搜索

[釣行] Sage 開光兼狂中 !!

樓主| bulldog 發表於 25/3/2009 11:00:18 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

爆叔叔,

要煮一碟" 勁正嘅釣行報告 " 基本材料有:---

1)  勁正嘅網絡  X 1。

2)  勁正嘅 FISHING PARTNER ( 魚友 / 魚童兼老記) X 2 或以上。

3)  勁正嘅釣點 X 1 或以上。

4)  勁低壓 / 勁單純兼勁貪食目標魚 X 無限。

要補充:----

1)  已經有叻,不過患有間竭性勁太空漫遊症。
      ( It's your ball and it's your call。 Kakakakakaka........... )

2)  已經有叻,不過越多越好。
      ( 要突破玩 flyfishing 好叉貴誤解 )

3)  已經有叻,不過又越多越好。
      ( 歡迎各界提供,能做到跨版 cross-over 就勁正 )

4)  我點對地球叔叔,地球叔叔就會點對我。

呢個釣場真係要好好珍惜....

互勉之 !!!!!!!
 樓主| bulldog 發表於 25/3/2009 11:09:59 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
嘩...................水漲又中,水退又中,睇見都開心

下次著埋 waders 落水釣喇..............感覺又會唔一樣呵
flyfisher 發表於 2009-3-25 07:36

Uncle,
你研發成功  "一日即棄式 waders" 喇咩 ?
落完一陣臭河, call 埋消防處架生化車都未必洗得清喎 ?
naobao 發表於 25/3/2009 12:12:53 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
爆叔叔,

要煮一碟" 勁正嘅釣行報告 " 基本材料有:---

1)  勁正嘅網絡  X 1。

2)  勁正嘅 FISHING PARTNER ( 魚友 / 魚童兼老記) X 2 或以上。

3)  勁正嘅釣點 X 1 或以上。

4)  勁低壓 / 勁單純兼勁貪食 ...
bulldog 發表於 2009-3-25 11:00

要推廣呢種玩法,最簡單直接就係出多D中魚帖,你說對嗎??
flyfisher 發表於 25/3/2009 12:19:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Uncle,
你研發成功  "一日即棄式 waders" 喇咩 ?
落完一陣臭河, call 埋消防處架生化車都未必洗得清喎 ?
bulldog 發表於 2009-3-25 11:09

發明即棄嘅 waders 我就無!

乜你無見過有人响臭臭水裏撈魚咩? 買條平嘢幾個人用一日都唔會貴喇! 再講水退盡時啲水都好清喎!
 樓主| bulldog 發表於 25/3/2009 12:29:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
要推廣呢種玩法,最簡單直接就係出多D中魚帖,你說對嗎??
naobao 發表於 2009-3-25 12:12

全中 !!!!

兩個好老師加幾隻 fly 唔夠一個月牟利 flyboy flygirl。

再多人加入,願 flyfishing 更精彩 !!!!!!

重欠你喎爆叔叔 !!!!!!!
 樓主| bulldog 發表於 25/3/2009 12:51:25 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

乜你無見過有人响臭臭水裏撈魚咩? 買條平嘢幾個人用一日都唔會貴喇! 再講水退盡時啲水都好清喎!
flyfisher 發表於 2009-3-25 12:19

我灣仔廬押道有間工業安全舖見過喇,多款式又唔貴。清一式 PVC。

不過萬一穿入水就大鑊 !!!!

我會盡快做資料搜集,搵洗祠堂正確方法 !!!
Kakakakakakakaka  .....................
HappyClam 發表於 25/3/2009 13:28:48 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
唔使唔該喎 !!!! Give is better than take, right !!!!

 !!!!  !!!!  !!!!

錢就使叻。竿就到叻。

光就開叻。重要中..中..中..中...........魚。

中一次就話唔好夠 feeling,但你中..中.. ...
bulldog 發表於 2009-3-24 11:13 PM

Sorry for late reply coz I was preparing a Contract.
OK! Back to the theme.

同之前支野實在有天與地之比, 先講吓第一次CD(CD係廠名)杆,
action太慢, tip無乜彈性, 要用腰身做彈出動作, 杆身cruve好大,
相對黎講要多用力將line cast出去, 整體黎講太軟

支Sage Flight 嘅action係fast, tip硬得黎好有彈性, swing支杆嘅
覆度可以細D同埋支干係會自动將line彈出去, 但重量方面比
CD重但自己可接受, 論做工方便相差更大, 支CD玩唔够20次,
但handle水松己经爆曬, juntion 位出現虛位, 成節頭節會飛出黎,
snake guide有氧化情况, butt花得好緊要, 上鉸位己有虛位, 但小
弟就因為開始時要用加倍時間/練習來克服CD杆嘅weak point,
基本功上可能還有幫助.

Casting distance方面, CD我只能cast約15m(用盡力架喇),
但支Sage好輕鬆都可以cast到15-20m, 準繩度都好高, 係一
支中級嘅好杆!

Specification:
Brand: Sage
Model: Flight
Action: Fast
Weight: 3 5/16 oz
Line: #6
Length: 9'0"
Cost: USD 330
Warranty: Life time

評分

參與人數 1金幣 +70 收起 理由
bulldog + 70 Good report !!

查看全部評分

HappyClam 發表於 25/3/2009 13:45:01 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
勁正嘅釣行報告!!
呢個釣場真係要好好珍惜....
naobao 發表於 2009-3-25 12:50 AM

爆叔尋日真係high到暈呀, let's fly!
HappyClam 發表於 25/3/2009 13:50:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

flyfisher 發表於 2009-3-25 12:19 PM

尋日落過雨D水都清番好多, 水退時D水都ok清架, 見到幾千條魚喺面前, 好正呀
 樓主| bulldog 發表於 25/3/2009 13:51:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Sorry for late reply coz I was preparing a Contract.
OK! Back to the theme.

同之前支野實在有天與地之比, 先講吓第一次CD(CD係廠名)杆,
action太慢, tip無乜彈性, 要用腰身做彈出動作, 杆身cruve好大,
相對 ...
HappyClam 發表於 2009-3-25 13:28

Paul 哥,

有時間補充多少少Life time Warranty 資料呀 ?