搜索

[釣具] Daiwa Tournament Z一問

kw1981223 發表於 10/4/2009 02:48:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式 IP:- 香港
各位師兄,本人係新手一名請問大家,Daiwa Tournament Z LBC, LBA, LBT, LB, LBCD有甚麼分別?Thank you!

相關帖子

06wilson 發表於 10/4/2009 16:13:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
分享一下小小我認識個d啦{:48_2977:}
其實c兄你所提出個一堆型號,個出產次序應該係咁既..
LBT > LBA > LBC及LBCD > LB及LBD{:48_2965:}
LBT=係有尾製(冇得一支雞ON/OFF)個期仲要係冇DRAG出現GA
LBA=係大頭仔ABS杯的初期
LBC=個BODY一樣只係轉咗用粗框
LBCD=同上,不過個磅頂杯個蓋係要扭落去既,所以呢款LBCD杯不能用於LBC的BODY,
LB及LBD=係近呢六七年既出品,所有磅頂杯與LB杯都能互相交換共用.
小意認知就只有這麼小,有錯請各位大大更正{:48_2993:}
 樓主| kw1981223 發表於 10/4/2009 16:25:27 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Thanks c兄!
So, 銀蘿,金鑼有甚麼分別???
06wilson 發表於 10/4/2009 16:53:10 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
3# kw1981223
以名字去分別咪係頂級同第二級,實際就分別都幾大GA{:48_2998:}
金鑼友個BEARING 數目比銀鑼多
金鑼友個重量比銀鑼輕
外形有分別,金鑼一定華儷好多{:48_3000:}
我估計個齒輪比例都有分別{:48_2976:}
鋼炮術師 發表於 10/4/2009 19:39:28 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
真清楚,詳盡吓,明白,謝謝
 樓主| kw1981223 發表於 10/4/2009 21:57:30 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
Thank you CHing
鄧波比 發表於 11/4/2009 04:56:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
3# kw1981223  
以名字去分別咪係頂級同第二級,實際就分別都幾大GA{:48_2998:}
金鑼友個BEARING 數目比銀鑼多
金鑼友個重量比銀鑼輕
外形有分別,金鑼一定華儷好多{:48_3000:}
我估計個齒輪比例都有分別{:48_2976: ...
06wilson 發表於 2009-4-10 16:53

補充少少,以前隻金屁股支軸芯係用精鋼鍛造的,銀屁股以下的軸芯是S.S.白鐵造的
06wilson 發表於 11/4/2009 11:48:42 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
7# 鄧波比
多謝鄧波比c兄,
原來係咁,{:48_2965:} 又識多一點點啦
office-uncle 發表於 11/4/2009 14:32:47 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
原來金pat pat 枝軸心同銀pat pat 枝軸心唔同物料; 又學多樣嘢喇!! 請問鄧C Hing, 我用緊05年款士咩佬Technium,請問它枝軸心是鋼鑄?定係鐵造哩??:fb31 謝謝!!
鄧波比 發表於 11/4/2009 22:24:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
9# office-uncle

呢隻我唔清楚,要找以前的目錄先知,但S廠及D廠的頂級攪支芯多數用鍛造技術,唔係又點收得我地咁貴,如果只係多幾隻培零點會有成千幾二千銀的差別呢!