搜索

[釣行] 開竿禮

hkeason 發表於 23/6/2012 23:04:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<

哈哈,尋晚十點幾上網睇E到各個師兄POST GE教學,打結GE技巧,搞到十二點先ZZZZZZZ
今日約左個老友7:00AM去釣淡水,一大清早6:00就要起身...死人IPHONE又唔記得叫我起身~一起身就6:45分了....OMG
好左今日唔係台釣,裝備一尋晚又準備好,十分鐘我就出得門口........
因為第一次玩飛蠅.......所以拿多左一支路亞去,唔識玩飛蠅都可以轉一轉~~~~
遲到的我好左係第一次,老友遲到百次,所以冇出聲,呵呵
去左食個早餐之後就坐車出發!
坐車又轉坐車,坐車又轉車,1個鐘就到達目的地~~~~
果到有溪水由山上流下來,我估應該係起飛GE好地方~
我老友2話不說就開野台釣~我就自己周圍走睇下位,開竿~
第一次玩,我都有心理準備打龜~所以好FREE咁當好練習下~~~學飛~~~~
飛阿飛,飛阿飛,飛左2個小時,有D感覺開始控制到個落點(講真今日成5級風)
上網睇過有個外國人教UP SLOW FAST>DOWN SLOW FAST,試試下好似又得得地XD
2小時後~~~~~休息一下先~呵呵,轉隻黑色GE DRY FLY蚊仔(我已經幫佢改左個名叫黑BEE)
轉一轉位,飛去D 2~3呎水碎石底GE地方,嘿有藍刀追黑BEE~~~~
好~收回再飛~~~~~~睇準一抽竿~~中左收阿收,收回來~~~開竿藍刀一條~
拍照之後就放佢回家~
之後一場大雨~~~就冇,再中個了><
朋友都台釣菲菲菲,我就飛飛飛,下午五點收竿回家去~~~~~~~~~~~~~~~~
朋友問我好唔好玩,我感覺唔錯~~~FREE FISHING感覺一流....但我朋友就話我係咁飛好悶-.-"我又唔覺得~呵呵
希望下次有師兄帶下我去再學習下

評分

參與人數 3金幣 +519 收起 理由
mabel + 120 飛條鍊魚分!!
bulldog + 199 拍照之後就放佢回家 !!
flyfisher + 200 我好欣賞!!

查看全部評分

flyfisher 發表於 23/6/2012 23:48:32 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好開始!

如果能跟足綱上影片教授手法,未常不可!假如用錯手法拋線,日後要改,問題便大了。

#4 號竿,上藍刀 ~ 初嘗中魚手感,可以話與其他釣法絕不一樣。

留意本版內釣行活動,互相交流啦!
回復 支持 反對

mar 發表於 23/6/2012 23:57:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

好呀好呀快d搞活動呀flyfisher!
我實第一個報名呀!
回復 支持 反對

flyfisher 發表於 24/6/2012 00:02:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
mar 發表於 2012-6-23 23:57
好呀好呀快d搞活動呀flyfisher!
我實第一個報名呀!

預埋你~~~
回復 支持 反對

bulldog 發表於 24/6/2012 00:06:55 | 顯示全部樓層 IP:- 美國

同套 fly gear 一齊跳舞過癮嗎 ??
回復 支持 反對

flyfisher 發表於 24/6/2012 00:16:37 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
睇完你張相,線與攪裝置錯了!
回復 支持 反對

樓主| hkeason 發表於 24/6/2012 06:39:29 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
哈哈,原來錯左,下次請指點一下,我唔想學壞手勢
回復 支持 反對

樓主| hkeason 發表於 24/6/2012 06:46:26 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
bulldog 發表於 2012-6-24 00:06
同套 fly gear 一齊跳舞過癮嗎 ??

正,我要多多學習先得
回復 支持 反對

flyfisher 發表於 24/6/2012 06:56:54 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
hkeason 發表於 2012-6-24 06:46
正,我要多多學習先得

飛蠅釣法 ~ 英文係 Fly fishing ,唔係你叫嘅 Free fishing 呀!
回復 支持 反對

bulldog 發表於 24/6/2012 10:26:49 | 顯示全部樓層 IP:- 美國
hkeason 發表於 2012-6-24 06:46
正,我要多多學習先得

操竿既韻律、角度、同加速點 .......... 喺重點 !!
回復 支持 反對