搜索

[釣具] 魚竿選擇

alanballball 發表於 27/11/2014 15:47:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
各師兄小弟剛想學玩lure,想選擇一枝約8-9ft ge seabass rod,平時所見大多都係並繼款,小見振出!?想問兩姐分別大嗎?thanks
pklai 發表於 27/11/2014 18:36:34 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我相信因為長度同 guides 嘅分佈呢兩個原因,所以市面上唔多 8' - 9' 嘅伸縮桿。

以一般 8' - 9' 直鮫桿為例,就有大約 7 個 guides (橫鮫更多),當桿頭嗰節可以放 3 個,枝桿都起碼要 4 節。

節數越多,彈力同拉力越差,隻 lure 又 cast 唔得遠。而且你會不停 cast , 啲 guides 會很容易走位,所以我本人就唔會建議。

但係 8' - 9' one piece 嘅話又好唔方便,所以一般都是 two piece 為主。
回復 支持 反對

樓主| alanballball 發表於 27/11/2014 22:36:12 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
pklai 發表於 27/11/2014 18:36
我相信因為長度同 guides 嘅分佈呢兩個原因,所以市面上唔多 8' - 9' 嘅伸縮桿。

以一般 8' - 9' 直鮫桿為 ...

Thanks .lai兄,有小小野想請教你,pm u ok?,thamks
回復 支持 反對

小平 發表於 28/11/2014 02:17:06 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
pklai 發表於 27/11/2014 18:36

以一般 8' - 9' 直鮫桿為 ...

講得好分析得啱
回復 支持 反對

pklai 發表於 28/11/2014 03:30:13 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
alanballball 發表於 27/11/2014 22:36
Thanks .lai兄,有小小野想請教你,pm u ok?,thamks

Sure! No problems
回復 支持 反對