搜索

初哥問題

mo1209 發表於 15/5/2008 14:05:09 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
小弟自學磯釣已有大約6個月了,
網上閱讀左不少大大的釣魚文章, 但都係釣唔到魚......

由唔打粉... 覺得waste money, 到現家知道打粉的重要...但都係龜.......

唉..真係有d 心灰.....

冇計..次次都係自己就去釣, 冇人可以請教。
有幾個問題, 希望大家幫幫手解答。
- 魚仔消餌: 打左幾下粉, 一放釣餌落海.. 不消3s已俾ko...浮沒沉都未沉過... 就要換餌.... 點釣姐........
- 當水流流向岸邊, 就算投到幾遠..水流都會將浮波推回岸邊...跟住就掛底了.... 點攪...-.-'
- 大家打粉, 釣餌好多時都係用返南極蝦, 大家會唔會選擇其他呢?(青虫/生蝦仔)

我之不過係想釣條一斤ge魚姐.. 唔通個天都唔俾我....
JOEY_WALTER 發表於 15/5/2008 14:20:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 mo1209 於 2008-5-15 14:05 發表

由唔打粉... 覺得waste money, 到現家知道打粉的重要...但都係龜.......

冇計..次次都係自己就去 ...

C兄釣魚易學難精,除左運氣之外其如30-40% 都你經驗同技術

就算幾叻都好都要不斷求學,畢竟釣魚你鬪智鬪技嘅活動

如果新手我提識每一次釣魚都作記錄呢D資料對往後魚獲有好大得益

最後送C兄一句(多勞多得,勤力實有回報,越困難成功感越大
 樓主| mo1209 發表於 15/5/2008 14:28:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
大大的意思係, 每一次釣魚, 都記得當日ge 天氣, 水溫, 時間 , 加埋所用的釣組??
JOEY_WALTER 發表於 15/5/2008 14:31:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 mo1209 於 2008-5-15 14:05 發表

冇計..次次都係自己就去 ...

1.魚仔多試吓散打D誘餌粉係脚邊留住D魚仔,之後打1-2嘢粉1竿外左右。釣一竿外嘅地方。
有時太多魚仔散佈水面好有可能附近魚乜大魚所以先係遠嘅地方著手先,到魚仔魚乜可能附近有大魚黎就釣返脚邊。

2.魚釣越自然越好,打得粉最好用返南極虾。因為誘餌釣當中有D南極虾,當魚無乜介心下就好easy 上釣
最強幻象 發表於 15/5/2008 14:34:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
放法好多個...比個最簡單的方法你...忍and等...有大魚埋左你個位D魚仔自然走...

有時條大魚未必好大條...斤拎D魚仔都已經會避...祝早日破龜...
catiii05 發表於 15/5/2008 14:40:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

初哥問題小弟自學磯釣已有大約6個月了,

冇計..次次都係自己就去釣, 冇人可以請教。
有幾個問題, 希望大家幫幫手解答。
- 魚仔消餌: 打左幾下粉, 一放釣餌落海.. 不消3s已俾ko...浮沒沉都未沉過... 就要換餌.... 點釣姐........
你個釣場環境係點樣o架? 唔同時間、地點、環境都會有分別 … 就你所提 3s 消餌應該似係日水 … 換 D 大及硬身 D 餌試試 … 如蝦仁、青/紅蟲等 … 亦可用較 "重" 釣組 1 號 者以上
- 當水流流向岸邊, 就算投到幾遠..水流都會將浮波推回岸邊...跟住就掛底了.... 點攪...-.-'
可以o既話搵個另一o岩你心意o既釣點 … 水流呢家o野唔係你可控制得到 … 又或者當釣組流回腳邊,提早收起釣組再投過 … 咁都可以避免掛底
- 大家打粉, 釣餌好多時都係用返南極蝦, 大家會唔會選擇其他呢?(青虫/生蝦仔)
睇情況 … 基本所有餌都可以用

我之不過係想釣條一斤ge魚姐.. 唔通個天都唔俾我....
勤力先會有勤工獎 … 多釣多試
[/quote]
 樓主| mo1209 發表於 15/5/2008 14:42:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 最強幻象 於 2008-5-15 02:34 PM 發表
放法好多個...比個最簡單的方法你...忍and等...有大魚埋左你個位D魚仔自然走...

有時條大魚未必好大條...斤拎D魚仔都已經會避...祝早日破龜...

明白明白, 原來都係用個等字呢招~ 哈哈~
我果次2-3個鍾都係得魚仔...果到應該冇大魚了...
JOEY_WALTER 發表於 15/5/2008 14:43:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 mo1209 於 2008-5-15 14:28 發表
大大的意思係, 每一次釣魚, 都記得當日ge 天氣, 水溫, 時間 , 加埋所用的釣組??

如果可以連水温、潮水 咁detail 都 mark 到,咁真係對往後有好大幫助。

因為每種魚都有季節、大凡魚在交配期魚都會狂食嘢,但天氣、水温、流水
好影響魚覓食嘅時間。就算打龜果日都要記抵。因為對魚生活習性知得越豐富
釣到魚嘅機會越大

C兄加油祝係早日心想事成

ps  唔我叫我大大 我係細細黎架炸
 樓主| mo1209 發表於 15/5/2008 14:44:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 JOEY_WALTER 於 2008-5-15 02:31 PM 發表

1.魚仔多試吓散打D誘餌粉係脚邊留住D魚仔,之後打1-2嘢粉1竿外左右。釣一竿外嘅地方。
有時太多魚仔散佈水面好有可能附近魚乜大魚所以先係遠嘅地方著手先,到魚仔魚乜可能附近有大魚黎就釣返脚邊。

2.魚釣越自然越好, ...

我試過打d 向腳邊, 俾魚仔食...., 釣餌就投到一竿之外...
點知d 魚仔.. 一食完就...就走出一竿之外.... 哈.. 追我舊餌黎食..頂佢.....
最強幻象 發表於 15/5/2008 14:44:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 mo1209 於 2008-5-15 02:42 PM 發表 
明白明白, 原來都係用個等字呢招~ 哈哈~我果次2-3個鍾都係得魚仔...果到應該冇大魚了...

~等~字係包含等魚同等流水...即使有大魚埋左你個位...都要有流先食餌...

而等字最大目標係~等運到~...就係返轉頭等魚同等流水...哈哈哈...