搜索

想請教REMARE HYPER FORCE DHG 的分別

KNW 發表於 31/7/2013 18:15:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
<

你們好,

本人過往玩開前打,近一年接觸磯釣,才知磯釣要深入去玩也有很多學問,及必需要的知道的事物

過往接觸LBD時,用過SHIMANO 的DESPINA 3000DXG ,覺得收絲很暢順,
亦用過HYPER FORCE ,它的碑鈴很好,如果同時間中3斤新的紅鮋,以我個人技術
我猜如果用HYPER FORCE 比較實在,

前題,暫時沒太多錢買TECHINUM

但現在本人己經沒有那兩隻REEL 在了,因曾經離開過香港工作一段時間,而出售了

現在回港好想去釣魚,想請教下,如果大家都是DHG的話,HIGH GEAR (高速齒比)
REMARE P5000DHG 的感覺如何?

我希望能解答我,REMARE 及HYPER FORCE  的分別,

因為HYPER FORCE 我曾經2500杯打絲3號才打120m左右,4號可能只打到80-100m

我在想如果大家都是HG 的話,買REMARE P5000DHG 會不會好點呢,
完全不用擔心打345號絲打不夠

而且家中最大的直較都只是4000杯

相關帖子

樓主| KNW 發表於 31/7/2013 18:27:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
還有一個問題,想請教下remare 是不是都能夠換杯,換夢屋的2500杯至3000杯的?
這樣我覺得對不同的釣場用不同的絲會比較好
回復 支持 反對

BO_Kel 發表於 31/7/2013 19:12:19 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
以師兄你所講早前hyper force 2500 3號打120m, 4號打80-100m, 你以前果隻應該係舊款hyper force, 係屬於小形LB攪(對應B-1杯), 最大好似得3000杯, 而你圖中既hyper force P3000 DHG同Remare都係中型LB攪(對應B-2杯), 2000-5000既杯都有出, 而新既hyper force都有4000DHG款, 如果你都諗住買多隻備用杯既, 唔會有打唔夠線既煩惱喇

另外Shimano 3000杯=3號150m, 4000杯=4號150m…如此類推 8000杯=8號150m
回復 支持 反對

BO_Kel 發表於 31/7/2013 19:46:31 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好簡略咁睇下spec, remare齒輪比數高少少, 啤令數多3粒, 但重量都多左成55g, 如果你之前用開Despina/舊款hyper force的話, remare 5000都重左幾多下….至於釣力值同用料, 我冇研究

我個人意見, 你可以諗下呢隻攪將會配咩竿用:
如果你諗住用1-1.75號竿, 平時用開2,3,4號主, 有時可能需要用到5號主, hyper force比較適合
如果你諗住用既竿都比較粗, 起手可能講緊1.75號或以上, 常用4-5號主甚至6號, remare比較適合
回復 支持 反對

樓主| KNW 發表於 31/7/2013 20:12:39 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

師兄。
我猜我明白你的意思,

1>其實remare我都不太清楚香港的價格多少,我記得從前買despina時就23xx
hyperforce就32xx,但我看shimano 的catalog remare,計反8算都係3xxx,
所以苦腦兩者中的選擇

2>另外,我很早年前曾經買過支daiwa磯風,從來都沒保養那支桿,過了十年後,
朋友有天對我說。可能支桿看起來是2號,但因沒保養又釣到淋哂。看起來2號。其實已經淋到變1號,
其實這樣有沒根據的?

所以我現在買的竿全都大約1號,1號25,1號38,1號5
我知可能師兄還是建議我用hyper force ,因竿的絲和竿的配合度都不能用到太大號的主

我這個初學者,暫時還是會在港水一帶試下步兵,等12出雙糧會買techinum 出外礁體驗下

所以最大的問題是如果將來買techinum 不就是會有少少和hyper force 從疊了嗎
可能我的想法有點長遠又不切實際,但真是心大心細,出外礁就應2號竿以上了

不好意思,我問太多問題,但現在真是好奇心好重
下雨的時候如果用pe ,又好貼住支竿。又經常抄粉,激死我,哈哈哈
回復 支持 反對

meteor6c 發表於 31/7/2013 20:53:40 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
師兄,hyper force就出新款,等等才做決定吧
而且目標係紅鮋的話反正都係一手不放,LB鮫有點雞肋
回復 支持 反對

BB-X 發表於 31/7/2013 21:06:13 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
BO_Kel 發表於 31/7/2013 19:12
以師兄你所講早前hyper force 2500 3號打120m, 4號打80-100m, 你以前果隻應該係舊款hyper force, 係屬於小 ...

Bo爺果然專業勁,不愧係S迷。
回復 支持 反對

樓主| KNW 發表於 31/7/2013 21:52:15 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
meteor6c 發表於 31/7/2013 20:53
師兄,hyper force就出新款,等等才做決定吧
而且目標係紅鮋的話反正都係一手不放,LB鮫有點雞肋
...

但我仲未領略到好像你們,一抽就知是什麼魚﹣0﹣
而且曾經係魚場玩魚試竿,中3斤紅妯,1號竿3主3 ,3主4都斷主,反而去到4主6就沒事,
我都在想究竟是我個人技術太差,還是要號大一點的主,才夠力,
所以心大心細好不好買remare ,
回復 支持 反對

jack1134 發表於 31/7/2013 22:11:31 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
回復 支持 反對

meteor6c 發表於 31/7/2013 22:37:04 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
KNW 發表於 31/7/2013 21:52
但我仲未領略到好像你們,一抽就知是什麼魚﹣0﹣
而且曾經係魚場玩魚試竿,中3斤紅妯,1號竿3主3 ,3主4 ...

或者咁講啦
市面上釣具五花百門,有d款色係針對個別魚種,釣場等而設計,務求使釣手方便,增加垂釣樂趣及效率等
好似紅鮋呢一類魚戰鬥力絕對比魚強,所以要用d重火數既工具作釣,當然用釣紅鮋既工具釣都可以,不過會比起專門釣既工具重及冇釣味,所以有d師兄有好多套架生
所以我建議你揾清楚自己既目標才選擇買架生,呢個網有好多釣具或實戰資料,努力爬下文,可能有收穫
我玩開假餌,拖鱸一套,fit魷一套,拖紅鮋又一套,三套架生睇落都只係竿攪,不過性能,重量,功能都有好大分別,而且玩法亦有分別,所以我認為了解目標再選購架生才是皇道
回復 支持 反對