 發表於 11/6/2010 20:29:08 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
黃金唔岩新手玩,欠缺拋距、選餌、動作 ... 等經驗會龜到喊。
你住元朗咪近近地去屯門由的狗慢慢學起,的狗 ...
打龜達人 發表於 2010-6-11 19:29

請問ching 的狗姐系....
 樓主| lamlam0227 發表於 11/6/2010 20:34:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
ching::睇數值你枝竿應該係2節6呎6直攪 bass竿,姐係黑鱸竿,玩淡水嫁,當然都可以玩海啦(釣具係死人係生既姐^ ...
wai-fishing 發表於 2010-6-11 18:24

支竿短既話系吾系會影響拋投距離??  同埋會有d咩影響??
如果個人高可吾可以補救??
X-LARGE 發表於 11/6/2010 23:01:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
請問ching 的狗姐系....
lamlam0227 發表於 2010-6-11 20:29

用膠虫釣石狗