搜索

[釣場] 你肯ng肯去冇私分享釣位!?

大三巴 發表於 17/5/2009 10:54:05 | 顯示全部樓層 IP:- 香港

..變佐社會問題???...都好離題啵???...
回復

catiii05 發表於 18/5/2009 15:18:58 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
見耐ng耐就有人出post問 , 邊個邊個釣點近期有冇魚牙??邊個邊個釣點咩釣位會好魚d牙??
又邊個邊個釣點應該釣邊段時間 用乜釣組 用乜釣餌牙??
試一個釣點釣位可能要試好多好多次 , 至知道要釣乜流水 , 日水 or 夜水又有分別
set 咩釣組 釣幾深水又要不停甘試 , 而且平日大家都要返工返學
可以去釣ga時間就只有放工放學後ga偷釣 , or 假日去偷  , 時間真系有限
所以對一個釣場釣位ga熟識 , 可以話系用時間去累積
如果有人問釣點釣位問題 , 各位c hing c tse肯ng肯冇私甘
將你對邊個邊個釣點釣位ga認識 , 全部公開分享??7-UP 發表於 15/5/2009 09:19

如果用到"無私分享"呢個形容詞 … 我諗無 100% 都有 99.99999999% 係唔會講囉

問題好多人會用"熟"定"唔熟"或"有品"定"無品"去決定講定唔講

但其實講到"破壞釣場"地步咪好似 H1N1 咁囉 … 滿意為講俾可信o既人知就可以保住 … 結果咪可信人再傳、再傳、又再傳 … 跟住咪全球 H1N1 囉 … 哈哈
回復

小菜鳥 發表於 20/5/2009 10:53:23 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我就特別一點了!對於一 D 和我釣過魚!我又覺得有釣魚品德既!我會好樂意分享 !(有釣品指, 唔會污染釣場果D),
回復

jb007r1 發表於 21/5/2009 22:26:56 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
所以衷心, 誠心呼籲各位C兄, 愛護釣場, 保持清潔, 夠食就算, 有多及細魚放生, 公德無量...........
回復

klz77 發表於 29/9/2009 22:19:09 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
其實真係冇地方叫秘位,你今晚去可能好多魚釣,聽晚去可能又一條都冇,
最緊要係愛護釣場咁大家都釣得開心
千其唔好學之前的冇人性
回復

bbj 發表於 1/10/2009 03:40:35 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
講真, 分享唔係問題, 人多釣無吹下水識下新朋友跟人學下野我好enjoy, 但例如邊度多石狗釣既位我唔想講, 好多人既做法我好唔應同... , 手指大又拎走, 或覺得太細唔要又唔放生由佢乾死... 以前周圍有右狗玩下, 而家呢? 係灣仔碼頭見過一位人兄用泥孟籠整左起碼4x條泥孟上泥, 揀左唔夠十條大d既(中指大)拎走, 其他手指尾既由佢响地下, 頂佢個制... 最後我用毛巾一條一條放番落海~  我通常起碼掌半大同真係會食先攞, 其他即刻放生~
回復

aleungonline 發表於 1/10/2009 08:10:45 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
公開釣點....真係唔會囉! 除非係自己老友囉! 自私話我都係咁話!
有品既釣友一定有...但無品既釣友亦唔會冇!
有時見到留底D垃圾...真係黑人憎到震...次次走個時都一路掃街咁要幫人地執埋垃圾走!
重有...吊上黎既魚仔太細條又唔係要喎......好心就放生佢喇! 食又冇肉...乾死佢真係冇陰公!
回復

highbeam 發表於 2/10/2011 17:09:32 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
鹹水ok, 淡水就有時有保留. 真係唔少人網魚....
回復

的的 發表於 21/10/2011 10:38:04 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
我係會講~
不過香港有幾大,講唔講都冇咩分別,
只不過係講左比人知係方便其他人唔洗周圍試.
大方D,你講比人知,人地都有可能會講d好位比你知,
就算冇回報,多個朋友一齊玩下都好呀 !
都係果句啦,你有本事未去釣囉 XD~
回復

lajan 發表於 25/10/2011 13:41:17 | 顯示全部樓層 IP:- 香港
香港人能爆釣的都叫做秘位. 極為自私,
人冇佢有就可以過得自己果關.
實在唔明某部份人貼魚唔講地方貼來為乜.
咁同我買條魚之後貼上網再話係秘位沒分別.
釣魚香港咁少人玩得長. 唔多唔少都係呢D自私友做成.
新手試釣, 釣去釣唔到. 真係你玩埋佢地果份啦.
回復