搜索

DIY前打短竿.

mabel 發表於 18/9/2008 19:03:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<
DIY前打短竿Part 1:
我今次係時候要找DD的制作做吓啦!

我選擇佐前打短竿來做,因為:

1:好考自己的扎竿工夫和上厚之漆技巧.

2:要設計扎線的顏色,將支竿整靚D.

3:自己都有前打竿,但係支支都鬼死禁長,

想做支短D,方便提帶.

Lee個係我的處女作,應該有信心做到掛?

我也有參考本綱的資料,D札竿的技巧,

同呀Bhzxh,,狗爪螺,jlim310,tag tag tag ,同兩位板主的蛅子.穫益良多.

D鼓勵我啦,我姐手姐同腳,唔知得唔得架?

mabel

材料:
1: 短手竿一支.12.
2:粉紅,深籃,,金色扎線.
3:路亞扣,3Side.
4:紋夾.
5:扎線夾.
6:Guide一粒.
7:厚之漆.針筒2.
8:畵筆2.
9間尺1.
10:接著劑1.
11:AA1.
12:銀色漆油筆1.
13玻璃碟1.
14:鉗子2.

評分

參與人數 4金幣 +490 收起 理由
大師兄 + 70 我好贊同!!
松田先生 + 200 支持分~!!
最強幻象 + 20 期待~
TEN69 + 200 大力支持!!

查看全部評分

相關帖子

樓主| mabel 發表於 18/9/2008 19:12:54 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 1金幣 +100 收起 理由
DriftsinkAngler + 100 寫個強字!!

查看全部評分

樓主| mabel 發表於 18/9/2008 19:23:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 7金幣 +749 收起 理由
神射手 + 49 心機落足,心服口服,加油
bhzxh + 70 师兄加油
hoiyatc + 100 太太太強了!!!
TEN69 + 200 我好欣賞!!
松田先生 + 200 好心機~讚!!
歐穎海 + 80 我好贊同!!
nortoncamel + 50 我好欣賞!!

查看全部評分

kennethnip 發表於 18/9/2008 19:39:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
期待
歐穎海 發表於 18/9/2008 20:36:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
果然有腦,想到用扣子改成皆圈!!
松田先生 發表於 18/9/2008 21:10:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
mabel師姐~
睇到你真係好有恆心同心機!!加爆比你!!努力!!
kido 發表於 18/9/2008 21:50:24 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
D腳打成平面對以後作業會比較方便.
TEN69 發表於 18/9/2008 23:25:21 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
萬分期待!!!!
 樓主| mabel 發表於 19/9/2008 12:55:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實我重有Click手的問題.

欠佐個前打竿手托.因為得一間釣具店有得賣,但已結業.

上厚之漆要用慢轉馬達先得,唔通我要上刀山
落油鑊呀!

不過船到橋頭自然直,一步一步來啦!

我的工作第一部份鉗Guide已經鉗到我手軟啦!

2部份是扎Guide,死啦,点算?

欲知發展如何,請看下回分解.(待續).

mabel
7-UP 發表於 19/9/2008 13:56:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
c tse好利害牙  , 工具齊全真系大開眼界