搜索

[釣具] 新手想買枝投竿玩....

骷髏 發表於 30/6/2008 01:11:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
今日岩岩爆左枝磯竿~superkao10^ ~superkao10^

因為買個時好似比人坤我新手乜都唔識咁...

想問問ching有冇咩好既投竿介紹

大概$200左右...唔好太貴....學生買唔起><|||(今日買左隻狼王絞 $160, 3000轉個隻...)

咩牌好....硬正d...唔想又爆....長度大概360....

唔該各位ching help help ~superkao9^ ~superkao2^
fishloveme 發表於 30/6/2008 04:11:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
百零2百好似得大陸牌先有,一係買好d,S記holiday 短少少2百幾好似,長d就3百幾

weschan 發表於 30/6/2008 06:42:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
有支大陸野叫"海明"360/15 $250左右.....我now都用緊 .....d釣友路過都話正 ......or你可以睇下s記holiday果d .....學賢哥話齊........holiday果埋算係入門之選吧 .....
catiii05 發表於 30/6/2008 11:25:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

今日岩岩爆左枝磯竿~superkao10^ ~superkao10^
點炸o架?人為因素?

因為買個時好似比人坤我新手乜都唔識咁...
願買願賣 … 唔可以o下o下用 "坤" 喎!

想問問ching有冇咩好既投竿介紹

大概$200左右...唔好太貴....學生買唔起><|||
200 左右係冇選擇 … 國產啦
(今日買左隻狼王絞 $160, 3000轉個隻...)
3000 唔係轉 … 係藏絲量 … 唔同品牌 3000 都有唔同藏絲量 (如 shimano 3000 就 3 號 150M;daiwa 3000 就 4 號 150M) … 最好參考絲杯上o既大約藏絲量

咩牌好....硬正d...唔想又爆....長度大概360....
好同價錢基本上成正比 … 硬 "正" D 係咪代表難損壞要視乎你點用佢 … 筏竿幼過支香 "雞" 釣大魚都唔係咁易有損壞 … 問題係你點用 … 就唔就到佢o既 "缺點" … 唔係「才羅」支鋼根都唔掂啦 … 識得用其實好好用

唔該各位ching help help ~superkao9^ ~superkao2^
 樓主| 骷髏 發表於 30/6/2008 21:05:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
S記係咪即係shimano丫....holiday 系列?
定係學樓上位ching話齋....揀海明....
s記好d定海明?
夠唔夠硬正架...
唔該~
fishloveme 發表於 1/7/2008 03:22:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
愧不敢當呀,我都係新仔來咋
你去d一般大間既魚鋪搵啦,其實到時可以試到岩先買,都會多款
我估應該睇號數就係硬淨指數啦,大號數會負擔到重d既鉛,比較重身同硬,比較推薦20-25號
weschan 發表於 1/7/2008 05:27:07 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
日本野緊係好啦 .....想硬淨d .....比多少少買支30號啦 .....好夠嫁啦 ......
 樓主| 骷髏 發表於 1/7/2008 08:14:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 fishloveme 於 2008-7-1 03:22 發表
愧不敢當呀,我都係新仔來咋
你去d一般大間既魚鋪搵啦,其實到時可以試到岩先買,都會多款
我估應該睇號數就係硬淨指數啦,大號數會負擔到重d既鉛,比較重身同硬,比較推薦20-25號 ...

我驚我乜都唔識去到魚鋪....自己試又試唔出有乜分別....
比人推介d唔好既竿我又唔識....(佢利潤大)
所以係度問定各位ching先好d~superkao2^
weschan 發表於 2/7/2008 03:20:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
你住近where??睇下有冇師兄近你有空同你去??
 樓主| 骷髏 發表於 2/7/2008 09:21:57 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我住馬鞍山架~
唔該樓上位CHING....
不過我尋日買左枝狼王300喇^^但唔知幾多號呢...