搜索

小弟新手一名,有事請教各帥兄

staralexyeung 發表於 11/5/2008 00:13:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
我多數係屯門的沙灘釣魚

請教各帥兄,我有幾個問題:
我想買一支shimano魚竿,但我見佢有幾種系列
1.shimano light
2.shimano hoilday spin
3.SHIMANO hioldiay spin joy
4.shimano  alivo
其實4者有咩分別??同可唔可以玩投釣?
投釣竿係未唔可以玩磯釣?

我buget係約400買竿,300買鮫~~

鮫方面我又係見好多種,請問邊種配合到支竿~

可能問題怪怪,但希望帥兄會答我~thxthxthx
歐穎海 發表於 11/5/2008 01:57:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
由於現代釣魚方式格式較好
通常我都建議,為常去釣點而選擇器材
灘投竿一般長度都是4米幾較好,皆圈較大,圈數較小,5至7個
配攪當然是沙灘攪較好,一般性應用也3000淺杯以上為好
而配絲方面,一定是投釣絲種,通常一般價錢已有好野,我建議,最好買大型藏量多品種,方便隨時可換新主絲,通常3至5號
現時玩野物品唔夠專,好易形成周時輸,我建議平野都一套套好,最多玩好一樣再一樣.
選竿習慣上都是拿上手,感覺及輕彈做測試,得個名,我無用過,唔識,可能其他師兄幫到您
攪就啤令多'輕身'順,最好重係平仔.
leoncody2639 發表於 11/5/2008 05:32:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 staralexyeung 於 2008-5-11 00:13 發表
我多數係屯門的沙灘釣魚

請教各帥兄,我有幾個問題:
我想買一支shimano魚竿,但我見佢有幾種系列
1.shimano light
2.shimano hoilday spin
3.SHIMANO hioldiay spin joy
4.shimano  alivo
其實4者有咩分別??同可唔可 ...

一般灘投只須選擇竿身上印有SURF字樣便可,小弟建議買SPIN JOY,因為頭芯的反撥力比較好易於操控,初學者長度可使用360或390,而垂鉛負荷數則15號便可!
絞方面,初心者可選普通磅頂絞,ALIVIO昰一個不錯的選擇,杯數則選4000便可!
 樓主| staralexyeung 發表於 11/5/2008 11:34:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
十狂帥兄~請問你的素材會在那一個地方買?

spin joy 360同390價錢係未唔會差太遠?

磅頂是什麼?

多謝2位帥兄回我
naobao 發表於 11/5/2008 12:45:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 歐穎海 於 2008-5-11 01:57 發表
由於現代釣魚方式格式較好
通常我都建議,為常去釣點而選擇器材
灘投竿一般長度都是4米幾較好,皆圈較大,圈數較小,5至7個
配攪當然是沙灘攪較好,一般性應用也3000淺杯以上為好
而配絲方面,一定是投釣絲種,通常一般價錢 ...

歐師兄,不如介紹多D沙灘攪嘅資料俾大家知!!
歐穎海 發表於 12/5/2008 03:24:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 5# 的帖子

無問題,比喲時間,我去做野,約一星期,會介紹喲輕巧野比各釣友選擇.
weschan 發表於 12/5/2008 04:04:04 | 顯示全部樓層 IP:- 廣東珠海
係0羅wor....等你啦...亞海師兄......