搜索

我的第三堂假餌課---小用品篇

jk521 發表於 12/5/2007 15:55:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
今天一早8:30a.m.入去上白泥, 但已有兩個 日 ? 韓 ? 人士在拖 lure 掃了邊, 所以 , 我去掃邊時什麼也沒有了 , 不久 , gil ,黑雲 , kk,車厘他們也到 , 經車厘提點, 即中牙點 , 不用打龜 , haha.
gil 再教了一些入門基礎技術 , 我便慢慢操練了 , 之後中了4次 , 可惜因弓魚技術不足, 用10lb 絲都是斷羽而回 , 連 jighead 和 double tail 一齊輸掉 , 於是用double line , 再戰江湖 , 又中番同一條死盲鰽, 今次不大頂, 但就被牠 "強" 行出絲, 真不好受 , 被牠 "強" 一段時間 , 才慢慢收回到絲, 十分好彩 !!!
之後 , gil 慢慢分析各樣小用品的用法給我聽 , 上了很充實的一課. 多謝 gil !!
又湯記分享了他的釣魚心得 和 黑雲示範用baitcast 車出水車位 , 還有就是試了支 有腰力的veloce 和 超靜滑的stella, 多謝湯記和黑雲.
總結心得, 未夠技術用10lb, 下次都是換番12lb來練習弓魚.
還有爆叔和leo佢地又到來, 真的十分熱鬧 , 同佢地吹了一陣水,十分開心 .
今次試用了 boga 15lb, 決定買它 !!湯記 ,爆叔 一齊去訂貨啦 !

死盲鰽一條

死盲鰽一條

評分

參與人數 3威望值 +40 金幣 +40 收起 理由
gilsonli + 20 + 20 神童表現!!
浦克 + 10 + 10 我好欣賞!!
hoo0o0ooh + 10 + 10 果然靚魚!!

查看全部評分

hoo0o0ooh 發表於 12/5/2007 16:11:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
咁今日好唔好魚獲丫~~
 樓主| jk521 發表於 12/5/2007 18:08:41 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我由8:30A.M. ~1:00P.M.釣了2條, 斷了4口. 其他網友也差不多. 可能是有很多人釣生蝦, 死餌...拋出外邊沉底, 半水...    所以, 我們近邊釣l軟虫釣況一般.

P.S. 爆叔佢地,一來到就用生蝦就不停中魚, 停不了手,停不中魚, 拋出去未落水就有魚接蝦, 忙過不亦樂乎, 主要因為他今天背後有個??人支持....., 我下次都要帶埋我 出來先得 .

浦克 發表於 12/5/2007 18:23:44 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #3 jk521 的帖子

其實係魚場10磅絲已經好足夠, 可能未習慣, 如果太粗絲, 我反意覺得拋擲時無咁爽同埋膠虫既動作無咁自然, 比多些少時間自己操下啦, 好快就可以轉用8磅既啦!
hoo0o0ooh 發表於 12/5/2007 18:25:16 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 jk521 於 2007-5-12 18:08 發表
我由8:30A.M. ~1:00P.M.釣了2條, 斷了4口. 其他網友也差不多. 可能是有很多人釣生蝦, 死餌...拋出外邊沉底, 半水...    所以, 我們近邊釣l軟虫釣況一般.

P.S. 爆叔佢地,一來到就用生蝦就不停中魚, 停不了手,停不中 ...

哦~~有人撐腰~~斟茶捸水!!
佢地係咪玩鐵通丫
hoo0o0ooh 發表於 12/5/2007 18:26:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 浦克 於 2007-5-12 18:23 發表
其實係魚場10磅絲已經好足夠, 可能未習慣, 如果太粗絲, 我反意覺得拋擲時無咁爽同埋膠虫既動作無咁自然, 比多些少時間自己操下啦, 好快就可以轉用8磅既啦! ...

咁用1.5 至2號PE OK 嗎??
我用緊2號
 樓主| jk521 發表於 12/5/2007 18:34:02 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原帖由 hoo0o0ooh 於 2007-5-12 18:25 發表

哦~~有人撐腰~~斟茶捸水!!
佢地係咪玩鐵通丫

SORRY , 什麼是 "玩鐵通"呢 , 我唔明白.

我咁講佢, 會唔會比爆叔打 WOK 金 ga ??????? 有d d 怕怕 喎 !!!!

樓主| jk521 發表於 12/5/2007 18:37:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
好啦 , 我就照用10lb, 努力學習弓魚啦 !!!! 嘩8lb我相信我一頂就斷, 太難度高了 .
可否教吓弓魚的概念及手法呢 ??
浦克 發表於 12/5/2007 18:40:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #6 hoo0o0ooh 的帖子

老兄..............2號pe咁勁......1.5號pe足夠晒啦! 我都係鐘意尼龍絲, 自己硬係覺得尼龍絲自然d!
浦克 發表於 12/5/2007 18:44:20 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

回復 #8 jk521 的帖子

其實我都無咩手法既, 學我師父所講, 幼竿幼絲釣大魚, 係魚埸拖假餌, 唔需要太擔心斷或者甩既, 最主要掌握到點樣去拋, 中到魚, 我都慣性有需要既時候, 一路調下磅頂既鬆緊, 無咩特別既~~~