搜索

新手求教

萬事魚意 發表於 17/6/2008 01:38:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<
今日買左支平價竿, 想學玩假餌
我想問

1.呢支竿係假餌竿, 定魷魚竿(支竿好軟身)?
2.支竿無寫到最大可以用幾多號絲, 各位有經驗嘅師兄, 我最多可用幾多號主絲而唔會炸竿呢?
3.支竿用橫鉸, 定係用直絞呢?用直絞係咪要反番轉支竿黎拖?
4.木松柄上面, 有個圈, 有咩用架?
5. 點set 個假餌?
   --- 一條主絲連到假餌就ok?
   --- 一條主絲+擰圖+子絲+假餌?
   --- 一條主絲+FG結+子絲+假餌?
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......
er007er 發表於 17/6/2008 01:52:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
1:  應該 係假餌竿
2: 如果你話軟身  用8-16lbs 應該夠哂玩  太粗 驚你投唔遠 同出絲唔順
3: 係直絞竿 (唔洗返轉) 竿頭指水面就得
4: 個圈 係比你將隻假餌扣住係到 放便行走轉位
5: 如果係尼龍絲 可以直出
     pe就 加擰圈 or fg 都得  個人喜好
     本人鐘意 fg結
 樓主| 萬事魚意 發表於 17/6/2008 02:02:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝晒師兄, 答得好清楚詳細,

我仲想再問 第3: 係直絞竿 (唔洗返轉) 竿頭指水面就得

1.直絞即係用假餌絞?唔係投竿個啲絞?
2.當用假餌絞時, (個絞對向塊面, not 對向地), 咁支竿由尾數上黎,第 一個環都會對向自己。 跟住插入第二節支竿, 竿上面嘅環就對向地?係咪即係咁?
er007er 發表於 17/6/2008 02:12:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
e 種 係直絞  其實冇話分唔分假餌絞既 用到就得la

登錄/註冊後可看大圖

e種係橫絞

登錄/註冊後可看大圖

用直絞時 絞 同 環  都係向地  
所有 環 要成一直線
 樓主| 萬事魚意 發表於 17/6/2008 02:35:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁如果買左呢隻絞, 係咪會唔岩用?
仲有隻絞寫住
3.8:1
75 yds/10/Lb
係咩意思?
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......
jk521 發表於 17/6/2008 10:03:49 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄, 你隻鉸好 Q, 不知是釣什麼用的呢 ?
熙Hay 發表於 17/6/2008 12:27:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
呢隻好似係for橫攪竿架wo
 樓主| 萬事魚意 發表於 17/6/2008 16:54:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唉, 係囉,買錯左
本黎就係想試下隻絞嘅, 因為見佢得意, 但而家無得玩
黑雲 發表於 17/6/2008 17:17:51 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
pe接駁子線可用fg結和其他結,個人唔建議用擰圈
 樓主| 萬事魚意 發表於 17/6/2008 17:52:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
多謝黑雲賜教, 但我想問問,
如果一條主線過, 連接假餌拖, 會有乜影響?
加左子線, 有咩用?
主線同子線嘅磅數比例, 通常又會係幾比幾?