搜索

[請教] 磯杆塗層修補

felixhuiy2k 發表於 14/4/2014 16:26:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
小弟入手左支古董磯杆, 表面有層好薄透明既塗層開始脫落, 想修補下, 所以想請教下咁多位大師兄
方案1 : 抹乾淨後打蠟算數
方案2 : 抹乾淨後上厚之漆

方案3 : 先打磨, 再抹乾淨然後上厚之漆
請咁多位大師兄比D意見
PS: 小弟咩工具都未有, 冇慢轉(盡量避免買), 冇厚之漆

最強幻象 發表於 14/4/2014 18:05:46 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
小弟試過D竿既塗層脫落...又識少少diy...試下答你...
D塗層脫落得...想整返靚...最好係...
省返晒D厚子漆出黎先至再重新上厚子漆...
因為已經甩緊...即使你打蠟或抹乾後再上漆...蠟會好快甩晒...
如果就咁上返厚子漆...一會悟好睇...D泡位仲會睇到(除非你上厚子漆非常之厚)
即使比你就咁上左漆...因為新塗層內有空氣存在脫層內...會變成點...真係悟知...
我估計...都係好快連新塗層都甩埋...
我以前有枝竿...又係好似脫皮咁甩厚子漆...(我繼續用)
用到咁上下...機乎甩晒...(或用手或布掃佢都甩)
但之後無耐...支竿既生命周期都夠晒...斷埋...
所以如果想攪得靚...只有方案3...
希望幫到你...
回復 支持 反對

樓主| felixhuiy2k 發表於 14/4/2014 20:53:26 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
幻象兄, 先唔該哂你既回覆
想問多少少我都覺方案三應該最好
但關於打磨方便, 係咪用最幼果隻沙紙? 水磨果隻?
我怕磨傷支杆
回復 支持 反對

最強幻象 發表於 14/4/2014 21:18:33 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
felixhuiy2k 發表於 14/4/2014 20:53
幻象兄, 先唔該哂你既回覆
想問多少少我都覺方案三應該最好
但關於打磨方便, 係咪用最幼果隻沙紙? 水磨果隻 ...

其實造竿...竿身同厚子漆中間...仲有層油...
當然用幼水磨沙紙省到無甩油最好...
但有時未必可以咁精細...甩少少油未到纖維布再上厚子漆都應該keep到D色...
仲應該悟會傷竿...
仲有...如果你諗住上厚子漆可以上得返原裝咁靚...真係...極難...
佢地係~拉~出黎笨悟係~油~上去...(磯竿)
更加要留意...如果連啤把位都油埋...咁可能會有好大問題...鎖炮其一...無原本伸延其二...
除時因為厚子漆上得悟順...變左接觸點悟同左而受力位無咁平均...
當竿真正受壓時...除時有機會~炸竿~
回復 支持 反對

樓主| felixhuiy2k 發表於 15/4/2014 00:56:03 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
幻象兄, 咁照你咁講其實係咪咩都唔做照用就算???
回復 支持 反對

最強幻象 發表於 15/4/2014 15:56:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
felixhuiy2k 發表於 15/4/2014 00:56
幻象兄, 咁照你咁講其實係咪咩都唔做照用就算???

咁講...除非你自問可以攪得好好就悟怕攪...否則...
回復 支持 反對