搜索

[釣具] 竿的選擇

genesis 發表於 31/3/2014 17:42:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
我又開始到而都係用緊一支5號竿, 但我想加強比魚姦的感覺, 所以想買支細號竿
但我又唔知竿的感覺會差幾遠, 所以想問問各位師兄意見, 再去選擇

例如我玩路亞, H竿, M竿, L竿, UL竿, 或係UUL竿都玩過知到上手的分別
如果以飛蠅竿, 5號會似咩路亞竿的釣味呢?
如果我想買支UUL 咁的飛蠅竿, 又要買到幾多號好?
另外係CASTING方面的分別又大唔大呢?

謝謝各位師兄指教

FELIX009 發表於 31/3/2014 19:50:20 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- LAN
等學野!
回復 支持 反對

flyfisher 發表於 2/4/2014 00:19:29 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
#5 竿為中型號,釣上二三斤魚已有少少釣味及手感。當然,用上一支 #3或#4號竿更能感覺魚嘅力度。手感及釣味亦然增加。
在拋投方面如果已能掌握暢順,用上輕虢竿應該問題不大,用上的毛鈎當不能大大,#10至#24 毛鈎絕對無影響拋投。本人曾經用一支 #2 號竿釣上一條十多斤鯉魚。手感絕非筆墨能形容。不可不提,飛蠅釣法是以柔制剛,同其它釣法之強拉極度不同。竿/線配對及加上拋投技巧只在於把毛鈎送遠引魚上釣。
如果只作淡水釣,建議選購一支 #2 竿/線。在拋投上多加少少操練。掌握得好,定能得心應手。
回復 支持 反對

樓主| genesis 發表於 2/4/2014 14:59:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
首先多謝UNCLE 解答

其實我都想用飛蠅玩海水, 但不知從可入手
如果真係有咁既一日, 2#又夠唔夠應付海魚呢?

謝謝解答
回復 支持 反對

flyfisher 發表於 2/4/2014 21:55:55 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
genesis 發表於 2/4/2014 14:59
首先多謝UNCLE 解答

其實我都想用飛蠅玩海水, 但不知從可入手

釣海魚,最小都要用上 #6 竿。再要看目標魚是甚麼。如要釣上魚非 #10 以上不可。

類似石狗小魚 #2 已卓卓有餘。星鱸纇也最少需用上 #6,可還要有足夠後備線,否則亦難做得到。

回復 支持 反對

樓主| genesis 發表於 2/4/2014 22:32:22 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原來係咁,咁我玩下淡水先啦~
但我想問下細一個號碼,其實差幾遠呢
因為我睇2號竿的話,選擇比3號少
而再細號啲,選擇會更少
但我又見過有0號竿,玩起上黎會係咩感受呢?

謝謝UNCLE解答
回復 支持 反對

樓主| genesis 發表於 2/4/2014 22:35:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
同埋我想問埋,如果我海魚的對象係好似石狗公比較小型的魚
選擇上又要點呢?

謝謝~
回復 支持 反對

flyfisher 發表於 3/4/2014 19:40:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
近日在各竿廠出產 #2 係比較少,只著重大廠還有。#3也是不錯選擇。雖然相差些少,手感乃算不錯。而且更可加上#4 號線加強拋投距離。對釣石狗公類小魚手感仍在。
再細號的竿出產也不算少,名牌 Sage 有出 #1, #0,更有 #000 等細號竿為追求特別手感經驗飛蠅人所喜愛。價錢也一點不平。再加上有終生保養保用。
回復 支持 反對

樓主| genesis 發表於 4/4/2014 14:26:43 來自手機 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
謝謝uncle解答,我再研究下先,不久應該會有新竿玩。
回復 支持 反對